C

B

 

Campanula – Klokke – Campanulaceae – Klokkefamilien Campanula kommer fra det latinske ordet campana som betyr klokke. Det finnes ca. 300 arter i denne slekten med stauder, to årige og ettårige. De vokser i den nordlige tempererte sone, spesielt i Middelhavsområdet, og noen få i tropiske fjell. Ca halvparten av alle de kjente artene kommer fra Europa. Innen denne slekten så finnes det mange arter som er flotte planter i fjellhagen, og de større artene passer til staudebedet. Det er en art som må advares mot og det er Campanula rapunculoides –Rapunkelklokke. Denne er livsfarlig!!! Sprer seg forferdelig. Campanula kan plantes i sol og i litt halvskygge, de liker en god drenert jord, men ikke for tørt. Formering ved frø, deling eller med basis stiklinger.

Campanula barbata – Skjeggklokke
Barbata betyr skjegg
Denne vokser i Alpene i Europa. Den er lavendelblå og blir ca. 10-25 cm, fjellhage.
Kr. 50,-

Campanula bononiensis (svensk Bolognerklokke)
Bononiensis betyr fra Bologna, Italia
Europeisk plante. Den blir fra 15-30 cm høy med lyse blå blomster. Den blomstrer ca. juni/juli, og vil gjerne ha sol, men trives i litt fuktig jord. Kan brukes både i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

Campanula cochlearifolia syn. C. pusilla-Småklokke
Cochlearifolia betyr med skjeformede blad og pusilla betyr liten.
Planten vokser vill i Pyreneenne, Alpene og Karpatfjellene i sentral Europa. Det finnes både hvite og blå. De som jeg har er blå og de blir ca. 10 cm høye og danner matter. De har lang blomstringstid. De kan plantes i sol/halvskygge og passer i fjellhage,  grushage og krukker.
Kr. 50,-

Campanula finitima syn.C. betulifolia – Bjørkeklokke
Finitima betyr nabo og betulifolia betyr ligner på bjørkeblad.
Planten vokser vill høyfjella i opptil 2300 moh i Tyrkia, Armenia og Kaukasus. Den er hvit og blir ca. 10 cm høy og blomstrer fra juni og utover sommeren. En flott plante i fjellhagen og i grusbedet, Den liker å bli plantet i sol.
Kr. 50,-
Campanula incurva

Denne kommer fra Hellas. Den er 2 årig, men en helt nydelig plante. Den blir ca. 15-30 cm høy og
har blå store blomster. Den vil ha sol til halvskygge. En flott plante til fjellhagen eller i potte.
Campanula latifolia – Storklokke.
Campanula latifolia

Latifolia betyr brede blad. Denne er viltvoksende i Norge og er en flott staude i staudebedet. Den blir ca. 100-150 cm høy og blomstrer med blå eller hvite klokker i juli/august. Kan plantes i litt fuktig jord og passer godt i skygge og halvskygge, den går også bra i sol.
Kr. 40,-

Campanula patula ssp. abitina
Denne planten kommer fra Alpene og Balkan og den er blå og blir 40-45 cm høy og blomstrer i juni/juli. Den tåler ned til -34 Grader C.
Kr. 50,-

Campanula persicifolia – Fagerklokke
Persicifolia betyr blad som ligner ferskenblad. Denne har forvillet seg fra hager i Norge. Den blir ca. 70-100 cm høy med blå eller hvite klokker og blomstrer i juni/august. Kan plantes i vanlig god hagejord både i sol og halvskygge. Fin plante til staudebedet.
Kr. 50,-

Campanula persicifolia “Snøhvit”

Dette er en fylt sort av C. persicifolia, meget dekorativ. Den blir ca. 70-100 cm og blomstrer i juni/august. Ellers samme forhold som den vanlige C. persicifolia. Fin i Staudebedet.
Kr. 50,-

 

Catananche  – Asteraceae – Compositae – Korgplantefamilen Catananche betyr rasleblomst. Det finnes fem arter i denne slekten av ettårige og flerårige og de kommer fra middelhavslandene.

Catananche caerulea – Rasleblomst
Caerulea betyr mørk blå/himmelblå. Denne blir fra 45-60 cm høy og har en elegant vekst, fargen er himmelblå. Den vil ha sol og jorda bør være grov med stein og grus. Passer i fjellhage/grusbed. Den blir ikke regnet som langlevd, men den er lett å så. Den kan klare temperaturer ned til – 34 grader C.
Kr. 50,-

Centaurea – Knoppurt – Compositae – Korgplantefamilien Centaurea kommer av det greske ordet kentauria og da mest sannsynlig etter kentauren Chiron.Dette er også navnet på en medisinplante hos Hippokrates 400 f.kr. Det finnes ca. 450 arter i denne slekten av ettårige, stauder og busklignende planter og de vokser på den nordlige halvkule, men flesteparten av dem kommer fra middelhavsområdet, Europa og Tyrkia. De liker å stå i god drenert jord og i sol, men kan også stå i halvskygge. Det finnes planter som er fine i fjellhagen og andre som passer best i staudebedet. Formering med frø eller ved deling.

 

Centaurea Montana – Honningknoppurt

Montana betyr  veks i fjellet. C. montana er viltvoksende i Europa og er blitt forvillet noen steder i Norge også. Planten er litt for stor til bruk i fjellhagen, men er fin i rabatter og kan også plantes i villplantinger. Fargen er blå og den blir ca. 50-70 cm og blomstrer i mai/juni.
kr. 50,-

 

Chelone –Duehode/skjoldblomst-Scrophulariaceae-Maskeblomstfamilien
Chelone betyr skillpaddeskall. Det er ca. 6 arter i denne familien og alle sammen kommer fra USA. De vil gjerne ha litt fuktig jord og kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres med frø og ved deling. Veldig lette planter å dele.

Chelone oblique – Duehode
Rosa, den blir ca. 60-90 cm, og blomstrer i august/oktober. Fin i rabatt.
Kr. 50,-

 

Chrysanthemum – Krysantemum – Compositae – Korgblomstfamilien
Ca. 200 arter av stauder, ettårige og busker. Mange av de er flotte planter til fjellhage og staudebed.   De trives godt i vanlig hagejord. Formeres ved deling eller frø.

Chrysanthemum weyrichii
Weyrichii er til ære for Heinrich Weyrich (1828-1868) som botaniserte i øst Asia
Denne kommer fra Japan og Sakhalinøyene. Den danner tepper(kolonier) Den blir  10-30 cm høy og blomstrer   i juni/august med rosa blomster. Fin i fjellhagen. Den vil ha sol.
Kr. 50,-

 

 Codonopsis – Campanulaceae – Klokkefamilien
Det er ca. 30 arter i denne slekten som alle kommer fra Asia, Himalayaområdene og Japan. En del av de er klatrere og må ha noe å støtte seg til. De har klokkelignende blomster med vakre tegninger inne i blomstene. De liker seg litt i sol, men litt kjølig og de vil heller ikke ha det for tørt. Passer best i ett staudebed.

Codonopsis convolvulacea  ssp. grey-wilsonii
Denne vokser i Nepal/Bhutan og syd i Tibet. Den har hvite eller blå blomster. Denne som jeg har for salg har blå blomster. Den er klatrende og kan bli ca. 120-180 cm og muligens litt høyere. Den blomstrer i juli/september. Plantes i god drenert med litt fukt. Den kan klare ned til -23 grader C.
Kr. 50,-

 

Cortusa – Primulaceae – Primulafamilien.
Navnet Cortusa har planten fått etterJacobi Antonio Cortusi, som levde i det 16 århundre og var direktør  ved den botaniske hage i Padua. Det finnes ca 8 arter innen denne slekten og de er veldig lik Primula.  De kommer fra Sentral -Europa og Nord -Asia. De kan plantes litt skyggefullt og de liker best litt fuktig humusrik jord.  Formering med frø eller ved deling.

 

Cortusa matthioli
Mattioli er etter den italienske botanikeren Pierandera Mattioli (1500-1577)
Denne kommer fra Sørøst -Europa, Russland og Japan. Den er purpurfiolett på farge og blir 7-12 cm høy.
Kr. 50,-

 Cortusa matthioli alba
Samme opplysninger som ovenfor, men denne er hvit.
Kr. 50,-

Cortusa matthioli pekinensis
Samme opplysninger som ovenfor, men fargen på denne er hvit.
Kr. 50,-

Cortusa turkestanica
Turkestanica betyr fra Tutkistan, Kazakhstan
Denne kommer fra Europa og er rosa på farge og blir ca. 15-30 cm og blomstrer i mai/juni. Den vil ha litt fuktig vokseplass i halvskygge eller skygge.
Kr. 50,-

 

 

 

 

 

 

2 tanker om “C”

Legg igjen en kommentar