R

P                                                                                                                                     S

Raffenaldia  – Cruciferae – Korsblomstfamilien
Det finnes 2 arter i denne slekten og de kommer fra fjellene i Marokko og Algerie.

 

Raffenaldia primuloides
Den har gule blomster og danner en tue som blir ca. 10 cm høy. Blomstrer i april/mai/juni. Den vil ha god jord ikke for tørt og litt skygge.
Kr. 50,-

Ranunculus – Soleie – Ranunculaceae – Soleifamilien Det finnes ca. 400 arter av ettårige og flerårige i denne slekten, og de finnes på alle kontinenter, og de vokser i lavlandet og høyt til fjells. Formeres ved frø, deling eller stiklinger.

Ranunculus acris Citrinus – Soleie
Lys gule, nesten hvite blomster, ca. 30 cm høye, blomstrer i tiden juni til august. Plantes i sol og litt fuktig jord.
Kr. 50,-

Ranunculus crenatus
Denne kommer fra  fjellene i Balkan, Karpatene, Apeninnene og fra de østre Alpeområdene i 1700-2400 m. høyde. Den har hvite blomster og blir ca. 10-15 cm høy. Fin i fjellhagen og mellom steiner, den vil ikke ha det for tørt.
Kr. 50,-

Ranunculus graminifolius
Mulig det er feil navn på denne og att det rette navnet er Ranunculus gramineus. Den kommer fra Europa og blomstrer i mai/juni med gule blomster og blir ca. 30 cm. Plantes i fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Ranunculus gregarius
Denne kommer fra fjelområder i Spania og Portugal.  Den er gul og kan bli opptil 30 cm. Fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Ranunculus lingua Kjempesoleie
Denne vokser på flere steder i Europa og også på noen få steder i Norge. Det er en skjelden plante som er sterkt truet og står på rødlisten over Europa. Jeg har fått frø fra utlandet. Den skal plantes vått og i natutlig tilstand vokser den vanligvis i grunt vann i innsjøer og langs elver og bakker. Den kan bli mellom 50 og 120 cm og blomstrer i juli/august med store gule blomster. Få eksemplarer.
Kr. 50,-

Ranunculus nigrescens
Denne her kan jeg ikke finne så mye om, Den er gul og blir ca. 5-15 cm. Jeg tror jeg vil anbefale å plante den enter i fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

 

Rhodanthemum – Asteraceae
Det finnes ca. 10-15 arter i denne slekten og de kommer fra Nord Afrika (Marokko og Algeri)

Rhodanthemum catananche
Denne har jeg sådd for flere år siden (ett av mine eksperiment) og trodde den ikke skulle klare overvintring, men det har den nå gjort i mange år, stående i potter ute, og der har den formert seg godt.
Den har hvite blomster og blir ca. 10 cm høy og blomstrer juni/juli.
Den må plantes i full sol og passer best i mager jord, fjellhage/stein eller grusbed.
Kr. 50,-

Rhodiola – Rosenrot – Crassulaceae – Bergknappfamilien
Rhodiola betyr rose. Det finnes ca. 60 arter, og de vokser i Polarområder og i høyfjellsområder, de fleste i asiatiske høyfjell og noen få i Europa. De fleste artene trives på tørre plasser og er lette å få til. Formeres med stiklinger, deling og frø.

Rhodiola rosea – Rosenrot
Rhodiola rosea

Viltvoksende i Norge. Den kan bli ca. 10-30 cm og blomstrer i juni/august med gule eller litt grønnguleblomster. Den trives best i vanlig hagejord og vil gjerne ha det litt fuktig.
Kr. 50,-

Rhodiola sp. Himalaya
Dette er en som kommer fra Himalaya. Den er gul på farge og blir ca. 10-15 cm og blomstrer i juni/juli. Finn i fjellhagen.
Kr. 50,-

Rodgersia – Bronseblad – Saxifragaceae – Sildrefamilien
Navnet Rodgersia er etter en amerikansk sjøoffiser John Rodgers som ledet en ekspedisjon til Kina og Japan der denne planten ble funnet. Det finnes 6 arter av denne slekten og den dyrkes mest på grunn av bladverket. Vil ha god jord og en litt fuktig vokseplass. Bør plantes i halvskygge. Formeres med deling eller frø.

Rodgersia podophylla – Bronseblad
Bronseblad - Kopi

Podophylla betyr kraftig eller tykt blad eller bladstilk. Den kommer fra Japan og kan bli inntil 150 cm høy. Blomstrer i juni/juli med hvite blomster, men det er bladverket som er penest på denne planten. I skygge ellerhalvskygge er bladene rødbrune, i mer sol blir de mer grønne. Dette blir veldig store planter og de sprer seg med rotstokker, så det anbefales at de plantes ett sted for seg selv og ikke sammen med andre stauder. Fine til å plantes foran ting som man vil skjule eller plasser i hagen der ingenting annet trives. Planten visner helt ned om høsten.
Kr. 50,-

Rudbeckia- Solhatt – Compositae – Korgblomstfamilien
Det finnes ca. 25 arter i denne slekten av 1 årige og flerårige stauder, og de kommer fra USA. De trives i all slags god hagejord og i sol. Formeres ved deling eller ved frø. Flotte stauder til staudebedet og fine til snitt.

Rudbeckia hybrid
Dette er en hybrid og jeg vet ikke hvordan den blir seende ut.
Kr. 50,-

2 tanker om “R”

Legg igjen en kommentar