P

O     

                                                                                                                             R

Papaver- Papaveraceae – Valmuefamilien
Det finnes ca. mellom 70 og 100 arter i selkten av ettårige, 2 årige og stauder.De fleste kommer fra kjølige områder i Europa, Asia, Afrika og Nord Amerika.

Papaver rupifragum
Denne kommer opprinnelig fra Marokko og Spania. Den er oransje på farge og blir ca. 30-50 cm høy og blomstrer i juni/juli. Plantes i sol i god drenert jord. H-4 
Kr. 50,-

Penstemon – Rørblomst – Scrophulariaceae – Maskeblomstfamilien.

Det latinske ordet penstemon betyr fem støvbærere (en av dem er steril)Det finnes ca. 270 arter innen denne slekten og de vokser fra de nordlige fjellstrøk i Guatemala til nord i Alaska. De fleste er vintergrønne stauder eller halvbusker. Det finnes noen få som er lauvfellende. Noen av de vintergrønne kan miste bladene her i Norge, men det er bare å klippe dem ned så spirer de godt fra roten eller bare vente litt så kommer de med blad fra greinene. Noen av disse plantene vokser på bare helt spesielle steder i sitt opprinnelige vokseområde, dvs. at de er helt spesielle der de vokser. De fleste passer best i fjellhagen og de større artene kan plantes i staudebed. Når det gjelder jord og vokseforhold så kan det variere innen de forskjellige sortene, men de som jeg har plantet ut ser ut til å trives i fjellhage og sol. Formering med frø og stiklinger.Stiklingene roter seg lett.

 

Penstemon hirsutus 
USA. Denne vil ha full sol og mager jord eller grusbed. Den er vintergrønn og blir ca. 40-70 cm, bl. 5/7 og blomsten er lys blåfiolett. H-6
Kr.50,-

 

Penstemon procerus
Høyden kan variere fra 5-40 cm høy, Fargen på blomstene kan være fra purpurblå, til gulhvit eller hvit. Fjellhage. H-7
Kr. 50,-

Penstemon aff. serrulatus

Serrulatus betyr småtannett og det viser til kantene på bladet på planten.Den vokser fra Britisk Columbia til Oregon fra kystnivå til fjellområder. Den blir fra ca. 20-70 cm høy og blomstrer m/blåfiolette blomster i juni/juli. Den danner tepper. Trives best i litt fuktig jord både i sol og skygge. Kan brukes både i fjellhage og i staudebed. H-4
Kr. 50,-

Penstemon sp.

Dette er en som jeg har mistet navnet på. Den er lav og danner en vintergrønn matte med små blad. Den får hvite blomster som kan sjattere over i svakt rosa eller fiolett. blir ca. 10-20 cm. høye. Den blomstrer i juni/juli. Fin i fjellhagen. H-4
kr. 50,-

Penstemon whippleanus ( chocolate drop)
Opprinnelse:USA- Montana, Rocky Mountain. Farge:kan variere, men blå-fiolett, purpur og rødbrun. Høyde: ca. mellom 20 og 40 cm. Bl.:6/7, Plantested: sol, fjellhage eller grusbed. Herdighet: H4
Kr.50,-

Persicaria – Slirekne – Polygonaceae
Det finnes ca. 300 arter i denne slekten av ettårige og toårige. Det finnes både klatreplanter og andre større planter, planter som kan brukes i fjellhagen og i bed.

Persicaria bistorta – Ormerot
Rosa blomster, inntil 90 cm høy og danner matter. Bl. i mai/juni. Kan brukes på fuktige steder. H-6
Kr. 50,-

Phedimus – (tidl. Sedum) – Crassulaceae – Bergknappfamilien
Det finnes f.tiden ca. 18 arter i denne slekten og de kommer fra øst Europa og Asia. 

Phedimus kamshaticus(syn. Sedum kamshaticum)
Kamschaticum betyr at den kommer fra Kamchatka i nordøst Asia. Den har gule blomster og blir ca. 10-20 cm høy og blomster i juli/august. Fin i fjellhagen. H-4
Kr. 50,-

Phedimus litoralis(syn. Sedum litoralis)
Littorale betyr fra sjøkanten eller kysten .   Kommer fra Sibir og Japan. Den blir ca. 30 cm og har gule blomster som danner tepper. Fjellhage. H-3
Kr. 50,-

Phedimus selskianus(syn. Sedum selskianum)
Denne kommer fra nord Kina og Sibir. Den kan bli ca. 10-20 cm høy og har gule blomster. Fjellhage.H-7
Kr. 50,-

Phlox– Floks – Polemoniaceae – Floksfamilien.
Phlox betyr flamme, skinne.Det finnes ca. 70 arter i denne slekten av ettårige, stauder og halvbusker. Alle kommer fra Nord-Amerika. Unntatt er en art som kommer fra Sibir. De varierer fra lave teppedannende til høye flotte planter til bruk i staudebedet. Vokseplassen varierer også en del. De laveste artene en flotte i fjellhagen og kan tåle litt skrinn jord, mens andre vil ha en mye bedre jord. Formeres med frø, deling eller stiklinger, stiklinger og deling er den letteste måten. Min erfaring er at de er vanskelige å få til å spire fra frø.

Phlox  ovata
Denne er dyb rosa på farge og blir 35-50 cm høy, blomstrer i mai/juni. Den kan plantes i sol til halvskygge i god jord. H-7
Kr. 50,-

Phlox paniculata – Høstfloks
Rosa, Vanlig god litt fuktig hagejord. Den blir ca. 70 cm og blomstrer på høsten. Lang blomstring. H-7
Kr.50,-

 

Phyteuma – Campanulaceae – Klokkefamilien
Phyteuma kommer fra det greske ordet fyteuma som betyr velluktende plante. Opprinnelse: Europa, Middelhavsområdet og Asia. Det finnes ca. 40 arter i denne slekten.

Phyteuma nigrum
Navnet nigrum betyr svart. Opprinnelse: Europa, farge: blåsvart, høyde: 30-60 cm., Bl.: mai/juni. Plantested: sol/halvskygge, fuktig, men god drenert jord, fjellhage, grus/sandbed.Herdighet: H4
Kr. 50,-

Polemonium – Flokk – Polmoniaceae – Floksfamilien
Navnet Polemonium er etter Polemon, konge i Pintos i Lille Asia eller muligens av gresk polemos som betyr strid. I denne slekten finnes det ca. 50 arter med urteaktige både ettårige, toårige og flerårige. Dette er hardføre planter som kan plantes over hele landet. De kan plantes i rabatter, villplantinger og de lavere sortene kan plantes i fjellhagen. De liker god hagejord og sol, men kan også trives i litt skygge. Etter blomstring skjæres planten tilbake og man kan få en blomstring til. Formeres ved deling eller frø.

Polemonium coeruleum – Fjellflokk
Polemonium coeruleum_edited-1

Coeruleum som betyr blir blå Denne er viltvoksende i Europa og i Norge. Den kan bli ca. 60-90 cm høy og blomstrer i juni/august. Fargen er blå eller hvit. Passer best i rabatter og villplantinger. H-7
Kr. 50,-

Polemonium pulcherrimum
USA, blå, ca- 25 cm høy og bl. i mai/juni. Plantes i sol eller halvskygge i god drenert jord, litt tørr. Fin i fjellhagen. H-3
Kr. 50,-

Polygala – Fabaceae – Erteblomstfamilen
Polygala-Blåfjær er en av de største slektene i erteblomsfamilen. De vokser på alle kontinenter og det finnes så mange arter at tallet på verdensbasis kan variere mellom ca. 350 til 730.

Polygala nicaensis subsp.carniolica
Denne kommer fra sørøst Europa mellom annet så vokser de i Slovenia og Italia. De er blå og blir ca. 10-25 cm høye. Bør vel plantes i sol og mager jord, en fin plante i fjellhagen og sand og grusbed. H-3
Kr. 50,-

Polygonatum – Konvall – Liliaceae (Convallariaceae) – Lilje (Konvallfamilien)
Navnet Polygonatum kommer av det greske plys som betyr mange og gony betyr kneledd og det viser til alle leddene på stilken. Det finnes ca. over 50 arter innen denne slekten og de fleste er flerårige og de vokser i den nordlige tempererte sone, flesteparten i Asia. Konvall er meget hardfør og kan dyrkes over hele landet. De vil gjerne ha en god jord (litt fuktig) særlig om våren. De er meget lette planter å ha med å gjøre. Formeres med deling av jordstengler og med frø.

Polygonatum hookeri
Opprinnelse: Uttar Pradesh til sydvest i Kina. Farge:lys fiolett, høyde:ca. 10 cm, bl.:mai/juni, Plantested:sol/halvskygge, god jord, fjellhage. Vær obs på at den kan spre seg litt, dersom den får altfor gode forhold. Herdighet H3
Kr.50,-

Polygonatum multiflorum – Storkonvall
Multiflorum betyr med mange blomster. Viltvoksende i deler av Norge. Den blir ca. 50-90 cm høy med hvite hengende blomster og blomstrer i juni/juli. H-6
Kr. 50,-

Potentilla – Mure – Rosaceae – Rosefamilien
Potentilla kommer av det latinske ordet potentia som betyr makt, kraft. Det finnes ca. 500 arter av busker, stauder og ettårige innen denne slekten, og man finner dem over mesteparten av verden, men de fleste finnes på den nordlige halvkule og i de tempererte strøk av Asia. De trives i sol og i vanlig hagejord. Mange av dem kan brukes i fjellhage, og de større artene kan brukes i rabatter og bed. Formeres ved deling, stiklinger eller frø.

Potentilla arenaria
Navnet er etter det latinske ordet arena, som betyr sand eller sandslette. Opprinnelse: Øst-Europa, farge:gul, høyde: 3-5 cm, bl.: 4/5, Plantested: sol, mager jord, fjellhage, grus eller sandbed. Herdighet: H-4
Kr.50,-

 Potentilla arnavatensis
Denne kommer fra Pakistan, den har gule blomster og blir ca. 20-30 cm og blomstrer i juni/august. Plantes i sol og i god jord. H-2
Kr. 50,-

Potentilla argyrophylla
Himalaya. Guloransje med rødt øye. Ca. 40 cm, bl. i juni/august. Sol/halvskygge og god drenert jord. Fjellhage. H-4
Kr. 50,-

Potentilla atrosanguinea – Blodmure
Atrosanguinea betyr mørk blodrød. Denne kommer fra Himalaya, den blir ca. 60-90 cm høy med mørkerøde blomster og blomstrer i juni/september. Den har ett flott bladverk med silkehåret underside og mørkegrønn overside. Det finnes mange flotte og praktfulle kultivarer som ofte oppføres under P. x hybrida, hagemure. De kan plantes i rabatter og i større fjellhagepartier.Herdighet:H8
Kr. 50,-

Potentilla atrosanguinea Chadwells tibetan
Mørk burgunder, ca. 40 cm, blomstrer i juni.Herdighet:H8
Kr.50,-

 

Potentilla detommasii
Har ikke funnet ut hva detommasii kommer av. Planten vokser i Italia, Sicilia, Balkan og vest Tyrkia. Den kan bli opptil 30 cm høy og blomstrer på forsommeren til midtsommer. Store gule blomster som kan bli ca. 3 cm i diameter. Passer i rabatter og fjellhage. H-2
Kr. 50,-

Potentilla Gibson’s Scarlet
Kryssning. Farge: rød, høyde ca. 45 cm, bl.:6/8, Plantested: sol/halvskygge i god drenert jord. Herdighet: H5
Kr.50,-

Potentilla grandiflora
Grandiflora betyr storblomstret. Denne kommer fra de sentrale og østre delene av Pyreneene og Alpene. Den vokser både på steinete steder og på gressenger. Den har store gule blomster og blir ca. 15-40 cm høy og blomstrer i juni/juli. Rabatter og fjellhage. H-3
Kr. 50,-

 

Potentilla japonica
Denne har jeg ikke så mange opplysninger om, men den er gul og blir ca. 40-60 cm, blomstrer på sommeren og er helt hardfør. H-3
Kr. 50,-

Potentilla morefieldii
Denne kommer fra USA og vokser i De hvite fjellen. Der den er endemic. Den er gul og ellers så er det vanskelig å finne noe om den. Den vokser i steinete områder i alpint klima. H-2
Kr. 50,-

Potentilla porphyrantha
Denne vokser på forskjellige steder i Kaukasus regionen. Rosa, og den blir ca. 4-8 cm høy og blomstrer i juli/august. Plantes i sol eller halvskygge i god drenert jord. Passe fint i fjellhage/stein og grusbed. H-3
Kr. 50,-

Potentilla pulvinaris
Denne kommer fra Tyrkia og er en liten og lav Potentilla. Den har gule blomster med litt lodne blad som kan ha en hvit kant. Den blir ca. 10-15 cm høy og bør plantes i sol og i mager jord. Passer best i fjellhage og i grusbed. H-2
Kr.50,-

 

Potentilla sp. mix
Potentilla sp.

Gule forskjellige sorter uten navn.
Kr. 50,-

Primula – Nøkleblom – Primulaceae – Nøkleblomstfamilien Primula kommer av primus som betyr den første. Det finnes mellom 400 og 500 arter i familien pluss en mengde navnesorter. De vokser hovedsakelig på den nordlige halvkule, men det finnes noen arter i Afrika, Java og Ny Guniea, samt noen få i syd Amerika. Det finnes arter til bruk i alle sammenhenger. Noen passer fint i surjordsplantinger, andre kan brukes som kanteplanter og noen i fjellhagen og i rabatter. De har ett fargespekter fra hvitt til mørk blå eller mørk burgunder, i alle regnbuens farger. Med mange forskjellige arter av Primula i hagen så kan man ha blomstring nesten året rundt. De trives best i skygge, men de tåler også sol. De har ofte en lengre blomstringsperiode dersom de står i skygge eller halvskygge. De vil ikke ha det for tørt, men heller ikke for fuktig. Formering med deling eller frø. Vil man ha nye planter som er lik morplanten så må man dele. Primula krysser seg lett med andre arter i familien slik at det kan oppstå nye krysninger. Primula bør deles ofte, helst ikke mer enn 2-3 år mellom hver gang.

 

Primula auricula

Vokser vill i de franske alper til Slovakia og Jugoslavia. Gul, ca. 10 cm og blomstrer i mai/juni. H-8
Kr. 50,-  

     

                                                                

Primula denticulata – Kuleprimula

Denticulata betyr svakt tannet og det viser til bladene på planten. Denne vokser vill fra Afghanistan til Kina. Den kan være i fargene fiolett, purpur, rød og hvit. Denne krysser seg lett med andre P. denticulata, så med en del planter i hagen så kan man fort få en mengde med fargenyanser. Den blir ca. 30-50 cm og blomstrer i april/juni. Passer best i rabatter og surjordsbed.H-7
Kr. 50,-

Primula elatior – Hagenøkleblom
Denne vokser vilt over store deler av Europa. Den er ikke så ulik Primula veris – Maria nøkleblom, men blomsten er litt større. Gule blomster og den blir omtrent 30 cm høy og blomstrer på våren april/juni. Plantes i vanlig hagejord og den kan godt stå solrikt.H-4
Kr. 50,-

Primula elatior meyeri
Elatior betyr høyere og meyeri er etter den amerikanske-nederlandske plantesamleren Frank Meyer (1875-1918. Planten kommer opprinnelig fra Kaukasus.  Blomsten er mørk fiolettrosa og den blir 15-20 cm og blomstrer i april/mai. Fjellhage med litt god jord.H-4
Kr. 50,-

Primula elatior ssp. intricata
Intricata betyr sammenfiltret.  Denne kommer fra Europeiske alpeområder. Fargen er i gule fargetoner men litt lysere enn Primula elatior. Den blir 15/20 cm høy og blomstrer i april/mai.H-4
Kr. 50,-

 

Primula grignensis
Denne vokser i Italia ved området rundt Grigne elven. Den er rosa og blir 3-7 cm høy. Plantes i fjellhage eller grusbed, den liker litt kalk.H-3
Kr.50,-

 Primula hirsuta

Hirsuta betyr hårete. Denne kommer fra Pyreneene og Alpene, og den er rosa på farge og blir ca. 5-10 cm høy og blomstrer i mai-juni. Fin i fjellhagen. H-6
Kr. 50,-

 

 

Primula marginata hybr.
Marginata betyr kantet og det vil si I dette tilfellet at bladene har en litt tannete kant. Arten vokser i fjellstrøk i Frankrike og Italia og den kan variere i farge fra lavendelblå til rosa og fiolett. Denne som jeg har for salg kommer i div. farger, men de fleste er lavendelblå. Mulig det kan være kryssninger med Primula x pubescens.
Den blir ca. 5-10 cm høy og blomstrer i mai-juni. Fjellhage. H-7
Kr. 50,-

Primula marginata Pritchard variety
Kryssning, Farge: lilla, høyde: 5-10 cm, Bl.: mai/juni, Plantested: halvskygge i god drenert jord. Herdighet:H-7
kr.50,-

Primula marginata Sheila Denby
Kryssning:Farge:lys lilla, Høyde: 5-10 cm, Bl.: mai/juni. Plantested: halvskygge i god drenert jord. Herdighet H-7
Kr.50,-

Primula minima

Opprinnelse:Bulgaria, Farge:hvit eller mørk rosa, jeg tror de jeg har for salg er hvite, høyde: ca. 3 cm og danner tepper. Bl. juni/juli. Plantested: sol og i god drenert jord, fjellhage, grus /stein og sandbed. Herdighet H7
Kr.50,-

 

Primula parryi
Denne kommer fra Rocky Mountain i USA, der den vokser på fuktige områder. Den kan bli mellom 18-20 cm og fargen er purpurrosa. Den kan plantes i full sol og i halvskygge i fuktig jord. H-7
Kr. 50,-

Primula pedemontana

Denne vokser i de sydvestre alpene og nord i Spania. Den er purpurrosa på farge og blir ca. 15 cm og blomstrer i april/juni. Den kan plantes både i sol og halvskygge. H-5
Kr. 50,-

Primula sikkimensis
Denne kommer fra ett vidt område i Himalaya. Den har gule hengende klokkelignende blomster og blomstrer i juni/juli og blir 60-90 cm høy. Den kan plantes i sol og halvskygge i god litt fuktig jord. H-4
Kr. 50,-

 

Primula sp.
Frø fra Euroseed. Vet ikke hvilken Primula dette er, men plantene så fine og kraftige ut i høst. Kan minne litt om Primula sikkimensis, men er ikke sikker. H-4
Kr.50,-

Primula sp.
Rosa, gammel sort her i Norge, ca. 10 cm., muligens en P. acaulis, fin til bunndekker. H-4
Kr. 50,-

Primula x venusta
Primula x venusta er en naturlig kryssning mellom Primula auricula og Primula carniolica. Rosa, 6-15 cm og blomstrer i mars/april. Plantes i sol eller halvskygge i god drenert jord. H-7
Kr. 50,-

 Primula x forsteri
Dette er en krysning mellom Primula minima og Primula hirsuta. Den er lav og har rosa blomster. Blomstrer mai/juni/juli. Plantes i sol og god drenert jord.H-7
Kr. 50,-

Primula x pubescens – Hageaurikkel
Primula x pubescens

Pubescens betyr dunet eller korthåret. P. x pubescens er en kryssning mellom forskjellige Aurikkeltyper. Det blir derfor mange forskjellige fargevarianter, og har man mange P. x pubescens i hagen, så kan man høste frø av dem og muligens få nye fargevarianter. Dette er en mix av forskjellige farger. De blomstrer i april/juni og blir ca. 10-20 cm høye, men høyden kan variere en del. Fin både til fjellhagen og i rabatter.H-8
Kr. 50,-

Primula x pubescens ‘Amalie’ fl.pl.

Jeg har samlet og sådd en del Primula gjennom årene, og en god del av de har jeg nå gitt navn, og dette er en som jeg har sådd og delt opp. Den er lys lilla og har halvfylte/fylte blomster. Blomstrer i april/juni og blir ca. 10-20 cm høy. H-8
Kr.  50,-

Primula x pubescens Sunniva fl.pl.

Samme opplysninger som ovenfor, men denne har gule halvfylte/fylte blomster.H-8
Kr.50,-

Primula x pubescens ‘Tommelise’
Små mørkerosa blomster. H-8
Kr. 50,- 

Prunella – Blåkoll – Labiate (Lamiaceae) – Leppeblomstfamilien Dette er en liten slekt med bare 7 arter. Lette planter å få til. De trives i all slags jord men liker litt kalk og litt fuktig jord.  Formeres med deling eller med frø.

Prunella grandiflora – Blåkoll
Grandiflora betyr med store blomster. Vokser nesten over hele Europa.Den blir ca. 15-30 cm høy og har purpurfiolett blomster og blomstrer i juli/september. Fjellhage og rabatter. H-4
Kr. 50,-

Pulsatilla – Kubjelle – Ranunculaceae – Soleifamilien
Pulsatilla betyr slå eller støte eller vaier i vinden. De vokser i den tempererte sone og i fjellregioner i Nord Amerika, Europa og Asia. De trives stort sett i all slags jord, men trives best i tørr sandhold moldjord på ett solrikt og lunt sted. Formeres helst med frø, men deling av store planter går også bra. Hybrider og navnesorter bør helst deles.

Pulsatilla albana alboviolacea
Opprinnelse:Albania, farge:lys fiolett, Høyde: 15-20 cm, Bl. april/mai, plantested: sol/ god drenert jord, passer i fjellhage. Herdighet H4
Kr.50,-

Pulsatilla campanella

Opprinnelse: Land i Øst-Europa og Asia. Farge: blå små hengende klokker. Høyde: 10-20 cm. Bl.:april/mai, plantested: sol/halvskygge i god litt fuktig jord.Herdighet: H4
Kr.50,-

Pulsatilla subslavica

Slovakia, 800m, fjellenger, 15-25cm, store lilla blomster. En av de første som blomstrer her hos meg. H-4
Kr. 50,-

Pulsatilla vulgaris – stor Kubjelle

Vokser i øst og mellom Europa og nord til Danmark og sør Sverige og i vestlige Asia. Blomstrer tidlig på våren. Den blir mellom 10-30 cm høy og fargen er mørkfiolett. Plantes i full sol eller halvskygge i god veldrenert jord. H-7
Kr. 50,-

Pulsatilla vulgaris alba
Samme opplysninger som ovenfor, men med hvite blomster.H-7
Kr. 50,-

Pulsatila vulgaris Rote Glocke
Samme som ovenfor, men med røde blomster. H-6
Kr. 50,-

2 tanker om “P”

Legg igjen en kommentar