C

B

 

Campanula – Klokke – Campanulaceae – Klokkefamilien Campanula kommer fra det latinske ordet campana som betyr klokke. Det finnes ca. 300 arter i denne slekten med stauder, to årige og ettårige. De vokser i den nordlige tempererte sone, spesielt i Middelhavsområdet, og noen få i tropiske fjell. Ca halvparten av alle de kjente artene kommer fra Europa. Innen denne slekten så finnes det mange arter som er flotte planter i fjellhagen, og de større artene passer til staudebedet. Det er en art som må advares mot og det er Campanula rapunculoides –Rapunkelklokke. Denne er livsfarlig!!! Sprer seg forferdelig. Campanula kan plantes i sol og i litt halvskygge, de liker en god drenert jord, men ikke for tørt. Formering ved frø, deling eller med basis stiklinger.

Campanula barbata – Skjeggklokke
Barbata betyr skjegg
Denne vokser i Alpene i Europa. Den er lavendelblå og blir ca. 10-25 cm, fjellhage.
Kr. 50,-

Campanula bononiensis (svensk Bolognerklokke)
Bononiensis betyr fra Bologna, Italia
Europeisk plante. Den blir fra 15-30 cm høy med lyse blå blomster. Den blomstrer ca. juni/juli, og vil gjerne ha sol, men trives i litt fuktig jord. Kan brukes både i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

Campanula choruhensis
Navnet choruhensis er etter elven Choruh ved byen Yusufeli  i Tykia, der det ble innsamlet frø for første gang. Fargen er hvit og den blir mellom 5-10 cm og blomstrer i mai juni. Plantes i grus eller fjellhage i sol.
Kr. 50,-

Campanula cochlearifolia syn. C. pusilla-Småklokke
Cochlearifolia betyr med skjeformede blad og pusilla betyr liten.
Planten vokser vill i Pyreneenne, Alpene og Karpatfjellene i sentral Europa. Det finnes både hvite og blå. De som jeg har er blå og de blir ca. 10 cm høye og danner matter. De har lang blomstringstid. De kan plantes i sol/halvskygge og passer i fjellhage,  grushage og krukker.
Kr. 50,-

Campanula collina
Collina betyr åsside. Denne planten kommer fra Kauksus og Tyrke, og den er dyb blå og blir 20-30 cm og blomstrer i juni/juli. Den foretrekker litt fuktig vokseplass. Biplante og den klarer temperaturer ned til -34 grader C.
Kr. 50,-

Campanula finitima syn.C. betulifolia – Bjørkeklokke
Finitima betyr nabo og betulifolia betyr ligner på bjørkeblad.
Planten vokser vill høyfjella i opptil 2300 moh i Tyrkia, Armenia og Kaukasus. Den er hvit og blir ca. 10 cm høy og blomstrer fra juni og utover sommeren. En flott plante i fjellhagen og i grusbedet, Den liker å bli plantet i sol.
Kr. 50,-

Campanula hofmannii syn. Symphyandra hofmanni
Planten kommer fra Bosnia og Herzegovina, den har hvite hengende klokker og blir ca. 40 cm og har lang blomstringstid. Plantes i sol eller halvskygge i god litt fuktig jord. Muligens så er denne toårig, men den setter rikelig med frø så da kan man enten la den så seg der den står eller høste frøa og så de selv. En vakker plante.
Kr. 50,-

Campanula latifolia – Storklokke.
Campanula latifolia

Latifolia betyr brede blad. Denne er viltvoksende i Norge og er en flott staude i staudebedet. Den blir ca. 100-150 cm høy og blomstrer med blå eller hvite klokker i juli/august. Kan plantes i litt fuktig jord og passer godt i skygge og halvskygge, den går også bra i sol.
Kr. 40,-

Campanula patula ssp. abitina
Denne planten kommer fra Alpene og Balkan og den er blå og blir 40-45 cm høy og blomstrer i juni/juli. Den tåler ned til -34 Grader C.
Kr. 50,-

Campanula persicifolia – Fagerklokke
Persicifolia betyr blad som ligner ferskenblad. Denne har forvillet seg fra hager i Norge. Den blir ca. 70-100 cm høy med blå eller hvite klokker og blomstrer i juni/august. Kan plantes i vanlig god hagejord både i sol og halvskygge. Fin plante til staudebedet.
Kr. 50,-

Campanula persicifolia “Snøhvit”

Dette er en fylt sort av C. persicifolia, meget dekorativ. Den blir ca. 70-100 cm og blomstrer i juni/august. Ellers samme forhold som den vanlige C. persicifolia. Fin i Staudebedet.
Kr. 50,-

 

Carex – Starr – Cyperacea – Gressfamilien
Det finnes ca. 1000 arter med gresslignende, flerårige planter, som er spedt over hele jordkloden.

Carex morrowii ‘Fishers  Form’    -Starr
Dette er ett prydgress som kommer opprinnelig fra England. Danner er kompakt plante som holder seg på plass og vokser sakte utover. Den blir ca. 30-40 cm høy og bladene har hvite kanter. Den er vintergrønn. Den ha litt fuktig vokseplass og kan plantes i halvskygge eller full skygge. Den kan klare ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Catananche  – Asteraceae – Compositae – Korgplantefamilen Catananche betyr rasleblomst. Det finnes fem arter i denne slekten av ettårige og flerårige og de kommer fra middelhavslandene.

Catananche caerulea – Rasleblomst
Caerulea betyr mørk blå/himmelblå. Denne blir fra 45-60 cm høy og har en elegant vekst, fargen er himmelblå. Den vil ha sol og jorda bør være grov med stein og grus. Passer i fjellhage/grusbed. Den blir ikke regnet som langlevd, men den er lett å så. Den kan klare temperaturer ned til – 34 grader C.
Kr. 50,-

Centaurea – Knoppurt – Compositae – Korgplantefamilien Centaurea kommer av det greske ordet kentauria og da mest sannsynlig etter kentauren Chiron.Dette er også navnet på en medisinplante hos Hippokrates 400 f.kr. Det finnes ca. 450 arter i denne slekten av ettårige, stauder og busklignende planter og de vokser på den nordlige halvkule, men flesteparten av dem kommer fra middelhavsområdet, Europa og Tyrkia. De liker å stå i god drenert jord og i sol, men kan også stå i halvskygge. Det finnes planter som er fine i fjellhagen og andre som passer best i staudebedet. Formering med frø eller ved deling.

 

Centaurea Montana – Honningknoppurt

Montana betyr  veks i fjellet. C. montana er viltvoksende i Europa og er blitt forvillet noen steder i Norge også. Planten er litt for stor til bruk i fjellhagen, men er fin i rabatter og kan også plantes i villplantinger. Fargen er blå og den blir ca. 50-70 cm og blomstrer i mai/juni.
kr. 40,-

 

Chelone –Duehode/skjoldblomst-Scrophulariaceae-Maskeblomstfamilien
Chelone betyr skillpaddeskall. Det er ca. 6 arter i denne familien og alle sammen kommer fra USA. De vil gjerne ha litt fuktig jord og kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres med frø og ved deling. Veldig lette planter å dele.

Chelone oblique – Duehode
Rosa, den blir ca. 60-90 cm, og blomstrer i august/oktober. Fin i rabatt.
Kr. 50,-

Chiastophyllum- Crassulaceae – Bergknappfamilien
Det finnes bare en art i denne slekten og den kommer opprinnelig fra Kaukasus.

Chiastophyllum oppositifolium
Gule hengende blomster og den blir 15-30 cm og blomstrer i juni/juli. Plantes i sol eller halvskygge og den kan plantes i fjellhage og i sand eller grusbed.
Kr. 50,-

Chrysanthemum – Krysantemum – Compositae – Korgblomstfamilien
Ca. 200 arter av stauder, ettårige og busker. Mange av de er flotte planter til fjellhage og staudebed.   De trives godt i vanlig hagejord. Formeres ved deling eller frø.

Chrysanthemum weyrichii
Weyrichii er til ære for Heinrich Weyrich (1828-1868) som botaniserte i øst Asia
Denne kommer fra Japan og Sakhalinøyene. Den danner tepper(kolonier) Den blir  10-30 cm høy og blomstrer   i juni/august med rosa blomster. Fin i fjellhagen. Den vil ha sol.
Kr. 50,-

 

 Clematis Klematis – Ranunculaceae – Soleiefamilien                        Clematis betyr  klatrende plante.   Det finnes ca. 250 arter i slekten av varmekjære og hardføre , løvfellende og vintergrønne, treaktige, blomstrende klatreplanter i slekten, pluss mange   navnesorter. Det finnes noen som blomstrer om våren, sommeren og høsten. De liker å stå i sol, men de bør plantes dypt og gjerne med andre   planter som står foran og skjermer den nederste delen mot sol.

Clematis integrifolia – Klematis
Integrifolia betyr med hele blad.
Denne Klematisen vokser i Europa, Russland og Asia. Den tåler ned til – 34 grader C.  Den er blå og blir ca. 45-60 cm og har lang blomstring. Plantes i sol/halvskygge i god drenert jord.
Kr. 50,-

Codonopsis – Campanulaceae – Klokkefamilien
Det er ca. 30 arter i denne slekten som alle kommer fra Asia, Himalayaområdene og Japan. En del av de er klatrere og må ha noe å støtte seg til. De har klokkelignende blomster med vakre tegninger inne i blomstene. De liker seg litt i sol, men litt kjølig og de vil heller ikke ha det for tørt. Passer best i ett staudebed.

Codonopsis bhutanica
Bhutanica betyr at denne planten kommer fra Bhutan. Fargen er lys purpur med mørkere tegninger inne i blomsten. Den blir ca. 100 cm og trenger noe å klatre i. Blomstrer i juni/august.
Kr. 50,-

Codonopsis campanulata
Finner svært lite om denne og muligens så kan det være feil navn.
Fant noen bilder på en kinesisk nettside og fargen var svak fiolett m/mørkere tegninger.
Kr. 50,

Codonopsis pilosula tangshen
Pilosula betyr litt håret.  Denne har lys gulgrønne blomster m/purpurfargede tegninger. Den blir ca. 1,5 meter og kommer fra Kina, der den vokser fra 300-2300 m.o.h. Plantes i sol/halvskygge.
Den kan klare temperaturer ned mot -34 grader C.
Kr. 50,-

Cortusa – Primulaceae – Primulafamilien.
Navnet Cortusa har planten fått etterJacobi Antonio Cortusi, som levde i det 16 århundre og var direktør  ved den botaniske hage i Padua. Det finnes ca 8 arter innen denne slekten og de er veldig lik Primula.  De kommer fra Sentral -Europa og Nord -Asia. De kan plantes litt skyggefullt og de liker best litt fuktig humusrik jord.  Formering med frø eller ved deling.

Cortusa brotheri syn. C. matthioli brotheri og C. himalaica
Navnet brotheri er etter professor i botanikk fra Portogula Felix de Avellar Brotero (1744-1828)
Planten vokser i Russland, Central Asia, Afganistan og Nordvest i Haimalaya. Den blir ca. 15-20 cm høy og har små klokkelignede rosa blomster. Blomstrer i mai/juni.
Kr. 50,-

Cortusa matthioli
Mattioli er etter den italienske botanikeren Pierandera Mattioli (1500-1577)
Denne kommer fra Sørøst -Europa, Russland og Japan. Den er purpurfiolett på farge og blir 7-12 cm høy.
Kr. 50,-

 Cortusa matthioli alba
Samme opplysninger som ovenfor, men denne er hvit.
Kr. 50,-

Cortusa matthioli pekinensis
Samme opplysninger som ovenfor, men fargen på denne er hvit.
Kr. 50,-

Cortusa turkestanica
Turkestanica betyr fra Tutkistan, Kazakhstan
Denne kommer fra Europa og er rosa på farge og blir ca. 15-30 cm og blomstrer i mai/juni. Den vil ha litt fuktig vokseplass i halvskygge eller skygge.
Kr. 50,-

Corydalis- Papaveraceae – Valmuefamilen
Det finnes  470 arter i denne slekten og de fleste vokser på den nordlige halvkule og noen få kommer fra østi det tropiske Afrika.
Ca 350 arter kommer fra Himalyaområdene og Kina.

Corydalis cheilanthifolia
Corydalis betyr lerkespore og cheilantifolia betyr ligner på cheiranthus. Denne kommer fra Kina og er gul og blir ca. 30-45 cm og blomstrer i mai/juni. Den kan plantes i full sol og halvskygge. Den tåler ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Crocosmia – Iridaceae – Irisfamilien
Det finnes 6 arter i denne slekten og de kommer fra syd og øst Afrika til Sudan. Men det finnes også en god del navnesorter.

Crocosmia x crocosmiiflora – Værhane
Dette er en hagehybrid og den blir 90-120 cm høy med guloransjeblomster. Den blomstrer på sensommeren og høsten og kan stå lenge i blomst. Mine blomstret i år helt til snøen kom.
Vanlig god hagejord og i sol og muligens i halvskygge. Fin biplante.
Fin snittplante på høsten. Den tåler ned til -23 grader C og i de mildeste strøk av landet kan de stå ute hele vinteren. I kaldere strøk er det nok best å ta den inn før kulden kommer.
Kr. 50,-

Cyananthus – Campanulaceae – Klokkefamilien
Cyananthus betyr med blå blomster.
Det finnes ca. 23arter i slekten og de fleste kommer fra vest i Kina, men også fra Kashmir og Punjab. Noen få er ettårige, men de fleste er stauder. De passer best i god drenert jord, fjellhage, stein og grusbed i full sol.

Cyananthus incanus
Incanus betyr grå, askegrå og det viser til bladene som er gråhåret. Denne kommer fra Nepal, Sikkim og muligens Tibet. Den har blå blomster og blir 6 cm høy og danner matter. Den blomstrer i august/september. Plantes i sol/halvskygge i fjellhage, grusbed eller trau.
Kr. 50,-

Cyananthus lobatus
Lobatus betyr fliket. Denne kommer fra Kina, Bhutan og India. Den blir 10 cm høy med blå blomster og blomstrer i august/september. Plantes i fjellhage, grusbed eller trau i sol eller halvskygge.
Kr. 50,-

Cyananthus macrocalyx
Macrocalyx betyr med stor blomsterkrone. Denne planten kommer fra Kina, Bhutan, India, Myanmar og Nepal. Fargen er lys gul eller hvit. Høyden er mellom 5 og 20 cm.
Kr. 50,-

Cynanchum – Apocynaceae – Svalerotfamilien
Navnet Cynanchum kommer av det greske ordet kynagchon som betyr halssvull hos hunder. Det finnes ca. 300 arter i denne slekten, og de fleste i tropiske strøk, men også noen i nordlige områder.

Cynanchum forrestii
Forrestii er etter Georg Forrest en skotsk plantesamler i Kina.
Denne planten kommer fra Kina og er gulbrun på farge. Den blir ca 60 cm høy. Plantes i vanlig hagejord.
Kr. 50,-

2 tanker om “C”

Legg igjen en kommentar