S

R                                                                                                                                        T

Sanguisorba – Blodtopp – Rosaceae – Rosefamilien
Navnet kommer fra sanguis – blod og sorbeo – suge/trekke til seg. Det finnes bare få arter innen denne slekten. De liker å stå i vanlig god litt fuktig hagejord, og kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres ved deling eller frø.

Sanguisorba albiflora Blodtopp
Japan, hvite blomsteraks, den blir 60 cm og blomstrer i tiden juli/september.
Kr. 40,-

Sanguisorba menziesii – Blodtopp
Navnet menziesii er etter den skotske botanikeren Archibald Menzies. Planten kommer fra Canada og USA. Fargen er mørkrød og den blir ca. 60 cm og blomstrer juli/september. Den passer best i rabatter.
Kr. 40,-

Sanguisorba officinalis -Legeblodtopp
Arten finnes i Europa, Nord Afrika og tempererte områder i Asia. Den blir mellom 30-90 cm og blomstrer i juni/juli med små mørkerøde blomster i aks. Den kan klare ned til – 25 grader C.
Kr. 40,-

Saponaria – Såpeurt – Caryophyllaceae – Nellikfamilien
Det finnes ca.30 arter av 1 årige, 2 årige og flerårige i denne slekten. De trives i all slags jord og kan plantes i sol og halvskygge.

Saponaria caespitosa
Caespitosa betyr danner tuer/matter. Denne vokser i vilt i sentral og øst Pyreneene. Den er rosa og blir 15-30 cm og danner matter. Plantes i full sol og passer i fjellhagen og grus og steinbed. Den tåler ned til – 45 grader C.
Kr. 40,-

Saxifraga – Sildre – Saxifragaceae – Sildrefamilien
Saxifraga kommer av det latinske ordet saxum som betyr bergknaus og frango sombetyr bryte.Det finnes ca. 480 arter i denne familien av flerårige og ettårige og de vokser fra den nordlige tempererte sone og over ekvator til Sør Amerika. De fleste danner matter og har ett stort bruksområde. De kan brukes i fjellhage, i rabatter og i alpin hus, og de kan plantes både i sol og skygge. Formeres med frø, deling og stiklinger.

Saxifraga “Bob Hawkins”
Dette er en navnesort som danner tette puter, den blir tettest på tørre plasser. Blomsten er hvit og bladverket grågrønt, og den blir ca. 15 cm. Fjellhage.
Kr. 40,-

Saxifraga cernua – Knoppsildre
Denne vokser i artiske strøk i Alpene, Norge, Svalbard, Island, Sibir og Alaska. Den er hvit og blir 10-20 cm. Den gror i vill tilstand i fuktig sand og mose.
Kr. 40,-

Saxifraga continentalis
Vokser opprinnelig i syd Frankrike, Nord Spania og nord i Portugal. Den danner matter og med blomster kan den bli fra 8-25 cm høy. Den får hvite blomster og blomstrer i mai/juni. Fjellhage, Grus.
Kr. 40,-

Saxifraga cotyledon hybr. – Bergfrue
Cotyledon kommer av det greske ordet kotyle – liten knopp, kimblad, skål. Dette er en hybrid som danner rosetter og som får hvite blomster og blir ca. 15/20 cm høy, og blomster i juni/juli.
Kr. 40,-

Saxifraga crustata
Kommer fra de østre Alpeområdene, Dolomittene og nord i Jugoslavia. Den blir fra 10-25 cm og har gulhvite blomster, og den danner kompakte matter. Den tåler ned til – 28 grader C. Plantes i sol eller halvskygge i fjellhage/stein/grusbed.
Kr. 40,-

Saxifraga hirculus
Denne vokser i hele  Europa og i de nordlige områdene også på Svalbard. Den blir putedannende og har gule blomster og blir ca. 10 cm. Blomstrer i juni/juli/august.  Fjellhage/stein/grusbed.
Kr. 40,-

Saxifraga paniculata ‘Peter Pan’
Denne danner lave faste puter og får rosa eller hvite blomster. Fjellhage, Grus. bl. mai/juni.
Kr. 40,-

Saxifraga “Rosenzweng”- Hagesildre
En navnesort av en arendsii og denne blir ca. 5-10 cm høy, danner puter med mørke røde blomster og blomstrer i april/juni. Passer i fjellhage.
Kr. 40,-

Saxifraga sachaliensis – Sakalinsildre
Danner tette tuer med forholdsvis store vintergrønne blad. Kan bli ca. 25 cm høye. Blomstrer i juni/juli med hvite blomster.
Kr. 40,-.

Saxifraga sp.
Denne danner harde rosetter med lange blomsteraks med hvite blomster
Kr. 40,-

Saxifraga tangutica
Denne vokser vilt på flere steder i Kina, Bhutan, Kashmir, Nepal og Sikkim på alpine enger og fjellsprekker i 2900-5600 m.o.h. den er oransje på farge og blir mellom 4-30 cm høy og danner puter.
Kr. 40,-

Saxifraga umbrosa – Skyggesildre
Umbrosa betyr som vokser i skygge. Planten vokser over store deler av Europa. Den vokser i rosetter som kan danne store matter med rosa blomster og blir ca. 15-20 cm høy. Den trives godt i skygge.
Kr. 40,-

Scabiosa – Skabiosa – Dipsacaceae – Kardeborrefamilien
Slekt med ca. 100 arter av ettårige, stauder og busker fra Europa, Asia og Africa. De minste artene kan brukes i fjellhage, og de større i staudebed. De vil gjerne ha en solrik plass og en god drenert jord. Formeres ved deling og ved frø.

Scabiosa columbaria alpina
Blå eller blåfiolette blomster som blir tuedannende og blir ca. 10 cm høye. Blomstrer fra mai/juni og de har lang blomstring. Plantes i grusholdig jord i sol eller halvskygge. Fin i fjellhagen. De kan klare ned til – 17 grader C.
Kr. 40,-

Scabiosa lucida
Denne vokser i Europa. Fargen er blåfiolett og den blir mellom 15-30 cm. Blomstrer fra mai/juni og utover. Har forholdsvis lang blomstring. Plantes i sol/halvskygge. Den er ikke så kresen på plantestedet, kan plantes foran i bed i fjellhage og i sand og grusbed. Den vil ha det forholdsvis tørt. Den kan tåle temperaturer ned til – 23 grader C.
Kr. 40,-

Schivereckia – Korsblomstfamilien
Ca. 5 arter i denne slekten som vokser i Øst Europa, Russland og Tyrkia.

Schivereckia monticola                                                                                              Har ikke funnet ut så mye om denne, men  den er hvit og blir ca. 25 cm, og danner rosetter.
Kr. 40,-

Scorzonera – Svartrot – Asteraceae (Compositae) – Korgplantefamilien
Scorzonera kommer av det spanske ordet escorzon som betyr giftig orm. Plantene vokser i Europa og Asia. De formeres med frø og deling.

Scorzonera austriaca
Austriaca betyr Østerrike. Denne blir ca. 50-70 cm høy og blomstrer I juni/juli med gule blomster. Passer best i rabatter.
Kr. 30,-

 Scorzonera purpurea
Denne vokser på fjellenger i sentral Europa. Den er rosa og blir ca. 20 cm og blomstrer i tiden 4/7. Den liker sol og god drenert jord. Fin i fjellhagen.
Kr. 40,-

Sedum – Bergknapp – Crassulaceae – Bergknappfamilien
Sedum betyr stillesittende, å sitte. Det finnes ca. 600 arter i denne slekten av ettårige, toårige, flerårige og halvbusker. De finnes over nesten hele verden og mange av de brukes også som stueplanter. Staudene er meget villige og nøysomme og de kan dyrkes overalt i hagen. De vil gjerne ha en tørr vokseplass. De formeres med deling, stiklinger eller frø.

Sedum alboroseum – Bergknapp
Gule blomster og rødbrunt bladverk ca. 30 cm høy. Fjellhage.
Kr. 30,-

Sedum erythrostictum
Denne er gul og blir ca. 10-20 cm. Fjellhage.
Kr. 30,-

Sedum kamschaticum – Gullbergknapp
Kamschaticum betyr at den kommer fra Kamchatka i nordøst Asia. Den har gule blomster og blir ca. 10-20 cm høy og blomster i juli/august. Fin i fjellhagen.
Kr. 30,-

Sedum littorale
Littorale betyr fra sjøkanten eller kysten .   Kommer fra Sibir og Japan. Den blir ca. 30 cm og har gule blomster som danner tepper. Fjellhage.
Kr. 30,-

Sedum selskianum
Denne kommer fra nord Kina og Sibir. Den kan bli ca. 10-20 cm høy og har gule blomster. Fjellhage.
Kr. 30,-

Sedum spectabilis – Oktoberbergknapp
Store røde blomsterhoder, ca. 30-40 cm, bl. august/oktober.
Kr. 40,-

Sedum spurium – Gravbergknapp
Spurium betyr falsk. Planten kommer fra Kaukasus og blir ca. 10-15 cm høy med rotslående stengel. Den blomstrer i juli måned med rosa blomster. Fin i fjellhagen.
Kr. 30,-

Sedum tataricum
Tataricum betyr at de kommer fra Tatar fjellene i Russland. Denne har gule blomster og blir ca. 15-20 cm høy. Fjellhage.
kr. 30,-

Silene – Smelle – Carophyllaceae – Nellikfamilien
Silene kommer fra Salvia som betyr klistre eller sette seg fast, eller så er navnet etter Silenus som var fosterfar til vinguden Bacchus som var avbildet dekket av skum. Det finnes ca. 500 arter i denne slekten av ettårige, toårige, stauder og halvbusker. De varierer i størrelse og form fra lave teppedannende til opprette og høye former. De lave artene kann brukes i fjellhage og de større i rabatter. De vil ha en god drenert jord og de trives både i sol og halvskygge og skygge. Formeres med frø eller deling.

Silene keiskii
Rosa blomster som danner puter/matter og som blir ca 15 cm høy. Blomstrer i juni/juli. Plantes i god drenert grusholdig jord i sol eller halvskygge.
Kr. 40,-

Silene sp.
Denne er lav m/rosa blomster, ligner mye på Silene keiskii.
Kr. 40,-

Silene waldsteinii
Denne vokser vill i forskjellige land på Balkan.  Den har hvite blomster og blir mellom 15-30 cm. Plantes i sol, ifjellhage, grus og steinbed.
Kr. 30,-

Sisyrinchium – Sivlilje – Iridaceae – Sverdliljefamilien
Sisyrinchium kommer fra det greske ordet sys som betyr svin og rynchos som betyr snute,og det viser til at røttene ble spist av griser. Det finnes ca. 100 arter innen denne slekten av både ettårige og flerårige planter. De vokser i nord og sør Amerika. De liker seg i en god veldrenert jord og i sol. De minste sortene passer godt i fjellhagen og de større kann brukes i rabatter. Formeres med frø eller deling.

Sisyrinchium angustifolium
Denne kommer fra nord Amerika og er blå på farge, og den blir 15-30 cm høy og blomstrer i mai/juni. Kan plantes både i sol og halvskygge. Den kan plantes både i fjellhage, grus og steinbed, men den må ikke tørke ut. Klipp av blomsterstilkene før de setter frø.
Kr. 40,-

Sisyrinchium idahoense – Sivlilje
Purpurblå og ca. 20-40 cm
kr. 40,-

Sisyrinchium pearcei
Denne kommer fra Chile og er gul på farge, og den blir 10-15 cm og blomstrer  5/7. Plantes i sol og i god drenert jord. Passer best i fjellhage og grus og steinbed.
Kr.40,-

Soldanella – Alpeklokke – Primulaceae – Primulafamilien Soldanella betyr ett svært lite pengestykke og det viser til formen på bladene som er runde og svært små. Det finnes ca. 10 arter i denne slekten og alle sammen kommer fra fjellstrøk i Europa. Dette er hardføre stauder som passer godt i fjellhage. De formeres ved deling, stiklinger og frø.

Soldanella Montana
Fargen på denne er purpur, den blir 10-15 cm høy og danner puter. Blomstrer fra tidlig vår. Plantes i torvpartier eller god litt fuktig gjord. Gi godt med gjødsel. Plantes i halvskygge/full skygge.
Kr. 50,-

Species undtermined genus frø fra Sembol
Denne vet jeg ikke hva den heter, men ifølge Sembol  så er det en liten plante m/dypgrønne fjærlignede blad som danner en liten rosett med store hvite blomster.
Kr. 40,-

Stachys – Svinerot – Labiatae – Leppeblomstfamilien.
Stachys betyr aks. Det finnes ca. 300 arter i denne slekten av ettårige, stauder, halvbusker og busker, og de vokser over nesten hele verden på tempererte steder og i mer varmere klima, med unntak av i Australasia der de ikke vokser. De trives i allslags godt drenert hagejord i full sol og i halvskygge. De formeres ved deling eller frø.

Stachys macrantha (syn. Grandiflora) – Prydsvinerot.
Stachys macrantha

Macranta betyr storblomstret. Denne kommer fra Kaukasus og danner matter. Planten kann bli ca. 40-60 cm og blomstrer i mai/juni med purpurblå blomster. Kann brukes både i fjellhage, i rabatter og som bunndekker. Den er fin til snitt.
Kr. 40,-

Succisella – Dipsacaceae – Kardeborrefamilien
Ukjent slektning av Scabiosa og Knautia

Succisella petteri succisella
Rosa, ca. 40 cm, men med gode vokseforhold kan det bli høyere, fargen er lys rosafiolett, blomsten ligner på blåknapp. Sterk og herdig plante. Ser ut som den tåler det meste.
Kr. 30,-

2 tanker om “S”

Legg igjen en kommentar