T

S                                                                                                                                                  V

Tanacetum – Asteraceae – Korgblomsterfamilien
Det finnes ca. 160 arter i denne slekten og de vokser på den nordlige tempererte sonen.

Tanacetum tibeticum
Denne kommer fra Tibet der den vokser på steinsletter på 4000-5400 m.o.h. Den danner matter med gule blomster og blir 10-15 cm og blomstrer på forsommeren. Plantes i fjellhage, sandbed eller grusbed.
Kr. 40,-

Thalictrum – Frøstjerne – Ranunculaceae – Ranunkelfamilien
En stor slekt som inneholder ca. 150 arter av flerårige planter. De trives i all slags god hagejord, og liker helst sol, men kan også stå litt halvskygge. Formeres med frø eller deling. De fleste er forholdsvis store stauder som passer best i ett staudebed, men de mindre artene kan plantes i fjellhage.

Thalictrum alpinum – Fjellfrøstjerne
Denne blir ca. 10 cm høy og danner små kolonier. Små blomster som blir grønnpurpur på farge. Denne kan plantes i fjellhagen.
Kr. 40,-

Thalictrum delavayi
T. delavayi kommer fra China. Dette er en flott plante til staudebedet. Den er rosa og blir fra 90-120 cm høy  og blomstrer fra juni/juli og utover tidlig høst. Den kan stå i sol og halvskygge i god drenert og litt fuktig jord. Den tåler temperaturer ned til  – 28 grader C.
Ikke til salgs i år

Thalictrum filamentosum
Vokser vill i Japan, Kina og Russland i skogsområder og i krattskog. Den er hvit og blir ca. 20-60 cm høy. Blomstringstiden er litt uviss, men fra juni og utover til høsten. Den kan plantes i sol/halvskygge og i god drenert litt fuktig jord. Hverken rådyr eller hjort liker den. Biplante. Den tåler ned til -28 grader C
Kr. 40,-

Thalictrum rochebrunianum var. grandisepalum
Denne kommer fra Japan og Korea. Den blir høy 175 cm og muligens høyere. Blålilla blomster m/gule støvbærere. Den kan plantes i sol eller skygge i veldrenert god jord.
Ikke til salgs i år

Thymus – Timian – Lamiaceae
Ca. 350 arter i slekten og de vokser i de tempererte delene av Europa, Nord Afrika og Asia. De fleste er lave teppedannende planter og alle er spiselige.

Thymus x citriodurus Unni – Sitrontimian
Dette var årets staude i 2009. Den er ca. 10 cm høy og danner store tepper med rødfiolette blomster. Blomstret i juni/juli/august. De vil ha full sol og god drenert og næringsrik jord. Plantes i urtehagen, fjellhagen og fin i skråninger og  til å vokse over murkanter.
Kr. 40,-

Townsendia – Compositae – Korgblomstfamilen.
Det finnes ca. 20 arter i denne slekten av stauder og ettårige, som kommer fra vest i Nord Amerika og de fleste vokser i høyere strøk. Formeres med frø eller deling. Plantes i fjellhage i grovt materiale, mye grus og i sol.

Townsendia parryi
Blomsten kan bli opptil 30 cm høy, farge purpur eller lavendel. Fjellhage.
Ikke til salgs i år

Tradescantia – Jødeblomst – Commelinaceae
Tradescantia er etter botanikeren og gartneren John Tradescant. Det finnes ca. 50 arter i denne slekten og de kommer fra Nord, Sentral og Sør Amerika. De trives i en god hagejord og de kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres ved deling eller frø. Passer best i rabatter.

Tradescantia sp.
Denne har blå blomster og blir ca. 50-60 cm høy og blomstrer i juli/september. Rabatt.
Kr. 40,-

Trollius – Ballblomst – Ranunculaceae – Soleifamilien
Trollius kommer fra det tyske ordet Trollblume som betyr rund eller kule og det viser til formen på blomsten. Det finnes ca. 20-25 arter i denne slekten og vi finner de på fuktige steder i Europa, Asia og Nord Amerika. Det finnes en art som er viltvoksende i Norge og det er T. europaeus – Engballblom. De trives best i halvskygge i god litt fuktig næringsrik jord. De lave artene kan brukes i fjellhage, og de større i rabatter. De er dessuten fine snittblomster. Formeres ved deling eller frø.

Trollius acaulis
Acaulis betyr uten stilk. Denne kommer i området fra Pakistan til Nepal i alpine skråninger. Den blir ca. 10-20 cm høy med store gule blomster. Den blomstrer i mai/juli. Fin i fjellhagen.
Ikke til salgs i år

Trollius «Alabaster»
Hvit /kremfarvet, 25-40 cm, bl. 6/7.
Kr. 40,-

Trollius chinensis – Smalballblom
Denne er orangegul på farge og blir ca. 80 cm høy og blomstrer i juni/juli. Staudebed.
Ikke til salgs i år

Trollius europaeus – Engballblom
Trollius europaeus_edited-1
Europaeus betyr fra Europa. Den har gule blomster og blomstrer i mai/juni. Den ligner mye på T. europaeus men ser ut til å være en litt lavere sort. Rabatt og fin til snitt.
Kr. 40,-

Trollius hondoensis
Trollius hondoensis power point

Hondoensis betyr av eller fra fjellet Hondo i Japan. Denne kommer fra Japan og har oransje blomster og blir ca. 60 cm høy og blomstrer i mai/juli. Fin i rabatter og fin til snitt.
Kr. 40,-

Trollius pumilus
Pumilus betyr dverg eller svært liten. Planten vokser opprinnelig i Uttar Pradesh i India og til sørvest i Kina der den vokser i åpne skråninger. Den blir ca 30 cm høy og har gule blomster. Fjellhage
Kr. 40,-

Trollius vaginatus                                                                                                           Denne kommer fra Kina og blir ca. 8-12 cm og er gul.                               Kr. 40,-

2 tanker om “T”

Legg igjen en kommentar