E

D

Echinacea – Solhatt-Compositae – Korgblomstfamilien
Echinacea kommer av det greske ordet chinos-pinnsvin eller sjøpinnsvin og viser til de piggete tørre frøhodene. Det finnes 9 arter i denne slekten og alle kommer fra Nord-Amerika og Kanada. De liker er solrik og varm vokseplass og god kraftig hagejord.

Echinacea pallida
USA, denne er rosa og blir 90-120 cm, blomstrer i juni/juli. Plantes i sol. Den kan klare temperaturer ned til -39 grader C.
Kr. 50,-

Echinacea paradoxa
USA. Gule blomster og den blir ca. 60-90 cm og blomstrer i tiden juni/september. Plantes i full sol g den vil ha det tørt. Den tåler ned til – 29 grader C.
Kr. 50,-

Eremogone – Caryophyllaceae – Nellikfamilien
Det finnes ca. 218 arter i denne slekten og de finnes i Nord Amerika, fjell i Eurasia og Asia og 89 arter er navnsatt. Ser ut som de lager matter.

Eremogone lychnidea
Denne kommer fra Tyrkia og har hvite blomster og danner matter som blir ca. 10 cm høye. Passer fint i fjellhage eller grus/steinbed.
Kr.50,-

Erigeron – Bakkestjerne – Compositae – Korgplantefamilien. Erigeron kommer av det greske ordet eri=tidlig og geron=gubbe. Det finnes ca. 200 arter i denne slekten av ettårige og flerårige planter. De finnes på de fleste kontinenter, men flesteparten kommer fra Nord-Amerika. De fleste danner tuer/matter og blomstene ligner Aster. Fine planter til fjellhagen/grusbed. De høyeste artene er fine i staudebed.

Erigeron aureus
USA-Rocky Mountains. Denne er gul på farge og blir ca. 10-20 cm og danner tue/matte og har lang blomstring. H4
kr. 50,-

Erigeron foremosissimus
Opprinnelse: USA, Farge: hvit, lys fiolett eller fiolett, bl. juli/sept., høyde 30-40 cm, herdighet: -30 grader C. Plantested: sol/halvskygge, tørt, bed eller større fjellhager.
Kr.50,-


Erigeron poliospermus

Opprinnelse:USA, farge:hvit eller fiolett, Bl.:april/juni, høyde 10-15 cm, herdighet: – 18 grader C. Plantested:sol, fjellhage, grus/sandbed.
Kr.50,-

 

Erigeron radicatus

Opprinnelse:USA-Rocky mountains, farge:hvit, Bl.:mai/juni, høyde 8-10 cm, herdighet -34 grader C. Plantested: sol, fjellhage/grus eller sandbed.
Kr.50,-

 

 Eriophyllum – Composiate – Korgblomsfamilien.
Eriophyllum betyr ullaktige blad. Det finnes ca. 10-11 arter av ettårige og flerårige i denne slekten og de kommer fra vest i Nord Amerika. De trives i litt dårlig gjødslet tørr jord og i full sol. Gjerne i ett litt beskyttet område. Formering ved frø og deling.

Eriophyllum lanatum
Eriophyllum lanatum

Lanatum betyr ullaktig og det viser til bladene på planten. De vokser opprinnelig i Britisk Columbia, Montana, California og Rocky Mountain. Hos meg ser dette ut til å være en hardfør plante. Fargen er gul og den blir ca 30-50 cm høy, den begynner å blomstre i juni/juli og har en forholdsvis lang blomstringsperiode. Kan brukes i ett større parti i fjellhage, men også i bed.
Kr. 50,-

Erysimum – Brassiacaceae – Korsblomstfamilien
Det finnes ca. 180 arter i denne slekten av ettårige, toårige og flerårige planter. De vokser på den nordlige halvkulen i alle verdensdeler.  Fine planter til fjellhagen.

Erysimum cephalonicum(syn. Erysimum pusillum subsp. cephalonia.
Opprinnelse: Endemic til øya Kefallinia i Hellas. Farge: gul.
Kr.50,-

Erysimum humillimum
Opprinnelse: Flere steder i Asia, Farge: gul, blomstring 6/7, høyde: 5-10cm, plantested: full sol, god drenert jord, litt fuktig.Herdighet, vet ikke, men den vokser ca. 4100 m.o.h.
Kr.50,-

 

Erythronium – Hundetann – Liliaceae – Liljefamilien
Erythronium betyr rød, men det norske navnet hundetann er fordi roten/løken ligner på en hundetann. Det finnes ca. 20 arter innen denne slekten av løklignende planter fra den nordlige tempererte sone, men flesteparten kommer fra nord Amerika. Dette er fine planter som passer godt til fjellhagen eller foran i staudebedet. Plantene trives i humusrik lett sandholdig jord. Kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres med sideløk eller med frø. Med frøformering tar det ca. 2 eller tre år før de blomstrer.

Erythronium dens-canis
Dens-canis betyr hundetann. Den kommer fra sør Europa og blir ca. 10-15 cm høy, blomstrer i mai/juni med fiolettrosa blomster. Den har flekkete blad. Kan plantes både i bed og i fjellhage.
Kr. 50,-

Euphorbia – Vortemelk – Euphorbiaceae – Vortemelkfamilien Navnet euphorbia kommer av en slags vortemelk som kong Juba II i Marokko (ca år 50 e. kr.) hadde funnet i Atlasfjellene og gitt navn etter livlegen sin Euforbus. Det greske ordet euforbus betyr egentlig den velfødde. Det finnes ca. 1600 arter i denne slekten av ettårige, stauder, busker og sukkulenter som vokser over hele verden, men flesteparten kommer fra tropene og fra varmere strøk. Det er ikke så mange av de som vi kan bruke i våre hager, men noen finnes. En del kan brukes i fjellhagen og noen i staudebedet. De liker å stå i en vanlig god drenert hagejord og i sol, men noen tåler også litt skygge. Formering ved frø, deling og stiklinger.

Euphorbia dulcis
Gulgrønne blomster, ca. 30-45 cm bl. 5/7. Kan plantes i sol og i halvskygge. Den er tørketålende og kan klare temperaturer ned til – 28 grader C. Anbefales å ta bort frøstandene før de sår seg. Planten dyrkes mest for bladverket som er burgunderfarvet.
Kr. 50,-

D

C                                                                                                                                             E

Delphinium- Ridderspore – Ranunculaceae – Soleiefamilien
Det finnes ca. 250 arter i denne slekten, av ettårige, toårige og flerårige, urteaktige planter. De vokser over ett stort område, Nord -Amerika, Europa og Asia, noen få kommer også fra Afrika og Syd -Amerika. Dette er forholdsvis sterke planter, og de største passer best i rabatt, mens de mindre artene kan brukes i fjellhage. De vil ha en forholdsvis god nøytral jord, og de fleste tåler både sol og litt skygge. Formeres med frø eller deling.

Delphinium cultorum Centurion Rose
Rosa blomster og blir ca. 120 cm høy og blomstrer i aug/sept. Den vil ha god og næringsrik jord og jevn fuktighet. Bør bindes opp.
Kr.50,-

Dianthus – Nellik – Cayophyllaceae – Nellikfamilien                           Navnet dianthus kommer fra den greske Dios-guden Zevs og anthos som betyr blomster. Dianthus = guddommelige blomster. Det finnes ca. 300 arter av ettårige, stauder og halvbusker innen denne slekten. De vokser i Europa, Afrika og Asia, men flesteparten vokser i Middelhavsområdet. Dette er fine planter til bruk i fjellhagen eller i forkant av bed. De trives i litt tørr jord og i sol. Formering ved frø, deling eller stiklinger.

Dianthus arenarius – Sandnellik
Denne vokser i Nord -Europa til sør i Sverige. Den blir ca.20-30 cm høy og danner matter. Blomstene er hvite og den blomstrer i juni/august. Den liker litt skygge og sandholdig jord. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,- 

Dianthus barbatus nigrescens – Busknellik
Denne har mørke blad og mørkerøde blomster. Blomstrer i mai/august og blir ca. 35cm høy. Plantes i god gjødslet jord og i sol halvskygge. Fin til snitt. Noen steder i landet kan den oppføre seg som toårig, men la den så seg så kommer den igjen år etter år.
Kr. 50,-

Dianthus capitatus ssp. andrzejowskianus
Hjemmehørende i sydøst i Europa og sydvest i Asia. Purpurfarget og  ca.  70 cm, rabatt og litt større fjellhageparti.
Kr. 50,-

Dianthus carmelitarum
Carmelitarum har jeg ikke funnet ut hva betyr. Planten kommer fra Tyrkia og vokser i 2400 m høyde. Den er rosa og blir ca. 10-15 cm høy.
Kr. 50,-

Dianthus carthusianorum – Karthusernellik
Denne kommer fra Sør -Europa (Sveits). Den har purpurrosa blomster og kan bli opptil ca. 70 cm, blomstrer juni/juli.
Kr. 50,- 

Dianthus collinus
Denne vokser i Østerrike, Romania og vest i Russland. Den har rosa blomster og bl. juni/august. Plantes i sol eller halvskygge.
Kr. 50,-

Dianthus crinitus
Denne vokser i områdene sydvest i Asia til Tibet. Den blir ca. 30 cm høy og blir buskaktig. Blomstrer med rosa blomster. Fjellhage.
Kr. 50,-

Dianthus deltoides – Engnellik.
Deltoides betyr deltaformet eller trekanta. Denne vokser i Europa og i Asia. Fargen er rosa eller hvit. Den blir  10-15 cm høy,men  den kan også bli opptil 25 cm høy, avhengig av vokseplass. Blomstrer i juni/juli. Den kan brukes i fjellhage, men den er også fin til å plante på kanter der den kan henge litt utover.
Kr. 50,-

Dianthus deltoides Microchips – Engnellik
En fin liten nellik til bruk i fjellhagen og foran i staudebedet eller til å plante på kanter slik at den kan henge utover. Den blir  15-20 cm, og danner puter. Blomstrer i  juni/juli og liker seg best i sol.
Kr. 50,-

Dianthus glacialis – Isnellik
Denne kommer fra Alpene og Karpatene. Den blir 10 cm høy og danner tuer, og fargen går i forskjellige nyanser av rosa. Bl. juni/juli, H4
Kr.50,-

Dianthus glacialis ssp. gelidus
Vokser i Karpatene. Den er rosa og blir ca. 5 cm høy og danner matter. Bl. o mai juli. H4
Kr.50,- 

 Dianthus gratianopolitanus grandiflous
Europa, rosa m/mørkt øye, ca. 20 cm, 5/6, tue, vintergrønn. Fjellhage/grusbed.
Kr. 50,-

Dianthus hungaricus
Dette er en krysning mellom D. monspessulanus og D. plumaris. Likner mest på D. plumarius. Funnet vill i Ungarn.  Fjellhage.
Kr. 50,-  

Dianthus La Bourboule
Tuedannende plante  med rosa blomster som blir omtrent 15 cm høye. Plantes i sol/halvskygge i fjellhage eller grusbed. Kan tåle ned til -26 grader C. Goe bie og sommerfugl plante.
Kr. 50,-

Dianthus lumnitzeri
Vokser i Østerrike og blir ca. 20 cm med hvite blomster. Blomstrer i juli/aug. Plantes i sol i fjellhage eller stein eller grusbed. H4
Kr.50,-

Dianthus oschtenicus
Denne vokser i 2000-3000 m.o.h. i Kaukasus. Den er rosa og blir ca. 15 cm høy og danner tuer/matter. Blomstrer i juni/juli og plantes i sol i grus/sandbed eller fjellhage.
Kr.50,-

Dianthus petraeus
Petraeus betyr som elsker stein, fjell. Denne kommer fra fjellområdene på Balkan. Den er putedannende og blir ca. 10-15 cm høy og fargen er hvit eller lysrosa. Trives i sol og grusholdig jord. Passer godt i fjellhagen.
Kr. 50,-

Dianthus plumarius – Fjærnellik
Plumarius betyr fjær, fjærbusk eller fjærkledd. Kommer fra fjellområdene i Sentral Europa, fra Italia til Polen. Denne er mattedannende og blomsten blir ca. 30-40 cm. Blomstrer i juni/juli. Kan variere i fargene fra hvit til klar rosa. Plantes solrikt og i mager jord. Fin til fjellhagen.
Kr. 50,-

Dianthus pungens
Vokeser i Frankrike og Spania. Den er rosa og blir mellom 10 og 40 cm høy, plantes i sol eller halvskygge. Blomstrer i juni/juli. Fjellhage, grus eller sandbed. H3-4
Kr.50,-

Dianthus seguieri
Denne kommer fra sentral Europa. Den er rosa på farge og blir ca. 30 cm og blomstrer i juni/august. Plantes i grus og sandholdig jord i full sol. Den kan klare temperatur ned mot – 32 grader C.
Kr. 50,-

Dianthus sp.
Dette er forskjellige nelliker som jeg har mistet navnet på. Alle kan plantes i fjellhage.
Kr. 50,-

Dianthus spiculifolius
Spiculifolius betyr med akslignende blad. Denne kommer fra øst Karpatene og vest i Ukraina. Den vokser bare der. Fargen er hvit eller kremhvit m/rødt øye. Blomstrer i tiden mai/juni. Den klarer ned til – 23 grader C. Plantes i sol i fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Dianthus stenocalyx
Dette er muligens en underart av D. superbus.
Kr. 50,-

Dianthus superbus – Silkenellik
Suberbus betyr flott og vakker Har sitt voksested i store deler av Europa. Den blir ca. 50 cm og får lysrosa blomster. Litt for stor til fjellhagen, men fin i rabatter.
Kr. 50,-

Dianthus turkestanica
Vokser i Kina, Mongolia og Sibir. Den har hvite eller rosa med litt flikete blomster. Den blomstrer blomstrer i juni/juli og blir 15-30 cm. Plantes i sol eller halvskygge i stein/grus/fjellhage.  Den tåler ned til -34 grader C.
Kr. 50,-

Dianthus tympresteus, muligens ett syn. av corymbosus
Ikke mulig å finne så mye om den, men den kommer mest sannsynlig fra Balkan, Vest Tyrkia og har rosa blomster. Dette er en nydelig nellik. Passer best i fjellhagen eller grus/steinbed.
Kr.50,-

Dianthus Whatfield Joy
Rosa, blir mellom 10 og 15 cm høy og blomstrer i tiden mai/juli. Fin i fjellhagen, grus og steinbed.
Kr.50,-

Dicentra – Papaveraceae – Valmuefamilien
Det finnes 8 arter i denne familien og de kommer fra Nord-Amerika og Øst – Asia. De trives i god jord og kan plantes i skygge/halvskygge.

Dicentra cucullaria
Denne kommer fra Nord-Amerika og er hvir på farge og blir ca, 20 cm høy og blomstrer i mai/juni. Halvskygge/skygge. H7
Kr.50,-

Digitalis – Revebjelle – Scrophulariaceae
Digitalis kommer av det latinske ordet digitus som betyr finger eller fingerhylster Det finnes mellom 20 og 30 arter med toårige og flerårige planter i denne slekten, og de vokser i Europa og Sentral-Asia. Det er flotte planter som passer fint i staudebedet eller i villplantinger, og de er også flotte til å bruke som solitær planter. Dette er hardføre planter over hele landet, men de vil gjerne ha en god moldrik, sandblandet, lett og kalkrik jord. De liker helst å stå solrikt, men greier seg også i halvskygge dersom forholdene ellers er bra. Alle arter av revebjeller er giftige. Beste måten å formere revebjeller på er med frø.

Digitalis ciliata
Denne kommer fra Kaukasus og blir ca. 50 cm høy og har blekgule blomster med tynne fiolette markeringer. Blomstrer juni/juli. Plantes i sol eller halvskygge i god drenert jord.
Kr.50,-

Digitalis grandiflora

Dette er en flerårig revebjelle. Den har gule blomster og kan blir forholdvis stor fra 70-120cm. Blomstrer i juni/juli. Kan plantes i sol og halvskygge og vil ha en god litt fuktig jord. Fin i staudebedet. Kan klare temperaturer ned til -30 grader C.
Kr. 50,-

 

Digitalis lutea ssp. australis
Lutea betyr gul, og australis betyr fra sørlige land og i dette tilfellet sør Europa. Planten kommer fra sør i Italia og den har lyse gule blomster og blir mellom 60 og 90 cm. Plantes i sol i god jord. Blomstrer i juni/august. Den tåler ned til -23 grader C.
Kr. 50,-

 

Doronicum – Gullkorg – Compositae – Korgblomsfamilien Doronicum kommer fra det arabiske ordet darawnaj, som er av ukjent opprinnelse. Det finnes ca 35 arter i denne slekten av flerårige planter fra Europa og Asia. Flotte planter som gjør seg godt i ett staudebed. De liker lett næringsrik hagejord som holder på fuktigheten i vekstperioden. De kan plantes både i sol og i halvskygge. Formeres med deling som gir det beste resultatet, men frøformering kan også brukes. Hardføre planter.

Doronicum caucasicum Finesse
Gulorange blomster og blomstrer fra ca. mars og utover i mai, ca. 50 cm høy. Plantes i halvskygge i god drenert jord.
Kr.50,-

Doronicum pardalianchus- Hjertegullkorg
Dennne blir ca. 80 cm høy med gule blomster, og blomstrer i april/mai.
H4-H6
Kr.50,-

Doronicum plantagineum – Storgullkorg

Plantagineum betyr at bladene ligner på Plantago-groblad Den kan bli ca. 50-80 cm, og på gode vokseplasser noe høyere. Den kan begynne å blomstre i april (med en tidlig vår) og utover til juni. Flott vårstaude og rabattstaude. Den får store gule blomster.
Kr. 50,-

Draba – Rublomst – Crucifera
Draba kommer av det greske ordet drabe som betyr skarp, besk eller brennende. Det finnes ca. 300 arter i slekten og de fleste er flerårige. De vokser i den nordlige tempererte sone og noen i den tempererte sonen i sør Amerika. Dette er nøysomme planter som trives i fjellhagen, i opphøyde bed og i skråninger og fjellsprekker. De liker å stå på en solrik tørr plass, og de vil gjerne ha kalk. Formeres med frø eller ved stiklinger.

 Draba condensata – Rublomst
Denne kommer fra nord Amerika og er gul, den blir ca. 6-12 cm, med grågrønne rosettet. Fjellhage og plantes i grov grus.
Kr. 50,-

Draba lasiocarpa – Rublomst

Planten kommer fra fjellområdene på Balkan og Karpatfjellene. Den danner store tuer, med dyp gule blomster som blir ca. 10-20 cm høye. Vil ha mager jord og sol. Fjellhage.
Kr. 50,-

Draba ussuriensis
Ussuriensis betyr at planten kommer fra Ussuria øst i Sibir i Russland. Denne danner puter med hvite blomster. Blir ca. 5-10 cm høy. Fjellhage.
kr.50,-

C

B

Campanula – Klokke – Campanulaceae – Klokkefamilien Campanula kommer fra det latinske ordet campana som betyr klokke. Det finnes ca. 300 arter i denne slekten med stauder, to årige og ettårige. De vokser i den nordlige tempererte sone, spesielt i Middelhavsområdet, og noen få i tropiske fjell. Ca halvparten av alle de kjente artene kommer fra Europa. Innen denne slekten så finnes det mange arter som er flotte planter i fjellhagen, og de større artene passer til staudebedet. Det er en art som må advares mot og det er Campanula rapunculoides –Rapunkelklokke. Denne er livsfarlig!!! Sprer seg forferdelig. Campanula kan plantes i sol og i litt halvskygge, de liker en god drenert jord, men ikke for tørt. Formering ved frø, deling eller med basis stiklinger.

Campanula alliariifolia
En fin og hardfør klokke. Den kommer fra Kaukasus og Tyrkia, den er hvit og bli ca. 50 cm høy og blomstrer i juni/september. Hardfør H6
Kr.50,-

Campanula barbata – Skjeggklokke

Barbata betyr skjegg
Denne vokser i Alpene i Europa. Den er lavendelblå og blir ca. 10-25 cm, fjellhage.
Kr. 50,-

Campanula bononiensis (svensk Bolognerklokke)
Bononiensis betyr fra Bologna, Italia
Europeisk plante. Den blir fra 15-30 cm høy med lyse blå blomster. Den blomstrer ca. juni/juli, og vil gjerne ha sol, men trives i litt fuktig jord. Kan brukes både i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

Campanula finitima syn.C. betulifolia – Bjørkeklokke
Finitima betyr nabo og betulifolia betyr ligner på bjørkeblad.
Planten vokser vill høyfjella i opptil 2300 moh i Tyrkia, Armenia og Kaukasus. Den er hvit og blir ca. 10 cm høy og blomstrer fra juni og utover sommeren. En flott plante i fjellhagen og i grusbedet, Den liker å bli plantet i sol.
Kr. 50,-

Campanula latifolia – Storklokke.
Campanula latifolia

Latifolia betyr brede blad. Denne er viltvoksende i Norge og er en flott staude i staudebedet. Den blir ca. 100-150 cm høy og blomstrer med blå eller hvite klokker i juli/august. Kan plantes i litt fuktig jord og passer godt i skygge og halvskygge, den går også bra i sol.
Kr. 50,-

Campanula persicifolia alba – Fagerklokke
Persicifolia betyr blad som ligner ferskenblad. Denne har forvillet seg fra hager i Norge. Den blir ca. 70-100 cm høy med  hvite klokker og blomstrer i juni/august. Kan plantes i vanlig god hagejord både i sol og halvskygge. Fin plante til staudebedet.
Kr. 50,-

Campanula persicifolia alba fl.pl. Snøhvit

Hvite fylte blomster og blir ca. 70-100 cm høy. Blomstrer i juni/august. Fin plante til staudebedet ok plantes i vanlig god hagejord i sol eller halvskygge.
Kr.50,-

Campanula zangezura syn. Symphyandra
Denne kommer fra Øst-Europa. Den er blå og blir ca. 15-30 cm og blomstrer i mai/juni. Den vil ha god drenert jord, men kan også plantes i grus. Kan plantes både i sol og halvskygge. Den tåler ned til -28 grader C.
Kr. 50,-

Centaurea – Knoppurt – Compositae – Korgplantefamilien Centaurea kommer av det greske ordet kentauria og da mest sannsynlig etter kentauren Chiron.Dette er også navnet på en medisinplante hos Hippokrates 400 f.kr. Det finnes ca. 450 arter i denne slekten av ettårige, stauder og busklignende planter og de vokser på den nordlige halvkule, men flesteparten av dem kommer fra middelhavsområdet, Europa og Tyrkia. De liker å stå i god drenert jord og i sol, men kan også stå i halvskygge. Det finnes planter som er fine i fjellhagen og andre som passer best i staudebedet. Formering med frø eller ved deling.

Centaurea deflexa
Denne vokser syd i Tyrkia og har gule blomster og blir mellom 5-30 cm høy. Plantes i sol og passer best i fjellhage og i grus eller sandbed.
Kr. 50,-

Centaurea jacea – Engknoppurt
Vokseplass Europa. Den blir mellom 10 og 80 cm og blomstrer i juni/september. Plantes i vanlig god hagejord. Bieplante.
Kr. 50,-

 

Centaurea Montana – Honningknoppurt

Montana betyr  veks i fjellet. C. montana er viltvoksende i Europa og er blitt forvillet noen steder i Norge også. Planten er litt for stor til bruk i fjellhagen, men er fin i rabatter og kan også plantes i villplantinger. Fargen er blå og den blir ca. 50-70 cm og blomstrer i mai/juni.
kr. 50,-

Chelone –Duehode/skjoldblomst-Scrophulariaceae-Maskeblomstfamilien
Chelone betyr skillpaddeskall. Det er ca. 6 arter i denne familien og alle sammen kommer fra USA. De vil gjerne ha litt fuktig jord og kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres med frø og ved deling. Veldig lette planter å dele.

Chelone oblique – Duehode
Rosa, den blir ca. 60-90 cm, og blomstrer i august/oktober. Fin i rabatt.
Kr. 50,-

Chrysanthemum – Krysantemum – Compositae – Korgblomstfamilien
Ca. 200 arter av stauder, ettårige og busker. Mange av de er flotte planter til fjellhage og staudebed.   De trives godt i vanlig hagejord. Formeres ved deling eller frø.

Chrysanthemum weyrichii
Weyrichii er til ære for Heinrich Weyrich (1828-1868) som botaniserte i øst Asia
Denne kommer fra Japan og Sakhalinøyene. Den danner tepper(kolonier) Den blir  10-30 cm høy og blomstrer   i juni/august med rosa blomster. Fin i fjellhagen. Den vil ha sol.
Kr. 50,-

Chrysothamnus viscidiflorus-Asterceae – Korgplantefamilien
Denne kommer fra Nord Amerika og er valig over mesteparten av USA of Kanada. Den får gule blomster og blir ca. 150 cm høy. Plantes i god hagejord og når den er etablert så tåler den en del tørke. H 3-7
Kr.50,-

 Codonopsis – Campanulaceae – Klokkefamilien
Det er ca. 30 arter i denne slekten som alle kommer fra Asia, Himalayaområdene og Japan. En del av de er klatrere og må ha noe å støtte seg til. De har klokkelignende blomster med vakre tegninger inne i blomstene. De liker seg litt i sol, men litt kjølig og de vil heller ikke ha det for tørt. Passer best i ett staudebed.

Codonopsis convolvulacea  ssp. grey-wilsonii
Denne vokser i Nepal/Bhutan og syd i Tibet. Den har hvite eller blå blomster. Denne som jeg har for salg har blå blomster. Den er klatrende og kan bli ca. 120-180 cm og muligens litt høyere. Den blomstrer i juli/september. Plantes i god drenert med litt fukt. Den kan klare ned til -23 grader C.
Kr. 50,-

Cortusa – Primulaceae – Primulafamilien.
Navnet Cortusa har planten fått etterJacobi Antonio Cortusi, som levde i det 16 århundre og var direktør  ved den botaniske hage i Padua. Det finnes ca 8 arter innen denne slekten og de er veldig lik Primula.  De kommer fra Sentral -Europa og Nord -Asia. De kan plantes litt skyggefullt og de liker best litt fuktig humusrik jord.  Formering med frø eller ved deling.

 

Cortusa matthioli pekinensis
Samme opplysninger som ovenfor, men fargen på denne er hvit.
Kr. 50,-

Cynanchum – Apocynaceae – Gravmyrtfamilien
Slekt med ca. 300 arter. De fleste kommer fra tropiske strøk, men noen vokser også i tempererte soner.

Cynanchum forrestii
Denne vokser i deler av Kina. Det er en staude, klatreplante som kan bli opptil 5 meter høy. Blomsten er gul eller gulbrun og den blomstrer i april/juli. Den vokser i 1000-5000 m.o.h.
Kr.50,-

B

A                                                                                                                                         B


Baccharis – Asteracea – Korgplantefamilien.
Baccharis kommer fra Syd Amerika (Argentina og Chile) og muligens fra andre steder der borte. I Chile finnes det 55 arter i denne slekten.

Baccharis magellanica
Denne kommer fra enten Chile eller Argentina. Det blir en buske på ca. 30 cm høy med hvite eller gulhvite blomster. I Chile vokser de på plasser med nesten konstant regn og med noen korte tørkeperioder. Den kan tåle sne i kortere perioder. Den kan tåle litt minusgrader fra -8-14 grader C. Denne sådde jeg i fjor og nå står plantene i ett kaldt drivhus uten varme, så de blir utsatt for en del kuldegrader. Dersom noen vil prøve denne planten så kan ikke jeg garantere utfallet. Må nok muligens plantes i krukke å taes inn på vinteren.
Kr.50,-

 

Bergenia – Bergblom – Saxifragaceae – Sildrefamilien
Navnet Bergenia har planten fått etter professor Karl August von Bergen (1704-1760). Det er 8 arter i denne slektenog de kommer fra øst Asia. Dette er hardføre planter som trives overalt, de kan plantes både i sol og skygge. De liker en lett sandblandet hagejord som holder på fuktigheten. Formering med frø fra rene arter og deling eller rotstiklinger på navnesortene.

Bergenia Silberlicht
Lys rosa, 10-50 cm, den kryper utover og dekker godt jorden.
Den kan plantes i sol og halvskygge.
Kr. 50,-

Bergenia stracheyi
Navnet stracheyi er etter Lt. Strachyi fra India, som var en ivrig plantesamler.
Kommer fra vest i Himalaya. Den blir ca. 30-45 cm høy og har hvite blomster. Kan klare temperaturer ned til – 34 grader C
Kr. 50,-

Bornmuellera – Brassicacea – Kålfamilien
Denne planteslekten vokser sørvest på Balkan og Anatolia. Det finnes 8 arter i denne slekten.

Bornmuellera tymphaea
Denne kommer fra Hellas og har hvite blomster og lav og lager matter. Den blomstrer på våren og plantes i sol og god drenert jord. Passer godt i fjellhagen eller grus og sand bed.
Kr.50,-

Boykinia – Saxifragaceae – Sildrefamilien
Navnet Boykinia er etter den amerikanske botanisten Dr. Samuel Boykin (1786-1848) Det finnes 8 muligens 9 arter i denne slekten og de kommer fra øst Asia og Nord-Amerika. De passer best i skygge eller halvskygge i skogsbed i god drenert jord, men ikke for tørt.

Boykinia aconitifolia
Aconitifolia betyr med blad som ligner Aconitum. Denne planten kommer fra øst i USA og blir 30-40 cm og er hvit, den blomstrer i mai/juni og plantes i fuktig jord.
Kr. 50,-

Bupleurum – Umbelliferae – Skjermplantefamilien
Navnet Bupleurum kommer av det greske ordet boupleuros som betyr okseribbe. Det er ca. 70 arter i denne slekten og de fleste kommer fra Asia, Europa og nord Afrika, men også noen få fra Kanariøyene,Sør- Afrika og  fra arktiske strøk i Nord -Amerika. De er ikke noe kravstore til vokseplass, vanlig hagejord og litt sol. Formeres ved frø eller deling.

Bupleurum longifolium
Longifolium betyr med lange blad. Denne kommer fra sentral og sydøst i Europa, den blir ca. 50-100 cm og blomstrer i juli/august. Fargen på blomsten er grønngul og går over til brunt når den begynner å blomstre av. Passer best i staudebedet og den er fin til snitt.
kr. 50,-

Bupthalmum – Compositae – Kurvplantefamilen
Bupthalmum kommer av det greske ordet bous som betyr en okse og ophthalmos ett øye – okseøye – og det hentyder til blomstens utseende. Det finnes ca. 7 arter i denne slekten fra Europa. De ligner mye på Inula. Det er lette planter å dyrke og krever ingen spesielle forhold. Kan plantes både i sol og skygge og dette er en plante som også trives på fuktige steder. Formeres enkelt både med frø og ved deling.

Bupthalmum speciosa – syn. Telekia speciosa
Speciosa betyr stor og vakker. Denne er enkel å dyrke, stiller ingen spesielle krav. Dette blir en stor plante og den passer best å stå alene eller sammen med andre store stauder. Den blir ca. 100-150 cm høy, med store gule blomster og den blomstrer i august/oktober. Fin til snittblomster.
kr. 50,-

A

A

Achillea – Ryllik – Compositae – Korgplantefamilien

Det latinske navnet Achillea stammer fra den store hærføreren, Achilles, i den trojanske krigen. Det finnes ca. 85 stauder i denne slekten, som alle vokser i den temperete sonen.  De minste sortene påasser  fint i fjellhagen, de større sortene passer best i rabatter og villplantinger. De trives best i god drenert jord og en  solrik plass. Formeres med deling både vår og høst. Basis stiklinger kan også taes om våren eller sent på sommeren. Såing går også veldig greit. En del av ryllikartene er velkjent til bruk i folkemedisinen.

Achillea coarctata
Det botaniske navnet coarctata betyr overfylt, overlesset, fyldig og rikholdig, og jeg tror at det viser til blomsten som er helt tettpakket. Planten vokser naturlig fra sydøst i Europa og til Ukraina. Fargen er gul og den blir ca.15-40 cm høy. Den liker å stå i sol og sandholdig jord, men kan også plantes i vanlig jord. Den har lang blomstring  og tåler kulde.
Kr. 50,-

 

Achillea nana
Nana betyr liten og den er bare mellom 5 og 10 cm høy og har hvite blomster og den blomstrer i ca. 2 mnd. om sommeren. Den vokser naturlig i Østerrike/Frankrike/Italia og Sveits. Plantes i sol og sandholdig jord. Fin liten plante til fjellhagen. H Z3-Z4
Kr.50,-

Achillea oxyloba
Navnet oxyloba betyr liten spiss eller flik og det kan henvise til formen på blada, som er små og flikete. Denn vokser i Østerike/Italia og Romania og også andre steder øst i Europa. Den er hvit og blir ca. 20-30 cm og blomstrer i juni/september. Den liker å stå i mager jord og i sol.
Kr.50,-

 

Adenophora – Asiatisk blåklokke – Campanulaceae – Klokkefamilien
Litt vanskelig å finne ut hva Adenophora betyr, men det nærmeste jeg kommer er kjertelaktig stilk, og det kan nok  stemme, for når man tar på stilken så kjennes den litt klisset, ikke mye, men man kan ane det.  Det finnes mellom 40 og 60 staudearter, og de vokser i Europa og Asia. De ligner på Campanula.  Det er flotte planter som holder seg noenlunde på samme plass.  De minste kan plantes i fjellhage, men de største plantes i bed. Liker god drenert jord, men ikke for tørt. Kan plantes både i sol og halvskygge.  Formeres med frø eller basisstiklinger, yngre planter kan deles, men eldre planter blir vedaktige så de er litt vanskeligere.

Adenophora khasiana
Denne kommer fra nordøst i India og Kina. Den kan bli opptil 1 meter høy og har mellomblå klokker og blomstrer i juni/juli. Plantes i god veldrenert jord i sol eller halvskygge.
Kr. 50,-

Adenophora potaninii
Denne kommer fra vest i Kina, og blir mellom 60 og 90 cm høy. Den har blåfiolette blomster og blomstrer i tiden juni/august. Den vil ha det litt fuktig, med god drenert jord. Kan plantes i sol og halvskygge. Den liker ikke å bli delt, så den formeres best med frø eller stiklinger på våren.
Kr. 50,-

Agastache – Lamiaceae – Leppeblomstfamilien
Agastache kommer fra gresk og betyr med mange spisser og viser til formen på blomsten. Det finnes 22 arter av Agastache og de fleste kommer fra Nord-Amerika, kun 1 kommer fra Øst-Asia. Den brukes som krydderurt ofte i te.

Agastache rugosa – Koreamynte
Blir regnet som en kortlevet staude. Den kan bli ca 1 m høy med blålilla blomster som har 5-10 cm lange blomsteraks. Plantes i vanlig hagejord og i sol. Blomstrer i tiden juli/september. God bieplante H5
Kr. 50,-

 

Ageratina syn. Eupatorium – Asteraceae – Korgplantefamilien
Det finnes ca. 250-290 arter i denne slekten og de kommer fra USA. De vil ha god hagejord og kan vokse både i skygge og  i halvskygge.

 

Ageratina aromatica
Ca. 150 cm høy, hvit og blomstrer fra august og utover høsten til frosten kommer.
Kr. 50,-

Ajania cf. charnhorstii
Denne vokser i Tian Shan og Kina. Det blir en halvbusk med gule blomster og den blir ca. 4-10 cm høy. Den vokser fra 3900 til 5100 m.o.h. Plantes i grus og steinholdig jord og den liker det litt kjølig. Blomsten ligner på reinfann.
Kr.50,-

Albuca – Hyacinthaceae – Hyasintfamilien
Det finnes ca. 100 arter i denne slekten og de kommer fra Afrika og en god del fra Sør Afrika. De vil ha det tørt og solrikt.

Albuca humilis syn. Ornithogalum humilis.
Denne vokser opprinnelig i 2800 m høyde i østre delen av Cap og KwaZulu-Natal i Sør Afrika.  Den blir mellom 5 og 25 cm høy, har hvite blomster som på utsiden er stripet grønn og gul.  Blomstrer i juni/august.  Plantes i sand/grus i sol, man kan også stå i litt halvskygge. Iflg. Peter Korn er den fullt herdig og hos meg har den nå overvintret  i 3 vintrer, to av dem med ca. -15 grader i 3 uker.
Kr. 50,-

 

Allium – Løk – Amaryllidaceae – Amaryllisfamilien
Allium er det latinske navnet på kvitløk. Det finnes ca. 700 arter, som vokser for det meste i den nordlige delen av verden, hovedsakelig i den tempererte sonen. Allium er spiselig og noen smaker veldig godt. De fleste passer godt i fjellhagen, og andre kan plantes mellom andre vekster i bed. De trives i god jord, men ikke for tørt og de liker godt å stå i sol, men tåler også litt skygge. Man kan jo prøve seg fram. Formering med deling eller med frø.

 

Allium amphibolum
Denne vokser vest i Kina, i Altai, Tuwa, Kazakstan og Mongolia. Den vokser i 2500-3000 m.o.h. Den har rosa blomster og blir mellom 30-40 cm høy. Fin i fjellhage og grusbed. Bieplante.
Kr. 50,-

Allium angulosum
Vilt voksende i sentrale deler av Europa, nord i Asia i Sibir og Kazakhstan. Den er rosafiolett, blir ca. 20-30 cm og blomstrer i juni/august. Plantes i god drenert jord i full sol. Den klarer temperaturer ned til -34 grader C. God bieplante.
Kr. 50,-

Allium beesianum
Det latinske navnet beesianum høres så romantisk ut, men ordet kommer fra frøfirmaet Bees vekst, som var en planteskole og frøfirma i Neston, Cheshire i England.
Denne Alliumen vokser på 3000-4200 m høyde i Kina (Yunnan og Sichuan) Den blir ca. 20 cm høy og har blå hengende klokkelignende blomster. Den blomstrer i tiden august/september. Fin i fjellhage og i grusbed.
Kr. 50,-

Allium callimischon
Navnet callimischon har jeg ikke funnet ut hva betyr. Planten kommer fra vest i Tyrkia, Kreta og Hellas, og selv om den kommer fra sørligere breddegrader så har den klart seg bra her. Den blir ca. 10-15 cm høy. Fargen er hvit m/litt fiolette og mørkerøde spetter. Blomstrer på sensommer/høst, juli-september. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium  cernum
Cernum betyr hengende. Planten kommer fra USA og den blir ca. 30-45 cm høy, med hengende rosa klokker. Den blomstrer i juni/juli. Meget fin i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

 

Allium cyaneum syn. A. purdomii
Cyaneum betyr med blå blomster. Den blir ca. 15 cm høy og blomstrer i juli/august. Fin plante til fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium cyathophorum v. farreri

Cyathophorum betyr koppe lignende. Planten kommer fra Kina og vokser i ca. 3.300 m. høyde. Fargen er rødrosa og den blir ca. 30-35 cm høy. Litt usikker på når den blomstrer, men ca. juni og utover. Plantes i husmusrik jord og i sol. Kan brukes både i fjellhage og rabatter.
Kr. 50,-

Allium dichlamydeum
Jeg har ikke funnet ut hva dichlamydeum betyr. Den kommer fra Californias kyster, og blir ca. 20-30 cm høy og blomstrer i mai/juni med purpurrosa blomster. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium ericetorum
Dette navnet har jeg heller ikke funnet ut hva betyr. Planten kommer fra Frankrike. Fargen er kremfarget til lys gul og den blir ca. 20 cm, og blomstrer i juli/august. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium flavum
Flavum betyr gul. Denne kommer fra Middelhavslandene. Den er klar gul, og blir ca. 15-30 cm. Blomstrer i 6uni/juli og er fin i fjellhagen. Den kan klare ned til ca. – 34 grader C
 Kr. 50,-

Allium holandicum ‘Purple sensation’
Holandicum betyr fra England. Dette er en flott og staselig plante som blir ca. 60-90 cm høy med purpurfiolette blomsterhoder og blomstrer i tiden 6/8 avhengig hvor i landet du bor. Plantes i sol/halvskygge i god drenert jord.
Kr. 50,-

Allium insubricum – Klokkeløk
Denne vokser i de sørvestlige Alpene. Fargen kan variere litt fra kvitrosa til dyp lillarosa, og den blir ca. 15-30 cm høy og blomstrer i juni/juli. Den kan plantes både i staudebed og i fjellhage.
Kr. 50,-

Allium moly – Gulløk
Allium moly_edited-1

Navnet moly kommer fra gresk, som var navnet på en magisk urt av ukjent opphav. Planten vokser naturlig øst i Spania og sydvest i Frankrike. Den er klar gul og blir ca. 20-30 cm høy og blomstrer i mai/juni. Den danner med tiden tette tuer. Passer fint i fjellhage.
Kr. 50,-

 Allium nutans
Denne kommer fra Sibir, og har purpurrøde til fiolette blomster og blir ca. 30-60 cm.
Kr. 50,-

Allium plummerae
Navnet plummerae er etter den amerikanske botanisten Sarah Allen Plummer Lemmon (1836-1923)
Denne kommer fra USA(Arizona-Mexico) og vokser 1600-2800 m.o.h. Skulle tro den ikke er hardfør i Norge, men Magnar Aspaker dyrker den i Harstad. Den har hvit eller svakt rosa og blir 20-30 cm høy og blomstrer juni/sept.
Kr. 50,-

Allium ramosum
Kommer fra sentral Asia. Den blir ca. 30-50 cm og har hvite blomster.
Kr. 50,-

Allium roseum
Denne vokser sør i Europa og nord i Afrika. Den blir ca. 30-40 cm høy og fargen er rosa eller hvit. Den vil ha full sol. Den kan plantes både i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

Allium senescens – Kantløk
Senescens betyr at den blir gammel. A. senescens vokser i vill tilstand i Europa og Asia. Fargen er lys fiolett/lavendel og den får store blomsterstander. Den blir ca. 25-30 cm og blomstrer i juli/august. Kan brukes både i fjellhage og foran i staudebed. Bladene har også en nydelig mild løksmak.
Kr. 50,-

Allium sikkimensis
Sikkimensis betyr at planten kommer fra Sikkim regionen(Nepal, Bhutan og sørvest Kina). Dette er en nydelig Allium med blå blomster som blir ca. 25-30 cm høy. Blomstrer i juli/august. Fin plante til fjellhagen.
Kr. 50,-

 

Allium sp.
Blomstene på denne er runde blomsterhoder, og fargen er fiolett eller hvit. Blomstrer i juli. Fjellhage eller rabatt.
Kr. 40,-

Allium sp.
Vet ikke så mye om denne. Den har rosa blomster.
Kr. 40,-

Allium sp. 
Har ingen opplysninger om denne men den er 25 cm
Kr. 40,-

Allium sp.
Frø fra AGS, rosa blomster, ellers ingen opplysninger.
Kr. 40,-

Allium sp. Gasprom sembol
Har ingen opplysninger om denne, men frøene er kjøpt fra
Sembol i Tsjekkia.
Kr. 50,-

Allium spharocephalon
Denne vokser i Europa, vest i Asia og nord i Afrika. Den er purpurrød på farge og blir ca. 60-90 cm høy. Den blomstrer i juni/juli. Denne passer best i staudebedet.
Kr. 50,-

Allium splendens
Denne vokser naturlig i Øst Sibir, Kamshatka, Kurilene, Japan og Nord Korea i alpine strøk. Den kan bli ca. 15-40 cm høy med fiolette blomster. Blomstrer i juni/juli og vil ha en solrik vokseplass. Kan brukes både i fjellhage og staudebed.
Kr. 50,-

Allium stellatum
Denne vokser i Canada og USA. den blir ca. 30 cm og har fine rosa blomster. Bl. i juli/august. H4
Kr.50,-

Allium tanguticum
Denne kommer fra vest i Kina, blir ca. 30-40 cm høy og vfargen er lys purpur til lavendel. Den blomstrer i juni/juli og passer i fjellhage.
Kr. 50,-

 

Anacyclus – Compositae – Korgblomstfamilien
Navnet Anacyclus er en forkortelse av ananthocyclus fra gresk an-uten, anthos-blomster og kuklos -ring Det finnes 9 arter i denne slekten av ettårige og flerårige, og alle sammen vokser i Middelhavsområdet.

Anacyclus pyrethrum v. depressa

Navnet pyrthrum kommer av pyr-som betyr bartre, nåletre og depressa  betyr lav. Denne har en lav voksemåte, men blomsterstilkene kan bli 10-15 cm. Den blomstrer i april-juni, med hvite blomster og vil ha full sol. En flott plante i grusbed eller fjellhage. Den har vintergrønne blad og den kan tåle ned til -28 grader C.
Kr. 50,-

Anaphalis – Evighetsblomst – Compositae – Korgplantefamilien Anaphalis betyr evigvarende. Det finnes ca. 100 arter av ettårige, stauder og buskaktige planter i slekten. De liker en god drenert jord og sol. Fine blomster til bruk i tørre dekorasjoner. De lave er fine i fjellhagen og de litt høyere kan brukes i bed. Formeres med deling eller med frø.

Anaphalis triplinervis var. monocephala
Triplinervis betyr trenervet og monocephala betyr med ett hode(blomst) Denne kommer fra Tibet og danner matter som kan bli ca. 20 cm. Den har hvite blomster. Plantes i sol og i grusbed/fjellhage.
Kr.50,-

Androsace – Primulaceae – Nøkleblomstfamilien
Navnet androsace kommer fra det greske ordet aner-en mann og sakos-skjold. Det finnes 100 arter i slekten av ettårige og stauder. De vokser i de nordlige tempererte soner og for det mest i fjellet i mager jord og de fjellsprekker. De fleste artene har små blad og danner små rosetter. De har små nydelige blomster, og er en flott liten plante til grusbedet og fjellhagen.

Androsace armeniaca macrantha – Smånøkkel
Navnet armeniaca betyr fra Armenia og macrantha betyr storblomstret. Denne planten kommer fra Tyrkia og vokser bare der. Den blomstrer på vårparten md hvite blomster.
Kr. 50,-

Androsace x pedemontana

En fin liten plante til fjellhagen. Den har hvite blomster og blomstrer tidlig på våren fra april/mai. Den blir ca. 5-10 cm høy.
Kr.50,-

Androsace villosa
Villosa betyr pelsaktig og viser til de hårete bladene. Planten vokser over store fjellområder i Europa og Asia. Den danner matter eller tuer og blir ca. 3 cm høy. Fargen kan variere fra rosa til hvit med rosa eller gult øye. Plantes i sol i grus/fjellhage eller trau. Den tåler ned til -28 grader C.
Kr. 50,-

 

Anemone -Symre – Soleifamilien – Ranunculaceae
Anemone betyr vind. I slekten finnes det ca. 120 arter av stauder, som vokser i den tempererte delen av verden, de fleste finnes på den nordlige halvkule. De lave Anemonene passer best i fjellhage og i opphøyde bed. De større artene kan plantes i staudebed. Det finnes Anemoner som blomstrer tidlig på våren og andre som blomstrer sent på høsten. De fleste Anemonene er sterke og villige planter. Formeres med deling eller frø.

Anemone sylvestris – skogsymre

Denne vokser i sentral og vest Europa og Asia. Den har hvite blomster og blir ca. 30 cm høy og blomstrer i april/juni. Plantes i vanlig jord i sol eller halvskygge. Den sprer seg litt så den kan fungere som jorddekker. Bieplante, herdighet H5 eller muligens mer.
Kr.50,-

Anemone trullifolia var. linearis

Denne kommer fra Kina. Den har gule blomster og blir ca. 15-20 cm høy. Den har lang blomstring. Plantes i sol/halvskygge i god drenert jord, men kan også plantes i steinparti.
Kr.50,-

Anemone tomentosa – filtsymre
Denne kommer fra Japan og har rosa blomster og blomstrer i aug/sept. Den blir ca. 90/100 cm høy. Plantes i god drenert jord og den liker kalk. Sol eller halvskygge. H6
Kr.50,-

 

Antennaria – Kattefot – Compositae – Korgplantefamilien
Navnet Antennaria kommer av de latinske navnet antenna som betyr følehorn. Det er ca 45 arter i slekten Flesteparten er vintergrønne og de kommer fra de kjøligere stedene på den nordlige halvkule og noen fra Syd Amerika. Liker seg godt i mager jord og i sol, men de tåler også litt halvskygge. Formeres med deling eller med frø.

Antennaria dioca ‘Rosea’
Dioca betyr som bor i hvert sitt hus. Planten vokser hele Europa, men størst forekomst i de nordige områdene. Den er rosa på farge og danner tette tepper med sølvgrått bladverk. Den er vintergrønn. Den blomstrer i juni/august. Fin i fjellhagen og en god bunndekker. Kr. 50,-

Anthemis – Compositae – Korgplantefamilien
Det er mellom 115 og 150 arter i slekten og de vokser naturlig i Europa, nordøst Afrika, vest og sentral Asia.

Anthemis carpatica ssp. pyrethrifolia syn. av Anthemis cretica subsp. pyrethriformis.
Denne kommer fra østre Karpatene og blir ca. 10 cm høy med hvite blomster og danner matter. Blomstrer i mai-juli. Plantes i sol i grus/sand bed eller fjellhage. H3-H8
Kr. 50,-

 

Anthericum – Asparagaceae
Det finnes ca. 300 arter i denne slekten, og de fleste kommer fra tropiske strøk, men også noen få fra Europa.

Anthericum ramosum
Denne vokser i vest og sentral Europa. Den blir ca. 60-90 cm og blomstrer i tidsrommet juni/august. Den har hvite stjerneformede blomster. Plantes i god drenert jord.
Kr. 50,- 

 

Anthyllis – Leguminosa – Erteblomstfamilien
Det finnes ca 20 arter av ettårige, stauder og busker.
De vokser i land rundt Middelhavet, vest Europa og nordøst i Afrika.
De bør plantes i sol og ha en varm og lun vokseplass, fin plante til fjellhagen.
Formering med frø og stiklinger av de buskaktige

Anthyllis vulnearia coccinea
Vulnearia betyr sår, helbreder sår, og coccinea betyr purpurrød/skarlagensrød. Denne vokser i Europa. Fargen er rød, men noen kan også være litt gult eller oransje i, de fleste jeg har for salg er gule og guloransje. Den blir ca. 15-30 cm og danner tuer, og fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Aquilegia – Akeleie – Ranunculacea – Soleifamilien
Aquilegia kommer fra ordet aquila som betyr ørn. Det finnes ca. 70 arter i slekten, samt ett stort antall navnesorter og kryssninger. Aquilegia vokser i Europa, Asia og Nord Amerika. Høyden kan variere fra ca. 2-120 cm. Det finnes arter som kan plantes i fjellhager, i staudebed og i villplantinger.  Når det gjelder jordtype og planteplass så varierer dette noe alt etter hvilken sort det er. Letteste måten å formere Akeleier på er med frø, men større planter kan deles. Akeleier krysser seg mye med hverandre, så det kan bli mye spennende av selvsådde Akeleier.

Aquilegia buergeriana Calimero
Denne kommer fra Japan, den blir 15-30 cm, fargen er purpur og gul, blomstrer i mai/juni. Kan plantes både i fjellhage og satudebed i sol og halvskygge. Den kan klare temperatur ned til – 23 grader C.
Kr. 50,-

 

Aquilegia canadensis
Canadensis betyr fra Kanada. Planten vokser øst i nord-Amerika og den blir ca. 60 cm og fargen er rød og gul(guloransje) Den blomstrer i april/mai. Plantes i full sol eller halvskygge og i vanlig hagejord. God bieplante.
Kr. 50

Aquilegia flabellata nana
Denne kommer fra Japan, og er hvit eller blå den kan bli mellom 15 og 30 cm høy og blomstrer i mai/juni. Kan plantes både i fjellhage og i rabatt i sol og halvskygge. Den kan tåle kulde ned til – 37 grader C.
Kr. 50,- 

Aquilegia flabellata pumila
Denne kommer fra Japan og Korea. Blå, og blir ca. 20 cm og blomstrer i mai/juni. Kan plantes både i bed og i fjellhage. Kan tåle ned til -23 grader C.
Kr. 50,- 

 

Aquilegia fragrans
Denne kommer opprinnelig fra Himalaya og blir 30-80 cm høy med duftende kremhvite blomster med en liten anelse av fiolett. Den blomstrer i tiden juni/august.
Kr. 50,- 

Aquilegia glandulosa v. jukunda
Denne vokser opprinnelig i Sibir, Central Asia, Mongolia og Kina. Den er blå og hvit og blir ca. 40-50 cm og blomstrer i juni/juli.
Kr. 50,-

 

Aquilegia hybr. double pink/purple
Purpurfarget og ca. 50-60 cm
Kr. 50,-

Aquilegia Roman Bronze
Lilla, høyde 30-45 cm og blomstrer ca. mai/juli. Plantes i sol/halvskygge i vanlig god hagejord. Bieplante. Den tåler ned til ca. -35 grader C.
Kr.50,-

 

Aquilegia scopulorum
Denne vokser i Rocky Mountain, USA, Fargen kan variere en del fra blå, hvit, purpurrød, rosa og islett av gult. Den kan bli mellom 5-30 cm høy og blomstrer i juni/august. Plantes i sol/halvskygge i fjellhage eller bed. Bieplante, og den tåler ned til -20 grader C.
Kr.50,-

 

Aquilegia sp. mix.
Akeleiene under denne betegnelsen er en blanding av forskjellige sorter. Noen er slike som jeg har mistet navnet på og andre er selvsådd hos meg. Både størrelser og farge og blomstringstid kan variere. Mange fine varianter.
Kr. 50,-

Aquilegia viridiflora
Denne kommer fra øst Sibir og vest Kina, fargen er brungrønn, og den blir ca. 30cm høy og blomstreri juni. Plantes i sol/halvskygge i vanlig god jord, ikke for tørr i bed eller fjellhage. Blomstrer i mai/juni. H8
Kr.50,-

Arabis – Skrinneblomst – Cruciferae – Korssblomsfamilien
Arabis betyr fra Arabia. Det finnes ca. 120 sorter av stauder og ettårige i denne slekten. De vokser i den nordlige tempererte sonen til tropiske fjell i Afrika. Dette er planter som passer godt i fjellhagen. De liker en god drenert plass i full sol eller halvskygge.

Arabis aubrietioides
Aubrietioides betyr at det ligner aubrietia og navnet aubrietia er etter den franske botaniske maleren Claude Aubriet (1668-1743)
Planten kommer fra Tyrkia og den danner en matte med 10-15 cm høye blomster som er hvite og blomstrer i mai/juni.
Kr. 50,-

Arabis collina rosea
Collina betyr åsside. Blomsten kommer fra flere steder i mellom Europa og den er lys rosa og blir 10-15 cm og blomstrer i april/mai.
Kr. 50,-

Arabis ferdinandi-coburgii – Skrinneblomst
Hvit, ca. 15-20 cm, matte, fjellhage
Kr. 50,-

 

Armeria – Plantaginaceae – Kjempefamilien
Det finnes ca. 80 arter i denne slekten og de fleste på den nordlige halvkule. Plantes i grus og sandholdig jord i fjellhage.

Armeria canescens syn. dalmatica
Canescens betyr som sakte går over i grått. Planten kommer fra Middelhavsområdene og fargen er rosa eller purpurrød og den blir ca. 25-30 cm og blomstrer mai/juli
Kr. 50,-

Armeria maritima ‘Splendens’ – Fjørekoll
Klar rosa, ca. 25 cm, fjellhage
Kr.50,-

Armeria maritima alba

Hvit, ca. 25 cm fjellhage
Kr. 50,-

Armeria maritima x patagonia – Fjørekoll
Dette er en krysning og denne er lavere en Armeria maritima, fjellhage
Kr. 50,-

Armeria rumelica
Kan ikke finne så mye om denne, men den har fiolett blomster og kan bli opptil 75 cm høy. Plantes i sol. Fjellhage.
Kr. 50,-

Arnica – Solblom – Compositae – Kurvblomstfamilien
Navnet arnica betyr lammeskinn. Det finnes ca. 32 arter i denne slekten av hardføre stauder. De vokser i den nordlige tempererte sonen til Arktis. De minste sortene kan brukes i en stor fjellhage, men de fleste passer best i staudebedet. De er forholdsvis nøysomme når det gjelder vokseplass. Formeres med deling eller frø.

Arnica longifolia – Solblom
USA, gul, ca. 20-30 cm, bl. mai/juni. Plantes i god drenert jord i sol eller halvskygge.
Kr. 50,-

Arnica montana – Solblom
Viltvoksende i fjellområder i Europa. Den er vanlig i Norge, sør for Dovre. Den blir ca. 40 cm høy med gule blomster og blomstrer i juli/august.
Kr. 50,-

Arnica nevadensis
Nevadensis betyr fra Nevada i USA. Planten vokser naturlig i California og til staten Washington. Den blir ca. 10-30 cm og blomstrer i juni/juli med gule blomster. Setter pris på litt fuktig jord. Fin i fjellhage og rabatt.
Kr.50,-

Aster – Asters – Compositae – Kurvblomsfamilien
Navnet Aster betyr stjerne. Det finnes ca. 250 sorter i denne slekten og de fleste er stauder, finnes også noen ettårige. De vokser på den nordlige halvkule og i Sør Amerika. Mange er flotte planter til fjellhagen og de høyere sortene er fine i staudebedet. Fine planter til snitt. De liker vanlig god hagejord og kan plantes i sol og halvskygge. Formering med frø og deling.

Aster alpigenus var. haydenii
Denne kommer fra USA. Den har lavendelblå blomster og blir ca. 15 cm. Noen steder står det også at den kan bli 30-45cm. Den blomster i juni/juli og den tåler temperaturer ned til -34 grader C.
Kr. 50,-

Aster alpinus
Vokser i fjell i Europa. Den blir ca. 30 cm og er blå. Blomstrer i juni måned, og passer godt i fjellhage og i bed i sol/halvskygge. H7
Kr. 50,-

 

Aster flaccidus
Flaccidus betyr slapp. Denne planten kommer fra Himalaya traktene der den vokser på steinete fjellenger fra 3600 m til 5200m.o.h.
Fargen er blåfiolett og den blir 30-40 cm høy og blomstrer i tiden juli til september.
Kr. 50,-

Aster ptarmicoides
Denne vokser i mange stater i USA. Den får hvite blomster og blir ca. 35 cm høy og blomsterer i tiden juni/september. Den bør plantes tørt i fjellhage/grusbed i sol. Den tåler temperaturer ned til -34 grader C.
Kr. 50,-

Aster sp. -Høstasters
Fargeblanding. Blomstrer i sept./okt. og blir ca. 70-90 cm. Full sol og passer fint i staudebedet.
Kr. 40,-

Astilbe – Spir – Saxifragaceae – Sildrefamilien
Navnet Astilbe betyr uten glans. Astilbene kommer fra øst i Asia og øst i USA. Når det gjelder hvor mange arter det er i denne slekten så er det litt sprikende opplysninger, noen steder fjorten og noen steder 25, så man kan gå ut fra at det er noe midt imellom. Det finnes mange navnesorter. De liker seg helst i sol, men kan også tåle litt skygge. Plantes i moldrik, porøs og næringsrik jord. Fine til snitt og til massebeplantninger. Formeres med deling.

Astilbe chinensis – Kinaspir

Navnet chinensis betyr Kina. Planten kommer fra Korea, nord i Kina og Sibir. Fargen er lys fiolett og den blomstrer i juli/september og blir ca. 20-40 cm, muligens noe høyere. Den passer best i staudebed og til bunndekker under større busker og trær.
Kr. 50,-

Astilbe glabra «Sprite»

Glabra betyr uten hår. Dette er en plante som passer godt i fjellhagen. Den blir ca. 30-50 cm og blomstrer I juli/august med rosa blomster.
Kr. 50,-

Astilbe «Inshriach Pink»
Denne blir ca. 10-30 cm og blomstrer med rosa blomster i juni/juli. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Astilbe japonica «Deutschland» – Japanspir
Japonica betyr at planten kommer fra Japan. Den har hvite blomster og den blir ca. 35-70 cm høy, muligens litt høyere. Den blomstrer i juli/august og er en flott rabattstaude.
Kr. 50,-

Astilbe japonica hybr. «Mainz» – Japanspir Denne blir ca. 60-80 cm med rosa blomster og blomstrer i juli/august. Fin rabattstaude.
Kr. 50,-

Aster simplicifolia «Siske» – Makinoispir
Simplicifolia betyr med udelte blad. Denne kommer fra Japan og er en meget fin Astilbe til fjellhagen. Fargen er lys rosa eller hvit og den bvlir ca. 125-20 cm og blomstrer i august.
Kr. 50,-

Astilbe thunbergii «Straussenfeder»

Denne er rosa og blir ca. 80-100 cm, blomstrer juni/juli.
Kr. 50,-

Astilbe x arendsii alba – Arendsspir
Hvite blomster og blomstrer ca. juni/august. Den blir ca. 50-70 cm. Rabatt
Kr. 50,-

Astilbe x arendsii «Fanal» – Arendsspir
Røde blomster, ca. 50-70 cm og blomstrer i mai/juli. Rabatt
Kr. 50,-

Astilbe x arendsii «Anita Pfeifer» – Arendsspir
Rosa blomster og blir ca. 80 cm og blomstrer i juni/august. Rabatt Kr. 50,-.

Astilbe x arendsii «Bumalda»
Hvit eller lys rosa på farge og den blir ca. 60 cm og blomstrer i juli/september. Rabatt
Kr. 50,-

Astilbe x arendsii «Gloria Purpurea» – Arendsspir
Rosa blomster, ca. 80 cm. Blomstrer i juni/august.
Kr. 50,-

Aubretia – Brassicaceae – Kålfamilien
Det finnes ca. 20 arter i denne slekten og de kommer opprinnelig fra sør Europa og sentral Asia. Fine små planter som passer i skråninger, i murer, fjellsprekker og i mager jord. De er vintergrønne og plantes i sol.

Aubretia pinardii
Denne kommer fra Hellas og Tyrkia. Lav og danner tuer, brukes som nevnt ovenfor. Fargen kan være i forskjelle blånyanser. Lang blomstring. H4-8
Kr.50,-