E

D                                                                                                                                           F

Edraianthus – Campanulaceae – Klokkefamilien
Edraianthus kommer fra det greske ordet hedraios=sittende og anthos=blomst, og viser til de stilkløse blomstene som sitter på toppen av blomsterstilken. Det finnes mellom 10 og 24 arter i slekten og de kommer fra sydøst i Europa, spesielt  fra Balkan og til Kaukasus. De er spesielt egnet til fjellhage og grus/sandbed. De bør plantes i sol. De formeres med frø eller stiklinger

Edraianthus pumilio
Pumilio betyr liten eller dverg. Den kommer fra vest i Jugoslavia. Den er blåfiolett på farge, 15 cm høy og blomstrer i juni/juli. Den vil ha full sol og plantes i fjellhage, stein og grusbed.
Kr. 50,- 

Elmera racemosa – Saxifrgacea – Sildrefamilien
Elmera er etter plantesamleren Adolph Daniel Edward Elmer og racemosa viser til formen på blomsten som sitter i klaser oppover stilken. Det finnes bare en sort i denne slekten og den kommer fra nordvest i USA. Den har lys gule blomster og blomstrer i juni/august.
Kr. 50,-

Eremogone – Caryophyllaceae – Nellikfamilien
Det finnes ca. 218 arter i denne slekten og de finnes i Nord Amerika, fjell i Eurasia og Asia.  89 arter er navnsatt. Ser ut som de lager matter.

Eremogone drypidea
Denne kommer fra vest i Asia og Tyrkia, hvite blomster og den danner matter/tuer.
Kr. 50,-

Eremogone graminea
Graminea betyr gresslignende blad. Denne kommer fra Kaukasus og blir 30-60 cm med hvite blomster.
Kr. 50,-

Erigeron – Bakkestjerne – Compositae – Korgplantefamilien. Erigeron kommer av det greske ordet eri=tidlig og geron=gubbe. Det finnes ca. 200 arter i denne slekten av ettårige og flerårige planter. De finnes på de fleste kontinenter, men flesteparten kommer fra Nord-Amerika. De fleste danner tuer/matter og blomstene ligner Aster. Fine planter til fjellhagen/grusbed. De høyeste artene er fine i staudebed.

Erigeron alpinus – Bakkestjerne
Denne kommer fra Pyreneenne, og er purpur/rødfiolett på farge. Den blir ca. 15-20 cm. Fjellhage.
Kr. 50,-

Erigeron cascadensis
Cascadensis kommer fra Kaskadefjellene , (Cascade mountains) i
USA. Hvit, 15 cm høy. Fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Erigeron compositus – Bakkestjerne
Denne vokser i USA, Canada og Grønnland. Svakt lysblå, rosa eller hvit. ca. 5-15 cm, fjellhage.
Kr. 50,-

Erigeron compositus ‘Rocky’ – Bakkestjerne
Hvit, ca. 12-15 cm, blomstrer mai/juli, fjellhage
Kr. 50,-

Erigeron leiomerus
Navnet leiomerus kommer fra det greske ordet leios=glatt og merus=deler, som sannynligvis viser til stilk og blad. Planten kommer fra USA, der den vokser i 2600-3800 m.o.h. i alpin tundra. Fargen kan variere fra lavendel, lys fiolett og hvit. Den danner tuer og blir ca. 10 cm og blomstrer på vårparten og tidlig sommer. Plantes i sol til halvskygge i fjellhage, grusbed og mellom steinar. Den kan tåle ned til – 37 grader C.
Kr. 50,-

Erigeron lonchophyllus – Bakkestjerne
Denne kommer fra USA, lys rosa eller hvit, ca. 20-60 cm, blomstrer juli/august. Fjellhage eller rabatt.
Kr. 50,-

Erigeron multiradiatus

Multiradiatus betyr med mange stråler Denne kommer fra Kina. Den blir ca. 40-60 cm. Blomstrer i juni/august og er purpurfarget. Kan brukes både i rabatter og i fjellhage.
Kr. 50,-

Erigeron nanus – Bakkestjerne
USA, lavendelfarvet og danner tuer.
Kr. 50,-

Erigeron pumila
Pumila betyr liten, lav. Lavendelrosa på farge, blir ca. 20-40 cm og blomstrer i juni/august. Kan brukes både i rabatter og fjellhage.
Kr. 50,-

 Eriophyllum – Composiate – Korgblomsfamilien.
Eriophyllum betyr ullaktige blad. Det finnes ca. 10-11 arter av ettårige og flerårige i denne slekten og de kommer fra vest i Nord Amerika. De trives i litt dårlig gjødslet tørr jord og i full sol. Gjerne i ett litt beskyttet område. Formering ved frø og deling.

Eriophyllum lanatum
Eriophyllum lanatum

Lanatum betyr ullaktig og det viser til bladene på planten. De vokser opprinnelig i Britisk Columbia, Montana, California og Rocky Mountain. Hos meg ser dette ut til å være en hardfør plante. Fargen er gul og den blir ca 30-50 cm høy, den begynner å blomstre i juni/juli og har en forholdsvis lang blomstringsperiode. Kan brukes i ett større parti i fjellhage, men også i bed.
Kr. 50,-

Eryngium – Umbelliferaea (Apiaceae) – Skjermplantefamilien
Det finnes ca 250 arter i denne familien. De har ett stort vekseområde,  over store deler av verden, men ett stort antall vokser i Syd-Amerika. Det finnes både ettårige of flerårige vekster.

Eryngium bourgatii
Denne vokser rundt landene i Middelhavet. Den er blå og blir ca. 40 cm og blomstrer i juli/august. Plantes i full sol og tørt.
Kr. 50,-

 

Erythronium – Hundetann – Liliaceae – Liljefamilien
Erythronium betyr rød, men det norske navnet hundetann er fordi roten/løken ligner på en hundetann. Det finnes ca. 20 arter innen denne slekten av løklignende planter fra den nordlige tempererte sone, men flesteparten kommer fra nord Amerika. Dette er fine planter som passer godt til fjellhagen eller foran i staudebedet. Plantene trives i humusrik lett sandholdig jord. Kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres med sideløk eller med frø. Med frøformering tar det ca. 2 eller tre år før de blomstrer.

 

Erythronium dens-canis
Dens-canis betyr hundetann. Den kommer fra sør Europa og blir ca. 10-15 cm høy, blomstrer i mai/juni med fiolettrosa blomster. Den har flekkete blad. Kan plantes både i bed og i fjellhage.
Kr. 50,-

 

 

Euphorbia – Vortemelk – Euphorbiaceae – Vortemelkfamilien Navnet euphorbia kommer av en slags vortemelk som kong Juba II i Marokko (ca år 50 e. kr.) hadde funnet i Atlasfjellene og gitt navn etter livlegen sin Euforbus. Det greske ordet euforbus betyr egentlig den velfødde. Det finnes ca. 1600 arter i denne slekten av ettårige, stauder, busker og sukkulenter som vokser over hele verden, men flesteparten kommer fra tropene og fra varmere strøk. Det er ikke så mange av de som vi kan bruke i våre hager, men noen finnes. En del kan brukes i fjellhagen og noen i staudebedet. De liker å stå i en vanlig god drenert hagejord og i sol, men noen tåler også litt skygge. Formering ved frø, deling og stiklinger.

Euphorbia cyparissias – Sypressvortemelk
Denne kommer fra Europa. Den blir 15-30 cm og har gulgrønne blomster. Blomstrer i mai/juni. Kan brukes som bunndekker mellom busker og trær. Den har en tendens til å spre seg mye.
Kr. 40,-

Euphorbia dulcis
Gulgrønne blomster, ca. 30-45 cm bl. 5/7. Kan plantes i sol og i halvskygge. Den er tørketålende og kan klare temperaturer ned til – 28 grader C. Anbefales å ta bort frøstandene før de sår seg. Planten dyrkes mest for bladverket som er burgunderfarvet.
Kr. 40,-

D

C                                                                                                                                             E

Delphinium – Ridderspore – Ranunculaceae – Soleiefamilien
Det finnes ca. 250 arter i denne slekten, av ettårige, toårige og flerårige, urteaktige planter. De vokser over ett stort område, Nord -Amerika, Europa og Asia, noen få kommer også fra  Afrika og Syd -Amerika. Dette er forholdsvis sterke planter, og de største passer best i rabatt, mens de mindre artene kan brukes i fjellhage. De vil ha en forholdsvis god nøytral jord, og de fleste tåler både sol og litt skygge. Formeres med frø eller deling.

Delphinium aff. calthifolium
Dette er en  forholdsvis nyoppdaget Ridderspore. Den kommer fra Sechun i Kina der den vokser i 2300 m. høyde, der den bare er kjent i ett begrenset område. Vanskelig å finne opplysninger om den, men den blir ca. 25-40 cm er muligens hvit og blomstringstid i juli/september.
Kr. 50,-

Dentaria – Cardamine – Brassicaceae – Korsblomstfamilien
Dentaria betyr tannet.
Det finnes 150 arter i denne slekten av 1 årige og flerårige planter og de vokser på forskjellige plasser over hele jorden.

Dentaria spec. Gorki
Denne har jeg ingen opplysninger om, har fått den fra frø fra Gembol i Tsjekkia.
Kr. 50,-

Dianthus – Nellik – Caryophyllaceae – Nellikfamilien
Navnet dianthus kommer fra den greske Dios-guden Zevs og anthos som betyr blomster. Dianthus = guddommelige blomster. Det finnes ca. 300 arter av ettårige, stauder og halvbusker innen denne slekten. De vokser i Europa, Afrika og Asia, men flesteparten vokser i Middelhavsområdet. Dette er fine planter til bruk i fjellhagen eller i forkant av bed. De trives i litt tørr jord og i sol. Formering ved frø, deling eller stiklinger.

Dianthus aff. alpinus – Alpenellik
Denne vokser i de østre Alpene i Østerrike.
Dette er en fin liten plante som passer godt i fjellhagen eller grusbedet. Den blir mellom 2 og 10 cm høy med rosa blomstrer, og blomstrer i tiden 6/8.
Kr. 50,-

Dianthus anatolicus
Anatolicus betyr fra Anatolika (Tyrkia)
Denne planten danner store tuer/matter og blir ca. 15 cm høy med rosa blomster. Den begynner å blomstre fra juni og utover. Den tåler ned til -28 grader C.  Plantes i fjellhage/grus eller sandbed.
Kr. 50,-

Dianthus x arvernensis
Dette er også en fin Nellik som er utmerket i fjellhagen og grusbedet. Blomstene blir ca. 10 cn høye og den danner matter.
Blomsten er rosa og den blomstrer i mai/juni.
Kr. 50,-

Dianthus arenarius – Sandnellik
Denne vokser i Nord -Europa til sør i Sverige. Den blir ca.20-30 cm høy og danner matter. Blomstene er hvite og den blomstrer i juni/august. Den liker litt skygge og sandholdig jord. Fin i fjellhagen. Kr. 50,-

Dianthus barbatus nigrescens grp. – Busknellik
Dianthus betyr med skjegg og nigrescens betyr det som langsom går over i svart. Planten har mørkerøde blomster og blir ca. 40 cm. Plantes i full sol og i god hagejord.
Kr. 50,-

Dianthus ‘Blue Hills’
Rosa, putedannende og med ett blåskjær i bladverket.
Kr. 50,-

Dianthus brevicaulis
Brevicaulis betyr kortstilket. Denne vokser bare i Tyrkia fra 1900- 2500 m.o.h. Danner puter og har rosa blomster og blir ca. 8 cm høy. Plantes i fjellhage, grusbed eller sandbed.
Kr. 50,-

Dianthus capitatus ssp. andrzejowskianus
Hjemmehørende i sydøst i Europa og sydvest i Asia. Purpurfarget og  ca.  70 cm, rabatt og litt større fjellhageparti.
Kr. 50,-

Dianthus carmelitarum
Carmelitarum har jeg ikke funnet ut hva betyr. Planten kommer fra Tyrkia og vokser i 2400 m høyde. Den er rosa og blir ca. 10-15 cm høy.
Kr. 50,-

Dianthus carthusianorum – Karthusernellik
Denne kommer fra Sør -Europa (Sveits). Den har purpurrosa blomster og kan bli opptil ca. 70 cm, blomstrer juni/juli.
Kr. 50,- 


Dianthus cruentus – Blodnelik

Cruentus betyr blodfarget. Denne vokser opprinnelig i Jugoslavia og Hellas. Den har purpurrøde  (blodrøde)blomster og blir ca. 60 cm høy og blomstrer i tiden juni/august. Plantes i full sol i fjellhage eller staudebed som har god drenering. Den klarer ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Dianthus ‘Dainty Dame’
Denne blir lav og har hvite blomster med rødt øye.
Kr. 50,-

Dianthus deltoides – Engnellik.
Deltoides betyr deltaformet eller trekanta. Denne vokser i Europa og i Asia. Fargen er rosa eller hvit. Den blir  10-15 cm høy,men  den kan også bli opptil 25 cm høy, avhengig av vokseplass. Blomstrer i juni/juli. Den kan brukes i fjellhage, men den er også fin til å plante på kanter der den kan henge litt utover.
Kr. 40,-

 

Dianthus deltoides ‘Arctic Fire’ – Engnellik
Rosa eller nesten hvit m/rød midte, ca. 15 cm, tue, bl. juni/juli, fjellhage.
Kr. 50,-

Dianthus deltoides ‘Leuchtfunk’ – Engnellik
Dyp rød, lav mattedannende, Fjellhage.
Kr. 50,-

Dianthus deltoides Microchips – Engnellik
En fin liten nellik til bruk i fjellhagen og foran i staudebedet eller til å plante på kanter slik at den kan henge utover. Den blir  15-20 cm, og danner puter. Blomstrer i  juni/juli og liker seg best i sol.
Kr. 50,-

Dianthus glacialis ssp.  gelidus.- Isnellik
Denne vokser kun i Karpatene og den har store rosa blomster og blir 2-4 cm høy og danner matte. Blomstrer i juni/juli. Plantes i full sol i fjellhage eller grusbed.
Kr.50,-

Dianthus hungaricus
Dette er en krysning mellom D. monspessulanus og D. plumaris. Likner mest på D. plumarius. Funnet vill i Ungarn.  Fjellhage.
Kr. 50,-  

Dianthus knappii
Dette er den eneste viltvoksende Nelliken som har gule blomster. Den vokser bare i vest Jugoslavia og blir ca. 30 cm høy og kan plantes både i rabatt og fjellhage.
Kr. 50,-

Dianthus La Bourboule
Tuedannende plante  med rosa blomster som blir omtrent 15 cm høye. Plantes i sol/halvskygge i fjellhage eller grusbed. Kan tåle ned til -26 grader C. Goe bie og sommerfugl plante.
Kr. 50,-

Dianthus luminizevi
Ligner mye på D. hungaricus. Den vil ha sol, og passer best i fjellhagen.
Kr. 50,-

Dianthus myrtinervius
Myrtinervius betyr som ligner venene på myrte. Kommer fra fjellene i Makedonia. Den er rosa på farge og blomstrer ca. i juni/juli måned. Den danner en tett pute. Bør plantes i sol og veldig mager jord. Fjellhage.
kr. 50,-

Dianthus ‘Painty Beauty’
Fargen er  rød med mørkere tegninger i blomsten. Den blir 15-20cm og har lang blomstring. Den kan brukes som kantplante og fjellhage.
Den vil stå litt tørt.
Kr. 50,-

Dianthus petraeus
Petraeus betyr som elsker stein, fjell. Denne kommer fra fjellområdene på Balkan. Den er putedannende og blir ca. 10-15 cm høy og fargen er hvit eller lysrosa. Trives i sol og grusholdig jord. Passer godt i fjellhagen.
Kr. 50,-

Dianthus plumarius – Fjærnellik
Plumarius betyr fjær, fjærbusk eller fjærkledd. Kommer fra fjellområdene i Sentral Europa, fra Italia til Polen. Denne er mattedannende og blomsten blir ca. 30-40 cm. Blomstrer i juni/juli. Kan variere i fargene fra hvit til klar rosa. Plantes solrikt og i mager jord. Fin til fjellhagen.
Kr. 50,-

 

Dianthus scardicus syn D. nitudus
Denne nelliken kommer fra syd i Jugoslavia, der den vokser på fjellenger og på plasser med mye stein. En liten vakker nellik med rosa blomster og som danner en matte. Blomsterstilkene kan bli fra 1,5 cm til 10 cm lange og blomstrer i tiden mai-juli. Plantes i sol i fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Dianthus seguieri
Denne kommer fra sentral Europa. Den er rosa på farge og blir ca. 30 cm og blomstrer i juni/august. Plantes i grus og sandholdig jord i full sol. Den kan klare temperatur ned mot – 32 grader C.
Kr. 50,-

Dianthus sp.
Rosa, lav teppe.
Kr. 40,-

Dianthus spiculifolius
Spiculifolius betyr med akslignende blad. Denne kommer fra øst Karpatene og vest i Ukraina. Den vokser bare der. Fargen er hvit eller kremhvit m/rødt øye. Blomstrer i tiden mai/juni. Den klarer ned til – 23 grader C. Plantes i sol i fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Dianthus stenocalyx
Dette er muligens en underart av D. superbus.
Kr. 50,-

Dianthus superbus – Silkenellik
Suberbus betyr flott og vakker Har sitt voksested i store deler av Europa. Den blir ca. 50 cm og får lysrosa blomster. Litt for stor til fjellhagen, men fin i rabatter.
Kr. 50,-

Dianthus thianchanicus
Tianchanicus betyr at den kommer fra fjellene i Tien Shan i Sentral-Asia. Den har lys rosa farge og blir ca. 10 cm høy. Fjellhage og grusbed.
Kr. 50,-

Digitalis – Revebjelle – Scrophulariaceae
Digitalis kommer av det latinske ordet digitus som betyr finger eller fingerhylster Det finnes mellom 20 og 30 arter med toårige og flerårige planter i denne slekten, og de vokser i Europa og Sentral-Asia. Det er flotte planter som passer fint i staudebedet eller i villplantinger, og de er også flotte til å bruke som solitær planter. Dette er hardføre planter over hele landet, men de vil gjerne ha en god moldrik, sandblandet, lett og kalkrik jord. De liker helst å stå solrikt, men greier seg også i halvskygge dersom forholdene ellers er bra. Alle arter av revebjeller er giftige. Beste måten å formere revebjeller på er med frø.

Digitalis grandiflora
Dette er en flerårig revebjelle. Den har gule blomster og kan blir forholdvis stor fra 70-120cm. Blomstrer i juni/juli. Kan plantes i sol og halvskygge og vil ha en god litt fuktig jord. Fin i staudebedet. Kan klare temperaturer ned til -30 grader C.
Kr. 50,-

 

Digitalis lutea ssp. australis
Lutea betyr gul, og australis betyr fra sørlige land og i dette tilfellet sør Europa. Planten kommer fra sør i Italia og den har lyse gule blomster og blir mellom 60 og 90 cm. Plantes i sol i god jord. Blomstrer i juni/august. Den tåler ned til -23 grader C.
Kr. 50,-

Dodecatheon – Gudeblomst – Primulaceae – Primulafamilien Navnet dodecatheon kommer fra det greske ordet dodeka som betyr tolv og theos som betyr gud. En slekt med ca. 14-15 arter der de fleste kommer fra Nord Amerika, kun en art kommer fra øst i Sibir. Alle er stauder og danner rosetter og holder seg forholdsvis lave. De kan brukes både i rabatter og i fjellhage. De vil gjerne ha næringsrik hagegjord og god tilgang på fuktighet i vekstperioden på våren. Formeres med deling eller frø.

 

Dodecatheon dentata
Hvit, ca. 20 cm, bl. mai/juni
Kr. 50,-

Dodecatheon jefferyi
Kommer fra USA. Den blir ca. 30-60 cm høy med lavendelfargete blomster. Blomstrer mai/juni. Fjellhage eller bed.
Kr. 50,-

Dodecatheon pulchellum ”Red Wings”
Denne er rød og blir ca. 25-30 cm. Kan brukes både i rabatter og i fjellhagen.
Kr. 50,-

 

Doronicum – Gullkorg – Compositae – Korgblomsfamilien Doronicum kommer fra det arabiske ordet darawnaj, som er av ukjent opprinnelse. Det finnes ca 35 arter i denne slekten av flerårige planter fra Europa og Asia. Flotte planter som gjør seg godt i ett staudebed. De liker lett næringsrik hagejord som holder på fuktigheten i vekstperioden. De kan plantes både i sol og i halvskygge. Formeres med deling som gir det beste resultatet, men frøformering kan også brukes. Hardføre planter.

Doronicum plantagineum – Storgullkorg

Plantagineum betyr at bladene ligner på Plantago-groblad Den kan bli ca. 50-80 cm, og på gode vokseplasser noe høyere. Den kan begynne å blomstre i april (med en tidlig vår) og utover til juni. Flott vårstaude og rabattstaude. Den får store gule blomster.
Kr. 50,-

Draba – Rublomst – Crucifera
Draba kommer av det greske ordet drabe som betyr skarp, besk eller brennende. Det finnes ca. 300 arter i slekten og de fleste er flerårige. De vokser i den nordlige tempererte sone og noen i den tempererte sonen i sør Amerika. Dette er nøysomme planter som trives i fjellhagen, i opphøyde bed og i skråninger og fjellsprekker. De liker å stå på en solrik tørr plass, og de vil gjerne ha kalk. Formeres med frø eller ved stiklinger.

 

Draba condensata – Rublomst
Denne kommer fra nord Amerika og er gul, den blir ca. 6-12 cm, med grågrønne rosettet. Fjellhage og plantes i grov grus.
Kr. 50,-

Draba fladnizensis – Rublomst Denne vokser i nordlige arktiske områder og også på Svalbard. Den er hvit og danner puter, og den blir ca. 3-8 cm, fjellhage.
Kr. 50,-

 Draba glacialis
Denne kommer fra artiske strøk i Norge(Svalbard) og artiske strøk i Russland. Gule blomster som danner små tuer. Plantes i fjellhage og grusbed i sol.
Kr. 50,-

Draba lasiocarpa – Rublomst
Planten kommer fra fjellområdene på Balkan og Karpatfjellene. Den danner store tuer, med dyp gule blomster som blir ca. 10-20 cm høye. Vil ha mager jord og sol. Fjellhage.
Kr. 50,-

 

Draba paysonii treleasi – Rublomst
Denne kommer fra nord Amerika. Den danner matte med sennepsgule blomster.
Kr. 50,-

Draba ramosissima – Rublomst
Denne kommer fra USA. Den er hvit, og blir ca. 15-30 cm og blomstrer i mai/juli
Kr. 50,-

Draba ussuriensis
Ussuriensis betyr at planten kommer fra Ussuria øst i Sibir i Russland. Denne danner puter med hvite blomster. Blir ca. 5-10 cm høy. Fjellhage.
kr.50,-

C

B

 

Campanula – Klokke – Campanulaceae – Klokkefamilien Campanula kommer fra det latinske ordet campana som betyr klokke. Det finnes ca. 300 arter i denne slekten med stauder, to årige og ettårige. De vokser i den nordlige tempererte sone, spesielt i Middelhavsområdet, og noen få i tropiske fjell. Ca halvparten av alle de kjente artene kommer fra Europa. Innen denne slekten så finnes det mange arter som er flotte planter i fjellhagen, og de større artene passer til staudebedet. Det er en art som må advares mot og det er Campanula rapunculoides –Rapunkelklokke. Denne er livsfarlig!!! Sprer seg forferdelig. Campanula kan plantes i sol og i litt halvskygge, de liker en god drenert jord, men ikke for tørt. Formering ved frø, deling eller med basis stiklinger.

Campanula barbata – Skjeggklokke
Barbata betyr skjegg
Denne vokser i Alpene i Europa. Den er lavendelblå og blir ca. 10-25 cm, fjellhage.
Kr. 50,-

Campanula bononiensis (svensk Bolognerklokke)
Bononiensis betyr fra Bologna, Italia
Europeisk plante. Den blir fra 15-30 cm høy med lyse blå blomster. Den blomstrer ca. juni/juli, og vil gjerne ha sol, men trives i litt fuktig jord. Kan brukes både i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

Campanula choruhensis
Navnet choruhensis er etter elven Choruh ved byen Yusufeli  i Tykia, der det ble innsamlet frø for første gang. Fargen er hvit og den blir mellom 5-10 cm og blomstrer i mai juni. Plantes i grus eller fjellhage i sol.
Kr. 50,-

Campanula cochlearifolia syn. C. pusilla-Småklokke
Cochlearifolia betyr med skjeformede blad og pusilla betyr liten.
Planten vokser vill i Pyreneenne, Alpene og Karpatfjellene i sentral Europa. Det finnes både hvite og blå. De som jeg har er blå og de blir ca. 10 cm høye og danner matter. De har lang blomstringstid. De kan plantes i sol/halvskygge og passer i fjellhage,  grushage og krukker.
Kr. 50,-

Campanula collina
Collina betyr åsside. Denne planten kommer fra Kauksus og Tyrke, og den er dyb blå og blir 20-30 cm og blomstrer i juni/juli. Den foretrekker litt fuktig vokseplass. Biplante og den klarer temperaturer ned til -34 grader C.
Kr. 50,-

Campanula finitima syn.C. betulifolia – Bjørkeklokke
Finitima betyr nabo og betulifolia betyr ligner på bjørkeblad.
Planten vokser vill høyfjella i opptil 2300 moh i Tyrkia, Armenia og Kaukasus. Den er hvit og blir ca. 10 cm høy og blomstrer fra juni og utover sommeren. En flott plante i fjellhagen og i grusbedet, Den liker å bli plantet i sol.
Kr. 50,-

Campanula hofmannii syn. Symphyandra hofmanni
Planten kommer fra Bosnia og Herzegovina, den har hvite hengende klokker og blir ca. 40 cm og har lang blomstringstid. Plantes i sol eller halvskygge i god litt fuktig jord. Muligens så er denne toårig, men den setter rikelig med frø så da kan man enten la den så seg der den står eller høste frøa og så de selv. En vakker plante.
Kr. 50,-

Campanula latifolia – Storklokke.
Campanula latifolia

Latifolia betyr brede blad. Denne er viltvoksende i Norge og er en flott staude i staudebedet. Den blir ca. 100-150 cm høy og blomstrer med blå eller hvite klokker i juli/august. Kan plantes i litt fuktig jord og passer godt i skygge og halvskygge, den går også bra i sol.
Kr. 40,-

Campanula patula ssp. abitina
Denne planten kommer fra Alpene og Balkan og den er blå og blir 40-45 cm høy og blomstrer i juni/juli. Den tåler ned til -34 Grader C.
Kr. 50,-

Campanula persicifolia – Fagerklokke
Persicifolia betyr blad som ligner ferskenblad. Denne har forvillet seg fra hager i Norge. Den blir ca. 70-100 cm høy med blå eller hvite klokker og blomstrer i juni/august. Kan plantes i vanlig god hagejord både i sol og halvskygge. Fin plante til staudebedet.
Kr. 50,-

Campanula persicifolia “Snøhvit”

Dette er en fylt sort av C. persicifolia, meget dekorativ. Den blir ca. 70-100 cm og blomstrer i juni/august. Ellers samme forhold som den vanlige C. persicifolia. Fin i Staudebedet.
Kr. 50,-

 

Carex – Starr – Cyperacea – Gressfamilien
Det finnes ca. 1000 arter med gresslignende, flerårige planter, som er spedt over hele jordkloden.

Carex morrowii ‘Fishers  Form’    -Starr
Dette er ett prydgress som kommer opprinnelig fra England. Danner er kompakt plante som holder seg på plass og vokser sakte utover. Den blir ca. 30-40 cm høy og bladene har hvite kanter. Den er vintergrønn. Den ha litt fuktig vokseplass og kan plantes i halvskygge eller full skygge. Den kan klare ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Catananche  – Asteraceae – Compositae – Korgplantefamilen Catananche betyr rasleblomst. Det finnes fem arter i denne slekten av ettårige og flerårige og de kommer fra middelhavslandene.

Catananche caerulea – Rasleblomst
Caerulea betyr mørk blå/himmelblå. Denne blir fra 45-60 cm høy og har en elegant vekst, fargen er himmelblå. Den vil ha sol og jorda bør være grov med stein og grus. Passer i fjellhage/grusbed. Den blir ikke regnet som langlevd, men den er lett å så. Den kan klare temperaturer ned til – 34 grader C.
Kr. 50,-

Centaurea – Knoppurt – Compositae – Korgplantefamilien Centaurea kommer av det greske ordet kentauria og da mest sannsynlig etter kentauren Chiron.Dette er også navnet på en medisinplante hos Hippokrates 400 f.kr. Det finnes ca. 450 arter i denne slekten av ettårige, stauder og busklignende planter og de vokser på den nordlige halvkule, men flesteparten av dem kommer fra middelhavsområdet, Europa og Tyrkia. De liker å stå i god drenert jord og i sol, men kan også stå i halvskygge. Det finnes planter som er fine i fjellhagen og andre som passer best i staudebedet. Formering med frø eller ved deling.

 

Centaurea Montana – Honningknoppurt

Montana betyr  veks i fjellet. C. montana er viltvoksende i Europa og er blitt forvillet noen steder i Norge også. Planten er litt for stor til bruk i fjellhagen, men er fin i rabatter og kan også plantes i villplantinger. Fargen er blå og den blir ca. 50-70 cm og blomstrer i mai/juni.
kr. 40,-

 

Chelone –Duehode/skjoldblomst-Scrophulariaceae-Maskeblomstfamilien
Chelone betyr skillpaddeskall. Det er ca. 6 arter i denne familien og alle sammen kommer fra USA. De vil gjerne ha litt fuktig jord og kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres med frø og ved deling. Veldig lette planter å dele.

Chelone oblique – Duehode
Rosa, den blir ca. 60-90 cm, og blomstrer i august/oktober. Fin i rabatt.
Kr. 50,-

Chiastophyllum- Crassulaceae – Bergknappfamilien
Det finnes bare en art i denne slekten og den kommer opprinnelig fra Kaukasus.

Chiastophyllum oppositifolium
Gule hengende blomster og den blir 15-30 cm og blomstrer i juni/juli. Plantes i sol eller halvskygge og den kan plantes i fjellhage og i sand eller grusbed.
Kr. 50,-

Chrysanthemum – Krysantemum – Compositae – Korgblomstfamilien
Ca. 200 arter av stauder, ettårige og busker. Mange av de er flotte planter til fjellhage og staudebed.   De trives godt i vanlig hagejord. Formeres ved deling eller frø.

Chrysanthemum weyrichii
Weyrichii er til ære for Heinrich Weyrich (1828-1868) som botaniserte i øst Asia
Denne kommer fra Japan og Sakhalinøyene. Den danner tepper(kolonier) Den blir  10-30 cm høy og blomstrer   i juni/august med rosa blomster. Fin i fjellhagen. Den vil ha sol.
Kr. 50,-

 

 Clematis Klematis – Ranunculaceae – Soleiefamilien                        Clematis betyr  klatrende plante.   Det finnes ca. 250 arter i slekten av varmekjære og hardføre , løvfellende og vintergrønne, treaktige, blomstrende klatreplanter i slekten, pluss mange   navnesorter. Det finnes noen som blomstrer om våren, sommeren og høsten. De liker å stå i sol, men de bør plantes dypt og gjerne med andre   planter som står foran og skjermer den nederste delen mot sol.

Clematis integrifolia – Klematis
Integrifolia betyr med hele blad.
Denne Klematisen vokser i Europa, Russland og Asia. Den tåler ned til – 34 grader C.  Den er blå og blir ca. 45-60 cm og har lang blomstring. Plantes i sol/halvskygge i god drenert jord.
Kr. 50,-

Codonopsis – Campanulaceae – Klokkefamilien
Det er ca. 30 arter i denne slekten som alle kommer fra Asia, Himalayaområdene og Japan. En del av de er klatrere og må ha noe å støtte seg til. De har klokkelignende blomster med vakre tegninger inne i blomstene. De liker seg litt i sol, men litt kjølig og de vil heller ikke ha det for tørt. Passer best i ett staudebed.

Codonopsis bhutanica
Bhutanica betyr at denne planten kommer fra Bhutan. Fargen er lys purpur med mørkere tegninger inne i blomsten. Den blir ca. 100 cm og trenger noe å klatre i. Blomstrer i juni/august.
Kr. 50,-

Codonopsis campanulata
Finner svært lite om denne og muligens så kan det være feil navn.
Fant noen bilder på en kinesisk nettside og fargen var svak fiolett m/mørkere tegninger.
Kr. 50,

Codonopsis pilosula tangshen
Pilosula betyr litt håret.  Denne har lys gulgrønne blomster m/purpurfargede tegninger. Den blir ca. 1,5 meter og kommer fra Kina, der den vokser fra 300-2300 m.o.h. Plantes i sol/halvskygge.
Den kan klare temperaturer ned mot -34 grader C.
Kr. 50,-

Cortusa – Primulaceae – Primulafamilien.
Navnet Cortusa har planten fått etterJacobi Antonio Cortusi, som levde i det 16 århundre og var direktør  ved den botaniske hage i Padua. Det finnes ca 8 arter innen denne slekten og de er veldig lik Primula.  De kommer fra Sentral -Europa og Nord -Asia. De kan plantes litt skyggefullt og de liker best litt fuktig humusrik jord.  Formering med frø eller ved deling.

Cortusa brotheri syn. C. matthioli brotheri og C. himalaica
Navnet brotheri er etter professor i botanikk fra Portogula Felix de Avellar Brotero (1744-1828)
Planten vokser i Russland, Central Asia, Afganistan og Nordvest i Haimalaya. Den blir ca. 15-20 cm høy og har små klokkelignede rosa blomster. Blomstrer i mai/juni.
Kr. 50,-

Cortusa matthioli
Mattioli er etter den italienske botanikeren Pierandera Mattioli (1500-1577)
Denne kommer fra Sørøst -Europa, Russland og Japan. Den er purpurfiolett på farge og blir 7-12 cm høy.
Kr. 50,-

 Cortusa matthioli alba
Samme opplysninger som ovenfor, men denne er hvit.
Kr. 50,-

Cortusa matthioli pekinensis
Samme opplysninger som ovenfor, men fargen på denne er hvit.
Kr. 50,-

Cortusa turkestanica
Turkestanica betyr fra Tutkistan, Kazakhstan
Denne kommer fra Europa og er rosa på farge og blir ca. 15-30 cm og blomstrer i mai/juni. Den vil ha litt fuktig vokseplass i halvskygge eller skygge.
Kr. 50,-

Corydalis- Papaveraceae – Valmuefamilen
Det finnes  470 arter i denne slekten og de fleste vokser på den nordlige halvkule og noen få kommer fra østi det tropiske Afrika.
Ca 350 arter kommer fra Himalyaområdene og Kina.

Corydalis cheilanthifolia
Corydalis betyr lerkespore og cheilantifolia betyr ligner på cheiranthus. Denne kommer fra Kina og er gul og blir ca. 30-45 cm og blomstrer i mai/juni. Den kan plantes i full sol og halvskygge. Den tåler ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Crocosmia – Iridaceae – Irisfamilien
Det finnes 6 arter i denne slekten og de kommer fra syd og øst Afrika til Sudan. Men det finnes også en god del navnesorter.

Crocosmia x crocosmiiflora – Værhane
Dette er en hagehybrid og den blir 90-120 cm høy med guloransjeblomster. Den blomstrer på sensommeren og høsten og kan stå lenge i blomst. Mine blomstret i år helt til snøen kom.
Vanlig god hagejord og i sol og muligens i halvskygge. Fin biplante.
Fin snittplante på høsten. Den tåler ned til -23 grader C og i de mildeste strøk av landet kan de stå ute hele vinteren. I kaldere strøk er det nok best å ta den inn før kulden kommer.
Kr. 50,-

Cyananthus – Campanulaceae – Klokkefamilien
Cyananthus betyr med blå blomster.
Det finnes ca. 23arter i slekten og de fleste kommer fra vest i Kina, men også fra Kashmir og Punjab. Noen få er ettårige, men de fleste er stauder. De passer best i god drenert jord, fjellhage, stein og grusbed i full sol.

Cyananthus incanus
Incanus betyr grå, askegrå og det viser til bladene som er gråhåret. Denne kommer fra Nepal, Sikkim og muligens Tibet. Den har blå blomster og blir 6 cm høy og danner matter. Den blomstrer i august/september. Plantes i sol/halvskygge i fjellhage, grusbed eller trau.
Kr. 50,-

Cyananthus lobatus
Lobatus betyr fliket. Denne kommer fra Kina, Bhutan og India. Den blir 10 cm høy med blå blomster og blomstrer i august/september. Plantes i fjellhage, grusbed eller trau i sol eller halvskygge.
Kr. 50,-

Cyananthus macrocalyx
Macrocalyx betyr med stor blomsterkrone. Denne planten kommer fra Kina, Bhutan, India, Myanmar og Nepal. Fargen er lys gul eller hvit. Høyden er mellom 5 og 20 cm.
Kr. 50,-

Cynanchum – Apocynaceae – Svalerotfamilien
Navnet Cynanchum kommer av det greske ordet kynagchon som betyr halssvull hos hunder. Det finnes ca. 300 arter i denne slekten, og de fleste i tropiske strøk, men også noen i nordlige områder.

Cynanchum forrestii
Forrestii er etter Georg Forrest en skotsk plantesamler i Kina.
Denne planten kommer fra Kina og er gulbrun på farge. Den blir ca 60 cm høy. Plantes i vanlig hagejord.
Kr. 50,-

B

A                                                                                                                                           C

Baptisia – Fabaceae – Erteblomstfamilien
Baptisia betyr neddypping eller dyppe i vann for farging. Noen av disse plantene i denne slekten kan brukes til farging. Det finnes 40-50 arter av denne slekten og de fleste er flerårige og de vokser i de sørlige og østlige delene av USA.

Baptisia australis
Australis betyr fra sørlige strøk. Den får blå erteblomstlignende blomster og blir ca. 100 cm og blomstrer i mai/juni/juli. Passer best sammen med andre høyreiste stauder og krever en god ikke altfor tørr jord. Den blir større og vakrere for hvert år. Fin til snitt.
Kr. 50,-

 

Barbarea – Cruciferae – Korsblomstfamilien
Navnet Barbarea er etter den hellige Barbara som vernet mot lyn og torden, og var artilleriers og gruvearbeidernes spesielle helgen.
Det finnes 22 arter i familien av stauder og toårige og de vokser på den nordlige halvkule, de fleste i Europa.

Barbarea rupicola
Rupicola betyr vokser på klipper.
Den er gul og blir 15 cm og danner en fin pute. Den har lang blomstringstid og klipper man av frøstandene så blomstrer den på nytt.  Den kan være kortlivd, men den setter mye frø, så det kan være lurt å så litt av den på nytt.  Passer godt i fjellhagen, i grusbedet og kan plantes i kasser.
Kr. 50,-

 

Bergenia – Bergblom – Saxifragaceae – Sildrefamilien
Navnet Bergenia har planten fått etter professor Karl August von Bergen (1704-1760). Det er 8 arter i denne slektenog de kommer fra øst Asia. Dette er hardføre planter som trives overalt, de kan plantes både i sol og skygge. De liker en lett sandblandet hagejord som holder på fuktigheten. Formering med frø fra rene arter og deling eller rotstiklinger på navnesortene.

Bergenia Silberlicht
Lys rosa, 10-50 cm, den kryper utover og dekker godt jorden.
Den kan plantes i sol og halvskygge.
Kr. 50,-

Bergenia stracheyi
Navnet stracheyi er etter Lt. Strachyi fra India, som var en ivrig plantesamler.
Kommer fra vest i Himalaya. Den blir ca. 30-45 cm høy og har hvite blomster. Kan klare temperaturer ned til – 34 grader C
Kr. 50,-

Boykinia – Saxifragaceae – Sildrefamilien
Navnet Boykinia er etter den amerikanske botanisten Dr. Samuel Boykin (1786-1848) Det finnes 8 muligens 9 arter i denne slekten og de kommer fra øst Asia og Nord-Amerika. De passer best i skygge eller halvskygge i skogsbed i god drenert jord, men ikke for tørt.

Boykinia aconitifolia
Aconitifolia betyr med blad som ligner Aconitum. Denne planten kommer fra øst i USA og blir 30-40 cm og er hvit, den blomstrer i mai/juni og plantes i fuktig jord.
Kr. 50,-

Boykinia jamesii – syn. Telesonix jamesii
Jamesii er etter den amerikanske  professor og plantesamler Dr. Frederich C. James. Denne planten kommer fra Rocky Mountain. Den er purpurrød på farge og blir 15-30 cm og vil også ha fuktig jord. Den klarer temperatur ned til -28 grader C.
Kr. 50,-

Bupleurum – Umbelliferae – Skjermplantefamilien
Navnet Bupleurum kommer av det greske ordet boupleuros som betyr okseribbe. Det er ca. 70 arter i denne slekten og de fleste kommer fra Asia, Europa og nord Afrika, men også noen få fra Kanariøyene,Sør- Afrika og  fra arktiske strøk i Nord -Amerika. De er ikke noe kravstore til vokseplass, vanlig hagejord og litt sol. Formeres ved frø eller deling.

Bupleurum longifolium
Longifolium betyr med lange blad. Denne kommer fra sentral og sydøst i Europa, den blir ca. 50-100 cm og blomstrer i juli/august. Fargen på blomsten er grønngul og går over til brunt når den begynner å blomstre av. Passer best i staudebedet og den er fin til snitt.
kr. 50,-

Bupthalmum – Compositae – Kurvplantefamilen
Bupthalmum kommer av det greske ordet bous som betyr en okse og ophthalmos ett øye – okseøye – og det hentyder til blomstens utseende. Det finnes ca. 7 arter i denne slekten fra Europa. De ligner mye på Inula. Det er lette planter å dyrke og krever ingen spesielle forhold. Kan plantes både i sol og skygge og dette er en plante som også trives på fuktige steder. Formeres enkelt både med frø og ved deling.

Bupthalmum speciosa – syn. Telekia speciosa
Speciosa betyr stor og vakker. Denne er enkel å dyrke, stiller ingen spesielle krav. Dette blir en stor plante og den passer best å stå alene eller sammen med andre store stauder. Den blir ca. 100-150 cm høy, med store gule blomster og den blomstrer i august/oktober. Fin til snittblomster.
kr. 50,-

A

 

A

Achillea – Ryllik – Compositae – Korgplantefamilien

Det latinske navnet Achillea stammer fra den store hærføreren, Achilles, i den trojanske krigen. Det finnes ca. 85 stauder i denne slekten, som alle vokser i den temperete sonen.  De minste sortene påasser  fint i fjellhagen, de større sortene passer best i rabatter og villplantinger. De trives best i god drenert jord og en  solrik plass. Formeres med deling både vår og høst. Basis stiklinger kan også taes om våren eller sent på sommeren. Såing går også veldig greit. En del av ryllikartene er velkjent til bruk i folkemedisinen.

Achillea holosericea
Holosericea betyr med silkeaktige eller fløyelsaktig og det referer til at bladene er hårete. Planten vokser opprinnelig i høyfjellene i Hellas, Albania og det tidligere Jugoslavia. Den har gule blomster og kan bli ca. 30-50 cm. Den bør plantes i sol og i stein og grusholdig jord. Passer best i fjellhage.
Kr. 50,-

Achillea macrophylla
Macrophylla betyr med store blad. Den har store hvite skjermer og blir ca. 90-120 cm. Blomstrer i juni/juli.  Den kan plantes både i sol og halvskygge i nøytral jord. Den passer best sammen med store stauder.
Kr. 50,-

Aconitum – Hjelm – Ranunculaceae – Soleifamilien
Aconitum kommer fra det greske ordet akoniton som betyr giftig plante.  Det finnes ca. 300 arter i denne slekten, og de fleste vokser i den nordlige og tempererte sonen.  Dette er store og kraftige stauder, og som kan dyrkes over hele landet i god hagejord. De vil ikke ha det for tørt.

Aconitum napellus vulgare albidum
Denne kommer opprinnelig fra Alpene, Pyreneenne og nord Spania. Det er en fin og sterk staude, tåler godt litt vind. Den kan plantes i sol eller halvskygge i god litt fuktig hagejord. Fargen er hvit og den kan bli opptil 120 cm og den blomstrer mellom juli og september. God biplante og det sies at den skal være sneglefri. Hele planten er giftig.
Kr. 50,-

Adenophora – Asiatisk blåklokke – Campanulaceae – Klokkefamilien
Litt vanskelig å finne ut hva Adenophora betyr, men det nærmeste jeg kommer er kjertelaktig stilk, og det kan nok  stemme, for når man tar på stilken så kjennes den litt klisset, ikke mye, men man kan ane det.  Det finnes mellom 40 og 60 staudearter, og de vokser i Europa og Asia. De ligner på Campanula.  Det er flotte planter som holder seg noenlunde på samme plass.  De minste kan plantes i fjellhage, men de største plantes i bed. Liker god drenert jord, men ikke for tørt. Kan plantes både i sol og halvskygge.  Formeres med frø eller basisstiklinger, yngre planter kan deles, men eldre planter blir vedaktige så de er litt vanskeligere.

Adenophora bulleyana
Navnet bulleyana er etter en Arthur Bulley. Planten kommer fra vest i Kina, og den er lys blå og blomstrer i  juni/juli og blir ca. 90 cm. Denne passer best i bed.
Kr. 50,-

Adenophora himalayana
Navnet himalayana betyr fra Himalaya. Den vokser på forskjellige steder i Kina. Den blir ca. 15-40 cm og blomstrer  i juli/august med blå klokker. Den er fin i rabatter, men kan også brukes i fjellhage.
Kr. 50,-

Adenophora khasiana
Denne kommer fra nordøst i India og Kina. Den kan bli opptil 1 meter høy og har mellomblå klokker og blomstrer i juni/juli. Plantes i god veldrenert jord i sol eller halvskygge.
Kr. 50,-

Adenophora potaninii
Denne kommer fra vest i Kina, og blir mellom 60 og 90 cm høy. Den har blåfiolette blomster og blomstrer i tiden juni/august. Den vil ha det litt fuktig, med god drenert jord. Kan plantes i sol og halvskygge. Den liker ikke å bli delt, så den formeres best med frø eller stiklinger på våren.
Kr. 50,-

Adenophora triphylla
Triphylla betyr trebladet. Den kommer opprinnelig fra Russland og nord i Kina og Japan, der den vokser på gressbakker og i skråninger. Den bør plantes i sol og i en god sandholdig jord. Den kan tåle ned til ca. -17 grader C. Fargen er blå og den blir ca. 45-80 cm høy og blomstrer på sensommeren. Den liker ikke å bli delt.
Kr. 50,-

Agastache – Lamiaceae – Leppeblomstfamilien
Agastache kommer fra gresk og betyr med mange spisser og viser til formen på blomsten. Det finnes 22 arter av Agastache og de fleste kommer fra Nord-Amerika, kun 1 kommer fra Øst-Asia. Den brukes som krydderurt ofte i te.

Agastache pallidiflora – Hestemynte
Pallidiflora betyr med bleke blomster og denne er hvit, så det passer jo bra. Den kommer fra New Mexico og den tåler ned til – 17 grader C. Plantes i full sol. Høyden kan variere mellom 60 og 90 cm og den blomstrer mellom juni og september. God bi-plante.
Kr. 50,-

Ageratina syn. Eupatorium – Asteraceae – Korgplantefamilien
Det finnes ca. 250-290 arter i denne slekten og de kommer fra USA. De vil ha god hagejord og kan vokse både i skygge og  i halvskygge.

Ageratina altissima
Den blir ca. 150 cm, er hvit og blomstrer fra juli og utover.
Kr. 50,-

Ageratina aromatica
Ca. 150 cm høy, hvit og blomstrer fra august og utover høsten til frosten kommer.
Kr. 50,-

Ajania – Asteraceae – Korgplantefamilien
Navnet Ajania kommer fra den russiske byen Ayan som ligger øst i Russland på kysten av Okhotskhavet. Det finnes 36 arter i denne slekten og mange av de passer godt i fjellhagen

Ajania cf. Scharnhorstii
Scharnhorstii kan bety at planten er oppkalt etter den prøyssiske generalen Gerhard von Scharnhorst (1755-1813).
Denne kommer fra Kina og har gule kulelignende blomster og grågrønne blad og blir mellom 4 og 10 cm og blomsterer i juli/august. Fin i fjellhagen og grusbed.
Kr. 50,-

Albuca – Hyacinthaceae – Hyasintfamilien
Det finnes ca. 100 arter i denne slekten og de kommer fra Afrika og en god del fra Sør Afrika. De vil ha det tørt og solrikt.

Albuca humilis syn. Ornithogalum humilis.
Denne vokser opprinnelig i 2800 m høyde i østre delen av Cap og KwaZulu-Natal i Sør Afrika.  Den blir mellom 5 og 25 cm høy, har hvite blomster som på utsiden er stripet grønn og gul.  Blomstrer i juni/august.  Plantes i sand/grus i sol, man kan også stå i litt halvskygge. Iflg. Peter Korn er den fullt herdig og hos meg har den nå overvintret  i 3 vintrer, to av dem med ca. -15 grader i 3 uker.
Kr. 50,-

Alchemilla – Marikåpe – Rosacea – Rosefamilien
Alchemilla kommer av det arabiske ordet alkemelyeh = kjemi. Alkymistene i mellomalderen brukte duggdråpene som de fant  på bladene om morgenen til å lage gull av.(Trodde de, ja det var dengangen det!!). Det finnes ca. 3250 arter i slekten, og de fleste  vokser i den nordlige tempererte sonen. Marikåpe er fine bladplanter, men blomstene på de litt større sortene gjør seg godt som  fyll i buketter. Formering går lett med deling, stiklinger eller med frø. Marikåpe trives i god drenert jor og liker både sol og halvskygge.

Alchemilla conjuncta
Conjuncta betyr par eller sammenføyd. Planten kommer fra sydvest i Alpene og fra Jurafjellene. Den danner puter som kan bli  opptil 30 cm i diameter. Blomsten er grønngul og den blomstrer i juli/august. Bladverket er pent mørkegrønt med en smal  sølvkant rundt bladet. Pen i fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium – Løk – Amaryllidaceae – Amaryllisfamilien
Allium er det latinske navnet på kvitløk. Det finnes ca. 700 arter, som vokser for det meste i den nordlige delen av verden, hovedsakelig i den tempererte sonen. Allium er spiselig og noen smaker veldig godt. De fleste passer godt i fjellhagen, og andre kan plantes mellom andre vekster i bed. De trives i god jord, men ikke for tørt og de liker godt å stå i sol, men tåler også litt skygge. Man kan jo prøve seg fram. Formering med deling eller med frø.

Allium amabile
Amabile betyr tiltalende, behagelig og inntagende. Denne alliumen kommer opprinnelig fra Kina fra nordvest i Yunnan, der den vokser i skogsområder, i bakkehellinger, i fjellenger og i fjellsprekker. Den kan vokse både i sol og halvskygge. Planten har klokkelignende rødrosa blomster, og kan bli mellom 10 og 30 cm høy, alt etter vokseplass. Den blomstrer i tiden juli/august.
Kr. 50,-

Allium amphibolum
Denne vokser vest i Kina, i Altai, Tuwa, Kazakstan og Mongolia. Den vokser i 2500-3000 m.o.h. Den har rosa blomster og blir mellom 30-40 cm høy. Fin i fjellhage og grusbed. Bieplante.
Kr. 50,-

Allium beesianum
Det latinske navnet beesianum høres så romantisk ut, men ordet kommer fra frøfirmaet Bees vekst, som var en planteskole og frøfirma i Neston, Cheshire i England.
Denne Alliumen vokser på 3000-4200 m høyde i Kina (Yunnan og Sichuan) Den blir ca. 20 cm høy og har blå hengende klokkelignende blomster. Den blomstrer i tiden august/september. Fin i fjellhage og i grusbed.
Kr. 50,-

Allium callimischon
Navnet callimischon har jeg ikke funnet ut hva betyr. Planten kommer fra vest i Tyrkia, Kreta og Hellas, og selv om den kommer fra sørligere breddegrader så har den klart seg bra her. Den blir ca. 10-15 cm høy. Fargen er hvit m/litt fiolette og mørkerøde spetter. Blomstrer på sensommer/høst, juli-september. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium  cernum
Cernum betyr hengende. Planten kommer fra USA og den blir ca. 30-45 cm høy, med hengende rosa klokker. Den blomstrer i juni/juli. Meget fin i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

Allium chrysanthum
Chrysanthum kommer fra gresk-gyllen og anthum-blomster.
Denne kommer fra Kina og blir 20-50 cm høy, fargen er gul til blek gul og den blomstrer fra juli/september. Den vokser fra 2500-3000 m.o.h. Den blir brukt i mat og i kinesisk medisin. Bieplante
Kr. 50,-

Allium cyaneum syn. A. purdomii
Cyaneum betyr med blå blomster. Den blir ca. 15 cm høy og blomstrer i juli/august. Fin plante til fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium cyathophorum v. farreri
Cyathophorum betyr koppe lignende. Planten kommer fra Kina og vokser i ca. 3.300 m. høyde. Fargen er rødrosa og den blir ca. 30-35 cm høy. Litt usikker på når den blomstrer, men ca. juni og utover. Plantes i husmusrik jord og i sol. Kan brukes både i fjellhage og rabatter.
Kr. 50,-

Allium dichlamydeum
Jeg har ikke funnet ut hva dichlamydeum betyr. Den kommer fra Californias kyster, og blir ca. 20-30 cm høy og blomstrer i mai/juni med purpurrosa blomster. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium ericetorum
Dette navnet har jeg heller ikke funnet ut hva betyr. Planten kommer fra Frankrike. Fargen er kremfarget til lys gul og den blir ca. 20 cm, og blomstrer i juli/august. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium flavum
Flavum betyr gul. Denne kommer fra Middelhavslandene. Den er klar gul, og blir ca. 15-30 cm. Blomstrer i 6uni/juli og er fin i fjellhagen. Den kan klare ned til ca. – 34 grader C
 Kr. 50,-

Allium holandicum ‘Purple sensation’
Holandicum betyr fra England. Dette er en flott og staselig plante som blir ca. 60-90 cm høy med purpurfiolette blomsterhoder og blomstrer i tiden 6/8 avhengig hvor i landet du bor. Plantes i sol/halvskygge i god drenert jord.
Kr. 50,-

Allium insubricum – Klokkeløk
Denne vokser i de sørvestlige Alpene. Fargen kan variere litt fra kvitrosa til dyp lillarosa, og den blir ca. 15-30 cm høy og blomstrer i juni/juli. Den kan plantes både i staudebed og i fjellhage.
Kr. 50,-

Allium moly – Gulløk
Allium moly_edited-1

Navnet moly kommer fra gresk, som var navnet på en magisk urt av ukjent opphav. Planten vokser naturlig øst i Spania og sydvest i Frankrike. Den er klar gul og blir ca. 20-30 cm høy og blomstrer i mai/juni. Den danner med tiden tette tuer. Passer fint i fjellhage.
Kr. 50,-

 Allium nutans
Denne kommer fra Sibir, og har purpurrøde til fiolette blomster og blir ca. 30-60 cm.
Kr. 50,-

Allium plummerae
Navnet plummerae er etter den amerikanske botanisten Sarah Allen Plummer Lemmon (1836-1923)
Denne kommer fra USA(Arizona-Mexico) og vokser 1600-2800 m.o.h. Skulle tro den ikke er hardfør i Norge, men Magnar Aspaker dyrker den i Harstad. Den har hvit eller svakt rosa og blir 20-30 cm høy og blomstrer juni/sept.
Kr. 50,-

Allium ramosum
Kommer fra sentral Asia. Den blir ca. 30-50 cm og har hvite blomster.
Kr. 50,-

Allium roseum
Denne vokser sør i Europa og nord i Afrika. Den blir ca. 30-40 cm høy og fargen er rosa eller hvit. Den vil ha full sol. Den kan plantes både i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

Allium senescens – Kantløk
Senescens betyr at den blir gammel. A. senescens vokser i vill tilstand i Europa og Asia. Fargen er lys fiolett/lavendel og den får store blomsterstander. Den blir ca. 25-30 cm og blomstrer i juli/august. Kan brukes både i fjellhage og foran i staudebed. Bladene har også en nydelig mild løksmak.
Kr. 50,-

Allium sikkimensis
Sikkimensis betyr at planten kommer fra Sikkim regionen(Nepal, Bhutan og sørvest Kina). Dette er en nydelig Allium med blå blomster som blir ca. 25-30 cm høy. Blomstrer i juli/august. Fin plante til fjellhagen.
Kr. 50,-

Allium sikkimensis red form
Dette skal iflg. frøleverandør være en rød form av A. sikkimensis, men jeg er ikke sikker på om det er rett. Denne er litt grovere i bladene og større enn den blå. Fargen er purpurrød.
Kr. 50,-

Allium sp.
Blomstene på denne er runde blomsterhoder, og fargen er fiolett eller hvit. Blomstrer i juli. Fjellhage eller rabatt.
Kr. 40,-

Allium sp.
Vet ikke så mye om denne. Den har rosa blomster.
Kr. 40,-

Allium sp. 
Har ingen opplysninger om denne men den er 25 cm
Kr. 40,-

Allium sp.
Frø fra AGS, rosa blomster, ellers ingen opplysninger.
Kr. 40,-

Allium sp. Gasprom sembol
Har ingen opplysninger om denne, men frøene er kjøpt fra
Sembol i Tsjekkia.
Kr. 50,-

Allium spharocephalon
Denne vokser i Europa, vest i Asia og nord i Afrika. Den er purpurrød på farge og blir ca. 60-90 cm høy. Den blomstrer i juni/juli. Denne passer best i staudebedet.
Kr. 50,-

Allium splendens
Denne vokser naturlig i Øst Sibir, Kamshatka, Kurilene, Japan og Nord Korea i alpine strøk. Den kan bli ca. 15-40 cm høy med fiolette blomster. Blomstrer i juni/juli og vil ha en solrik vokseplass. Kan brukes både i fjellhage og staudebed.
Kr. 50,-

Allium tanguticum
Denne kommer fra vest i Kina, blir ca. 30-40 cm høy og vfargen er lys purpur til lavendel. Den blomstrer i juni/juli og passer i fjellhage.
Kr. 50,-

Alyssoides -Dodre- Cruciferae -Korsblomstfamilien.
Alyssoides betyr ligner på Alyssum og det finnes bare tre arter i denne slekten og som kommer fra Europa og vest Asia.

Alyssoides urtriculatum
Utriculatum betyr liten sekk og det henviser muligens til frøstanden.
Denne vokser i fjellene i mellom og øst Europa. Blir en liten vintergrønn halvbusk som kan bli ca. 40 cm høy med gule blomster. Fin i fjellhage og grusbed.
Kr. 50,-

Alyssum – Dodre – Cruciferae – Krossblomstfamilien
Det finnes ca. 150 arter av ettårige, buskaktige og stauder. De vokser fra Middelhavet til Sibir. De fleste danner matter eller utoverhengende planter. Bladene er for det meste gråaktige eller med ett lite  sølvskjær. Fargen er gul på de fleste, og en skjelden gang hvit. De fleste passer best i fjellhage eller på kanter der de kan henge utover. Plantene trives best i lett tørr sandholdig jord, de liker litt kalk og god drenering. De vil ha det solrikt og lunt, men tåler litt skygge. Formeres med frø eller stiklinger og deling.

Alyssum moellendorfianum
Denne kommer fra Øst Europa. Den blir ca. 15 cm høy og har gule blomster. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Alyssum montanum ssp. graeum
Montanum betyr som vokser i fjellet. Den kommer fra Jugoslavia og har gule blomster og vokser i tuer med ca. 25 cm lange stilker som legger seg utover. Plantes tørt. Fjellhage og grus/steinbed.
Kr. 50,-

Amsonia – Apocynaceae – Gravmyrtfamilien
Navnet Amsonia er etter den amerikanske legen John Amson. Det finnes 20 arter i denne slekten og de fleste kommer fra USA, men en kommer fra Øst-Asia og en fra det østlige Middelhavet. Flotte planter, men ikke så vanlig her hos oss.

Amsonia jonesii
Denne kommer fra USA og har lyse blå blomster, blomstrer fra forsommeren og utover. Den blir mellom 15-30 cm høy og den kan plantes i vanlig bed (ikke for fuktig) og i fjell/grusbed. Den vil stå i full sol. Den får fine høstfarger og den er resistent mot dyr. Den kan tåle temperaturer ned mot -34 grader C.
Kr. 50,-

Anacyclus – Compositae – Korgblomstfamilien
Navnet Anacyclus er en forkortelse av ananthocyclus fra gresk an-uten, anthos-blomster og kuklos -ring Det finnes 9 arter i denne slekten av ettårige og flerårige, og alle sammen vokser i Middelhavsområdet.

Anacyclus pyrethrum v. depressa
Navnet pyrthrum kommer av pyr-som betyr bartre, nåletre og depressa  betyr lav. Denne har en lav voksemåte, men blomsterstilkene kan bli 10-15 cm. Den blomstrer i april-juni, med hvite blomster og vil ha full sol. En flott plante i grusbed eller fjellhage. Den har vintergrønne blad og den kan tåle ned til -28 grader C.
Kr. 50,-

Anaphalis – Evighetsblomst – Compositae – Korgplantefamilien Anaphalis betyr evigvarende. Det finnes ca. 100 arter av ettårige, stauder og buskaktige planter i slekten. De liker en god drenert jord og sol. Fine blomster til bruk i tørre dekorasjoner. De lave er fine i fjellhagen og de litt høyere kan brukes i bed. Formeres med deling eller med frø.

Anaphalis margaritace
Perleevighetsblomst
Navnet margaritace betyr perle. Den vokser vill i Nord Amerika, fra Newfoundland til Alaska og i Himalaya. Fargen er hvit og den blir ca. 30-50 cm og blomstrer i juli/september. Passer best i staudebed, der den kan få breie seg litt eller i større fjellhageparti. Blomstene er fine til bruk i tørre dekorasjoner. Den tåler ned til ca. – 25 grader C.
Kr. 40,-

Anaphalis triplinervis var. monocephala
Triplinervis betyr trenervet og monocephala betyr med ett hode(blomst) Denne kommer fra Tibet og danner matter som kan bli ca. 20 cm. Den har hvite blomster. Plantes i sol og i grusbed/fjellhage.
Kr.50,-

Androsace – Primulaceae – Nøkleblomstfamilien
Navnet androsace kommer fra det greske ordet aner-en mann og sakos-skjold. Det finnes 100 arter i slekten av ettårige og stauder. De vokser i de nordlige tempererte soner og for det mest i fjellet i mager jord og de fjellsprekker. De fleste artene har små blad og danner små rosetter. De har små nydelige blomster, og er en flott liten plante til grusbedet og fjellhagen.

Androsace albana
Denne kommer fra øst Europa og har hvite eller rosa blomster. Den er vintergrønn og begynner å blomstre fra april og utover, og blir ca. 15 cm. Plantes i sol i grusbed eller fjellhage og den passer også godt i trau eller lignende. Den tåler ned til -39 grader C.
Kr. 50,-

Androsace armeniaca macrantha – Smånøkkel
Navnet armeniaca betyr fra Armenia og macrantha betyr storblomstret. Denne planten kommer fra Tyrkia og vokser bare der. Den blomstrer på vårparten md hvite blomster.
Kr. 50,-

Androsace darwasica
Denne kommer fra Turkestan og blir mellom 4 og 7 cm, den har vite blomster og denne blomstrer muligens på ettersommeren. Den er vintergrønn og plantes i sol i grusbed/fjellhage eller i trau.
Kr. 50,-

Androsace graminifolia
Denne kommer fra Tibet og graminifolia betyr at bladene ligner på gress. Den danner matter og blomsten skal være purpurrød. Den blomstrer i juni/august og vokser i 3800-4700 m.o.h.  Plantes i sol og i grusbed eller fjellhage og i trau.
Kr. 50,-

Androsace lactea
Lactea betyr melkehvit. Denne planten vokser i fjellområder i Alpene. Den danner matter og er hvit. Den blomstrer i juni/juli. Den tåler godt kulde. Plantes i grus/fjellhage eller i trau og i sol.
Kr. 50,-

Androsace villosa
Villosa betyr pelsaktig og viser til de hårete bladene. Planten vokser over store fjellområder i Europa og Asia. Den danner matter eller tuer og blir ca. 3 cm høy. Fargen kan variere fra rosa til hvit med rosa eller gult øye. Plantes i sol i grus/fjellhage eller trau. Den tåler ned til -28 grader C.
Kr. 50,-

Anemone -Symre – Soleifamilien – Ranunculaceae
Anemone betyr vind. I slekten finnes det ca. 120 arter av stauder, som vokser i den tempererte delen av verden, de fleste finnes på den nordlige halvkule. De lave Anemonene passer best i fjellhage og i opphøyde bed. De større artene kan plantes i staudebed. Det finnes Anemoner som blomstrer tidlig på våren og andre som blomstrer sent på høsten. De fleste Anemonene er sterke og villige planter. Formeres med deling eller frø.

Anemone baldensis
Baldensis betyr at den kommer fra fjellet Monte Baldo, nord i Italia vest for Gardasjøen. Vokser opprinnelig i Alpene og også i fjell i Jugoslavia. Den er hvit og blir ca. 5-15 cm. Plantes i sol ifjellhage, i mellom steiner og i sand og grushage.
Kr. 50,-

Anemone caroliniana
Caroliniana betyr at den kommer fra Carolina i USA. Den er hvit og blir ca. 10-40 cm høy og blomstrer i mai/juni. Den kan plantes både i fjellhage og bed, men vokseplassen bør ikke være for fuktig. De tåler ned til -28 grader C
Kr. 50,-

Anemone cylindrica
Cylindrica betyr sylindrisk(som en vals, rulle eller sylinder) dette viser muligens til frøstanden som står rett opp før frøene er modne.
Planten blir mellom 30 og 100 cm høy, blomsten er grønnhvit og den blomstrer i juni/juli. Passer best i staudebed.
Kr. 50,-

Anemone fasciculata syn. narcissiflora var. caucasica
Fasciculata betyr sammenbuntet. Planten har ett stort vokseområde fra sentralt i Sør Europa til Tyrkia, Russland, Japan og USA.  Fargen er kremhvit og noen skjeldne ganger rosarød. Blomstrer 5/7-(6/8) Planten blir ca. 40 cm. Plantes solrikt og i ikke for fuktig jord.
Kr. 50,-

Anemone multifida – Fliksymre                                                                    Multifida betyr med mange fliker, som betyr at bladene er findelte. Planten kommer fra USA. Fargen er hvit eller kremgul og den blir ca. 40 cm høy og blomstrer i mai/juni. Passer både i fjellhage og staudebed.
Kr. 50,-

Anemone multifida rosa – Fliksymre
Planten kommr fra USA og den skal være rosa på farge. Den blir ca. 15-30 cm høy og blomstrer i mai/juni. Passer i både fjellhage og staudebed. Den kan tåle ned til -39 grader C.
Kr. 50,-

Anemone narcissiflora
Narcissiflora betyr at den ligner på narcisser. Denne vokser i nord-Amerika fra Colorado til Alaska og Aleutene og fjell i sentrale deler av  Europa der den kan vokse i opptil 4000 m.o.h. Den vokser i naturen på fjellenger og gjerne på kalkgrunn og i ikke altfor tørr jord.
Den blir ca. 70 cm høy og blomstrer på sommeren
Kr. 50,-

Anemone nemorosa fl.pl. – fylt hvitveis
Hvite fylte blomster, ca. 15 cm høy og blomstrer i april/mai.
Kr. 50,-

Anemone parviflora
Parviflora betyr med hvite blomster. Planten kommer fra Nord-Amerika, Kanada og Alaska. Den har hvite blomster og blir ca. 10-30cm og blomstrer i mai/juni. Den må ikke tørke ut. Den tåler temperaturer ned til -45 grader C.
Kr. 50,-

Anemone rivularis
Rivularis betyr vokser ved bekker eller rennende vann. Den vokser i Himalaya, India og Ceylon i 4000-5000 m.o.h.  Fargen er hvit med fiolette støvbærere og den blir ca. 40-50 cm og muligens noe høyere og den blomstrer fra tidlig sommer og utover og skal være fullt herdig her i Norge. Plantes i full sol eller halvskygge i god hagejord.
Kr. 50,-

Anemone tomentosa
Tomentosa betyr filthårig. Planten kommer muligens fra Japan. Den er rosa med store blomster og blir ca. 90-120 cm og blomstrer fra august og utover høsten. Den liker en fuktig plass og plantes i sol eller halvskygge. Den trenger god plass. Planten er hjorteresistent og også en god biplante. Den tåler ned til – 39 grader C.
Kr. 50,-

Anemone vitifolia
Vitifolia med blad som ligner vinranker. Planten kommer fra Kina, Bhutan, nord India, Kashmir, Myanmar, Nepal og Sikkim. Den blir ca. 1 meter og blomstrer i juli. Fargen er rosa. Den kan plantes i halvskygge i fuktig jord. Den tåler ned til – 20 grader C.
Kr. 50,-

Antennaria – Kattefot – Compositae – Korgplantefamilien
Navnet Antennaria kommer av de latinske navnet antenna som betyr følehorn. Det er ca 45 arter i slekten Flesteparten er vintergrønne og de kommer fra de kjøligere stedene på den nordlige halvkule og noen fra Syd Amerika. Liker seg godt i mager jord og i sol, men de tåler også litt halvskygge. Formeres med deling eller med frø.

Antennaria dioca ‘Rosea’
Dioca betyr som bor i hvert sitt hus. Planten vokser hele Europa, men størst forekomst i de nordige områdene. Den er rosa på farge og danner tette tepper med sølvgrått bladverk. Den er vintergrønn. Den blomstrer i juni/august. Fin i fjellhagen og en god bunndekker. Kr. 50,-

Anthemis – Compositae – Korgplantefamilien
Navnet Anthemis kommer av gresk anthos som betyr blomster. Det finnes ca. 100 arter av lave busker, stauder og 1 årige i denne slekten, og de vokser i Europa, Middelhavslandene og østover til Iran og i Kenya. Anthemis er fine planter både til fjellhagen og staudebed. De trives best på tørre plasser.

Anthemis montana syn. cretica subsp. cretica.
Montana betyr fjell.  Denne vokser i fjell i syd Europa og til vest i Tsjekkia. Hvite blomster og den blir mellom 15-30 cm. Plantes solrikt og tørt. Fin i fjellhage og grusbed.
Kr. 50,-

Anthericum – Asparagaceae
Det finnes ca. 300 arter i denne slekten, og de fleste kommer fra tropiske strøk, men også noen få fra Europa.

Anthericum ramosum
Denne vokser i vest og sentral Europa. Den blir ca. 60-90 cm og blomstrer i tidsrommet juni/august. Den har hvite stjerneformede blomster. Plantes i god drenert sand eller grusjord og solrikt.
Kr. 50,-

Aquilegia – Akeleie – Ranunculacea – Soleifamilien
Aquilegia kommer fra ordet aquila som betyr ørn. Det finnes ca. 70 arter i slekten, samt ett stort antall navnesorter og kryssninger. Aquilegia vokser i Europa, Asia og Nord Amerika. Høyden kan variere fra ca. 2-120 cm. Det finnes arter som kan plantes i fjellhager, i staudebed og i villplantinger.  Når det gjelder jordtype og planteplass så varierer dette noe alt etter hvilken sort det er. Letteste måten å formere Akeleier på er med frø, men større planter kan deles. Akeleier krysser seg mye med hverandre, så det kan bli mye spennende av selvsådde Akeleier.

Aquilegia atrata
Atrata betyr veldig mørk. Denne kommer fra europeiske alpeområder. Fargen er mørk purpur. Den blir ca. 45-90 cm høy og blomstrer i juni/juli. Den kan plantes i sol eller halvskygge og vil gjerne ha en litt fuktig vokseplass.
Kr. 50,-

Aquilegia Burnished rose
Rød/rosa og ligner litt på pompom akeleier.  ca. 45 cm og blomstrer på forsommer. Full sol til halvskygge.
Kr. 50,-

Aquilegia caerulea
Caerulea betyr mørk blå/himmel blå. Planten kommer fra USA og i noen deler av landet er den fredet.  Fargen er blå og hvit og den blir ca. 45-60 cm og blomstrer i mai/juni/juli. God biplante. Passer fint i staudebedet.
Kr. 50,-

Aquilegia caerulea ‘Dwarf Fantasy’ – Praktakeleie
Caerulea betyr mørk blå. Denne Akeleien vokser i Rocky Mountain fra Montana til New Mexico. Den blir ca. 10-15 cm og blomstrer imai/juni. Den vil ha det litt fuktig og den kan godt stå litt i skygge. Dette er en meget fin Akeleie og fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Aquilegia canadensis
Canadensis betyr fra Kanada. Planten vokser øst i nord-Amerika og den blir ca. 60 cm og fargen er rød og gul(guloransje) Den blomstrer i april/mai. Plantes i full sol eller halvskygge og i vanlig hagejord. God biplante.
Kr. 50,-

Aquilegia chaplinei – Chaplins akeleie
Denne kommer fra USA og blir ca. 20-50 cm og har blågrønne blad og svovelgule blomster. Den blomstrer fra april/mai og utover sommeren. Plantes i sol/halvskygge og bør ha litt fuktig jord. Den kan tåle ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Aquilegia discolor hybr.
Har sitt opprinnelige voksested sørvest i Europa. Den blir ca. 10-30 cm høy og har blå blomster. Den blomstrer i mai/juni og kan plantes i sol og halvskygge. Fjellhage.
Kr. 50,-
Aquilegia ecalcarata
Denne kommer fra Kina der den vokser i mange områder av landet. Detter er en meget elegant Akeleie som blir ca. 15-30cm høy og har purpurfargete blomster. Den kan plantes i sol og halvskygge i god litt fuktig jord. Den kan tåle temperaturer ned til -23 grader C.
Kr. 50,-

Aquilegia flabellata nana
Denne kommer fra Japan, og er hvit, den kan bli mellom 15 og 30 cm høy og blomstrer i mai/juni. Kan plantes både i fjellhage og i rabatt i sol og halvskygge. Den kan tåle kulde ned til – 37 grader C.
Kr. 50,- 

Aquilegia hybr. double purple
Purpurfarget og ca. 50-60 cm
Kr. 50,-

Aquilegia ‘Simon’s White
Store hvite blomster som blomstrer i mai/juli og blir ca. 60 cm høy. Kr. 50,-

Aquilegia sp. mix.
Akeleiene under denne betegnelsen er en blanding av forskjellige sorter. Noen er slike som jeg har mistet navnet på og andre er selvsådd hos meg. Både størrelser og farge og blomstringstid kan variere.
Kr. 40,-

Aquilegia viridiflora
Viridiflora betyr med grønnaktige blomster. Planten kommer fra Kina, Japan og Russland. Fargen er sjokoladefarget og grønn. Den blir ca. 15-30 cm og blomstrer i april/mai. Den plantes i vanlig hagejord i sol eller halvskygge. Den er hjorteresistent og den tåler ned til – 37 grader C.
Kr. 50,-

Arabis – Skrinneblomst – Cruciferae – Korssblomsfamilien
Arabis betyr fra Arabia. Det finnes ca. 120 sorter av stauder og ettårige i denne slekten. De vokser i den nordlige tempererte sonen til tropiske fjell i Afrika. Dette er planter som passer godt i fjellhagen. De liker en god drenert plass i full sol eller halvskygge.

Arabis aubrietioides
Aubrietioides betyr at det ligner aubrietia og navnet aubrietia er etter den franske botaniske maleren Claude Aubriet (1668-1743)
Planten kommer fra Tyrkia og den danner en matte med 10-15 cm høye blomster som er hvite og blomstrer i mai/juni.
Kr. 50,-

Arabis collina rosea
Collina betyr åsside. Blomsten kommer fra flere steder i mellom Europa og den er lys rosa og blir 10-15 cm og blomstrer i april/mai.
Kr. 50,-

Arabis ferdinandi-coburgii – Skrinneblomst
Hvit, ca. 15-20 cm, matte, fjellhage
Kr. 50,-

Arabis stelleri – Skrinneblomst
Hvit, ca. 10-20 cm, bl. 5/6, fjellhage
Kr. 50,-

Armeria – Plantaginaceae – Kjempefamilien
Det finnes ca. 80 arter i denne slekten og de fleste på den nordlige halvkule. Plantes i grus og sandholdig jord i fjellhage.

Armeria canescens syn. dalmatica
Canescens betyr som sakte går over i grått. Planten kommer fra Middelhavsområdene og fargen er rosa eller purpurrød og den blir ca. 25-30 cm og blomstrer mai/juli
Kr. 50,-

Armeria maritima ‘Splendens’ – Fjørekoll
Klar rosa, ca. 25 cm, fjellhage
Kr.50,-

Armeria maritima alba
Hvit, ca. 25 cm fjellhage
Kr. 50,-

Armeria maritima x patagonia – Fjørekoll
Dette er en krysning og denne er lavere en Armeria maritima, fjellhage
Kr. 50,-

Armeria rumelica
Kan ikke finne så mye om denne, men den har fiolett blomster og kan bli opptil 75 cm høy. Plantes i sol. Fjellhage.
Kr. 50,-

Arnica – Solblom – Compositae – Kurvblomstfamilien
Navnet arnica betyr lammeskinn. Det finnes ca. 32 arter i denne slekten av hardføre stauder. De vokser i den nordlige tempererte sonen til Arktis. De minste sortene kan brukes i en stor fjellhage, men de fleste passer best i staudebedet. De er forholdsvis nøysomme når det gjelder vokseplass. Formeres med deling eller frø.

Arnica longifolia – Solblom
USA, gul, ca. 20-30 cm, bl. mai/juni. Plantes i god drenert jord i sol eller halvskygge.
Kr. 50,-

Arnica montana – Solblom
Viltvoksende i fjellområder i Europa. Den er vanlig i Norge, sør for Dovre. Den blir ca. 40 cm høy med gule blomster og blomstrer i juli/august.
Kr. 50,-

Arnica nevadensis
Nevadensis betyr fra Nevada i USA. Planten vokser naturlig i California og til staten Washington. Den blir ca. 10-30 cm og blomstrer i juni/juli med gule blomster. Setter pris på litt fuktig jord. Fin i fjellhage og rabatt.
Kr.50,-

Aster – Asters – Compositae – Kurvblomsfamilien
Navnet Aster betyr stjerne. Det finnes ca. 250 sorter i denne slekten og de fleste er stauder, finnes også noen ettårige. De vokser på den nordlige halvkule og i Sør Amerika. Mange er flotte planter til fjellhagen og de høyere sortene er fine i staudebedet. Fine planter til snitt. De liker vanlig god hagejord og kan plantes i sol og halvskygge. Formering med frø og deling.

Aster batangensis
Denne kommer fra Kina og det ser ut som den vokse i litt forskjellige miljø. I stein og i valig jord og langs elver. Den blir mellom 3-15 cm høy, men mulig den også kan bli høyere. Fargen er fiolettblå og i sitt naturlige element så vokser den fra 2500m til 4600 m.o.h.
Kr. 50

Aster diplostephioides
Navnet diplostephioides betyr dobbel krans og mest sannsynlig så viser det til blomsten.
Denne har sitt opprinnelige vokseplass i Himalaya fra Kashmir til Sikkim i Kina. Den blir ca. 20-30 cm høy og vokser i tuer. Den har ca. 8 cm store blåfiolette blomster og blomstrer i tiden juli/september. Den bør plantes på en solrik vokseplass i god drenert jord, men tåler også en litt fuktig jord.
Kr. 50,-

Aster flaccidus
Flaccidus betyr slapp. Denne planten kommer fra Himalaya traktene der den vokser på steinete fjellenger fra 3600 m til 5200m.o.h.
Fargen er blåfiolett og den blir 30-40 cm høy og blomstrer i tiden juli til september.
Kr. 50,-

Aster sp. -Høstasters
Fargeblanding. Blomstrer i sept./okt. og blir ca. 70-90 cm. Full sol og passer fint i staudebedet.
Kr. 40,-

Aster sp. rosafiolett

Aster sp.
Denne er sådd fra frø for mange år siden fra en frøinnsamling av Chris Chadwell. Fargen er rosafiolett og den blir ca. 20-30 cm høy. Blomstrer i juli/august. Kan brukes både i fjellhage og staudebed.
Kr. 50,-

 

Astilbe – Spir – Saxifragaceae – Sildrefamilien
Navnet Astilbe betyr uten glans. Astilbene kommer fra øst i Asia og øst i USA. Når det gjelder hvor mange arter det er i denne slekten så er det litt sprikende opplysninger, noen steder fjorten og noen steder 25, så man kan gå ut fra at det er noe midt imellom. Det finnes mange navnesorter. De liker seg helst i sol, men kan også tåle litt skygge. Plantes i moldrik, porøs og næringsrik jord. Fine til snitt og til massebeplantninger. Formeres med deling.

Astilbe chinensis – Kinaspir
Navnet chinensis betyr Kina. Planten kommer fra Korea, nord i Kina og Sibir. Fargen er lys fiolett og den blomstrer i juli/september og blir ca. 20-40 cm, muligens noe høyere. Den passer best i staudebed og til bunndekker under større busker og trær.
Kr. 50,-

Astilbe glabra «Sprite»
Glabra betyr uten hår. Dette er en plante som passer godt i fjellhagen. Den blir ca. 30-50 cm og blomstrer I juli/august med rosa blomster.
Kr. 50,-

Astilbe «Inshriach Pink»
Denne blir ca. 10-30 cm og blomstrer med rosa blomster i juni/juli. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Astilbe japonica «Deutschland» – Japanspir
Japonica betyr at planten kommer fra Japan. Den har hvite blomster og den blir ca. 35-70 cm høy, muligens litt høyere. Den blomstrer i juli/august og er en flott rabattstaude.
Kr. 50,-

Astilbe japonica hybr. «Mainz» – Japanspir Denne blir ca. 60-80 cm med rosa blomster og blomstrer i juli/august. Fin rabattstaude.
Kr. 50,-

Aster simplicifolia «Siske» – Makinoispir
Simplicifolia betyr med udelte blad. Denne kommer fra Japan og er en meget fin Astilbe til fjellhagen. Fargen er lys rosa eller hvit og den bvlir ca. 125-20 cm og blomstrer i august.
Kr. 50,-

Astilbe thunbergii «Straussenfeder»
Denne er rosa og blir ca. 80-100 cm, blomstrer juni/juli.
Kr. 50,-

Astilbe x arendsii alba – Arendsspir
Hvite blomster og blomstrer ca. juni/august. Den blir ca. 50-70 cm. Rabatt
Kr. 50,-

Astilbe x arendsii «Fanal» – Arendsspir
Røde blomster, ca. 50-70 cm og blomstrer i mai/juli. Rabatt
Kr. 50,-

Astilbe x arendsii «Anita Pfeifer» – Arendsspir
Rosa blomster og blir ca. 80 cm og blomstrer i juni/august. Rabatt Kr. 50,-.

Astilbe x arendsii «Bumalda»
Hvit eller lys rosa på farge og den blir ca. 60 cm og blomstrer i juli/september. Rabatt
Kr. 50,-

Astilbe x arendsii «Gloria Purpurea» – Arendsspir
Rosa blomster, ca. 80 cm. Blomstrer i juni/august.
Kr. 50,-

Astrantia – Stjerneskjerm – Umbelliferae – Skjermplantefamilien Navnet Astrantia kommer fra asters=stjerne og endringen antria(skjerm). Det finnes ca. 10 arter i denne slekten og de kommer fra sentral Europa og Caucasus. Astrantia er en plante som tåler det meste, den vil gjerne ha litt god jord og kan plantes både i sol og skygge. Den blir forholdsvis stor, så den bør plantes der den kan få litt god plass. Formeres med deling, den kan også frøformeres, men frøet mister fort spireevnen.

Astrantia major – Stjerneskjerm
Major betyr stor. Denne er lys rosa, nesten hvit og blomstrer i juni og blir ca. 40-60 cm. Rabatt.
Kr. 50,-

Astrantia major ‘Ruby Wedding’
Rød, 60-70 cm, lang blomstring fra forsommer til tidlig høst. Fin i staudebedet.
Kr. 50,-

Azorella – Umbelliferae – Skjermplantefamilien
Litt vanskelig å finne ut hva Azorella betyr, men muligens lav eller steinvakt.
Det finnes ca. 70 arter i denne slekten fra Sør Amerika. De har små læraktige blad som danner tepper eller puter. Hvite, gule eller grønnaktige blomster. De vil ha det tørt og solrikt.

Azorella trifurcata – Gummipute
Trifurcata betyr tregaflet
Denne kommer fra Chile og Argentina. Den danner matter som kan bli opptil 15 cm og er vintergrønne og har gule blomster. De passer i fjell og steinparti, og de vil ha tørr og mager jord på en solrik plass og lite vann.
Kr. 50,-