P

O                                                                                                                                    R

Penstemon – Rørblomst – Scrophulariaceae – Maskeblomstfamilien.

Det latinske ordet penstemon betyr fem støvbærere (en av dem er steril)Det finnes ca. 270 arter innen denne slekten og de vokser fra de nordlige fjellstrøk i Guatemala til nord i Alaska. De fleste er vintergrønne stauder eller halvbusker. Det finnes noen få som er lauvfellende. Noen av de vintergrønne kan miste bladene her i Norge, men det er bare å klippe dem ned så spirer de godt fra roten eller bare vente litt så kommer de med blad fra greinene. Noen av disse plantene vokser på bare helt spesielle steder i sitt opprinnelige vokseområde, dvs. at de er helt spesielle der de vokser. De fleste passer best i fjellhagen og de større artene kan plantes i staudebed. Når det gjelder jord og vokseforhold så kan det variere innen de forskjellige sortene, men de som jeg har plantet ut ser ut til å trives i fjellhage og sol. Formering med frø og stiklinger.Stiklingene roter seg lett.

Penstemon confertus
Confertus betyr fyldig/rikholdig. Kommer fra USA og den er sitrongul på farge og blir mellom 30 og 60 cm og blomstrer mai/juli. Plantes i full sol og i vanlig staudebed med god drenert jord, fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Penstemon hirsutus pygmaeus.
USA. Denne vil ha full sol og mager jord eller grusbed. Den er vintergrønn og blir ca. 15-30 cm, bl. 5/7 og blomsten er lys blåfiolett. Den kan tåle ned til -30 grader C.
Kr.50,-

Penstemon montanus var. montanus.
USA, denne vil ha full sol og mager jord eller grusbed. Den blir ca. 10-15 cm høy og lavendelfarget. Den kan tåle ned til – 30 grader C.
Kr.50.-

 Penstemon ovatus
Ovatus betyr eggformet. Kommer fra USA og er blåfiolett på farge og den kan bli mellom 30 og 90 cm avhengig av hvor god jorden er.  Den blomstrer fra mai/juni og utover. Plantes i sol eller halvskygge og den kan plantes i staudebed, fjellhage, grusbed.  Den kan klare ned til -39 grader C. God biplante.
Kr. 50,-

Penstemon procerus
Høyden kan variere fra 5-40 cm høy, Fargen på blomstene kan være fra purpurblå, til gulhvit eller hvit. Fjellhage.
Kr. 50,-

Penstemon aff. serrulatus

Serrulatus betyr småtannett og det viser til kantene på bladet på planten.Den vokser fra Britisk Columbia til Oregon fra kystnivå til fjellområder. Den blir fra ca. 20-70 cm høy og blomstrer m/blåfiolette blomster i juni/juli. Den danner tepper. Trives best i litt fuktig jord både i sol og skygge. Kan brukes både i fjellhage og i staudebed.
Kr. 50,-

Penstemon sp.

Dette er en som jeg har mistet navnet på. Den er lav og danner en vintergrønn matte med små blad. Den får hvite blomster som kan sjattere over i svakt rosa eller fiolett. blir ca. 10-20 cm. høye. Den blomstrer i juni/juli. Fin i fjellhagen.
kr. 50,-

Persicaria – Slirekne – Polygonaceae
Det finnes ca. 300 arter i denne slekten av ettårige og toårige. Det finnes både klatreplanter og andre større planter, planter som kan brukes i fjellhagen og i bed.

Persicaria bistorta – Ormerot
Rosa blomster, inntil 90 cm høy og danner matter. Bl. i mai/juni. Kan brukes på fuktige steder
Kr. 50,-

Phlomis – Labiatae – Leppeblomstfamilien
I denne slekten finnes det ca. 100 arter av busker og stauder. De kommer fra Middelhavsområdet, til sentral Asia og Kina. Formeres med frø eller deling på våren.

Phlomis tuberosa
Fiolett, 30-120 cm, bl. 6/8. Den kan klare ned til -34 grader C. Bør plantes i sol og god drenert jord.
Kr. 50,-

Phlox– Floks – Polemoniaceae – Floksfamilien.
Phlox betyr flamme, skinne.Det finnes ca. 70 arter i denne slekten av ettårige, stauder og halvbusker. Alle kommer fra Nord-Amerika. Unntatt er en art som kommer fra Sibir. De varierer fra lave teppedannende til høye flotte planter til bruk i staudebedet. Vokseplassen varierer også en del. De laveste artene en flotte i fjellhagen og kan tåle litt skrinn jord, mens andre vil ha en mye bedre jord. Formeres med frø, deling eller stiklinger, stiklinger og deling er den letteste måten. Min erfaring er at de er vanskelige å få til å spire fra frø.

Phlox latifolia syn. ovata
Denne er dyb rosa på farge og blir 35-50 cm høy, blomstrer i mai/juni. Den kan plantes i sol til halvskygge i god jord.
Kr. 50,-

Phlox paniculata – Høstfloks
Rosa, Vanlig god litt fuktig hagejord. Den blir ca. 70 cm og blomstrer på høsten. Lang blomstring.
Kr.50,-

Phystostegia – Lamiaceae
Det finnes ca. 12 arter i denne slekten + en del navnesorten, og den kommer fra Nord-Amerika.

Phystostegia virginiana
Denne er rosa og kan bli ca. 60-90 cm og blomstrer fra juli og utover.
Den kan plantes i sol/halvskygge og når den først har etablert seg så trenger den ikke mye stell. Fin plante til staudebedet.
Kr. 50,-

Polemonium – Flokk – Polmoniaceae – Floksfamilien
Navnet Polemonium er etter Polemon, konge i Pintos i Lille Asia eller muligens av gresk polemos som betyr strid. I denne slekten finnes det ca. 50 arter med urteaktige både ettårige, toårige og flerårige. Dette er hardføre planter som kan plantes over hele landet. De kan plantes i rabatter, villplantinger og de lavere sortene kan plantes i fjellhagen. De liker god hagejord og sol, men kan også trives i litt skygge. Etter blomstring skjæres planten tilbake og man kan få en blomstring til. Formeres ved deling eller frø.

Polemonium coeruleum – Fjellflokk
Polemonium coeruleum_edited-1

Coeruleum som betyr blir blå Denne er viltvoksende i Europa og i Norge. Den kan bli ca. 60-90 cm høy og blomstrer i juni/august. Fargen er blå eller hvit. Passer best i rabatter og villplantinger
Kr. 50,-

Polygonatum – Konvall – Liliaceae (Convallariaceae) – Lilje (Konvallfamilien)
Navnet Polygonatum kommer av det greske plys som betyr mange og gony betyr kneledd og det viser til alle leddene på stilken. Det finnes ca. over 50 arter innen denne slekten og de fleste er flerårige og de vokser i den nordlige tempererte sone, flesteparten i Asia. Konvall er meget hardfør og kan dyrkes over hele landet. De vil gjerne ha en god jord (litt fuktig) særlig om våren. De er meget lette planter å ha med å gjøre. Formeres med deling av jordstengler og med frø.

Polygonatum multiflorum – Storkonvall
Multiflorum betyr med mange blomster. Viltvoksende i deler av Norge. Den blir ca. 50-90 cm høy med hvite hengende blomster og blomstrer i juni/juli.
Kr. 50,-

Potentilla – Mure – Rosaceae – Rosefamilien
Potentilla kommer av det latinske ordet potentia som betyr makt, kraft. Det finnes ca. 500 arter av busker, stauder og ettårige innen denne slekten, og man finner dem over mesteparten av verden, men de fleste finnes på den nordlige halvkule og i de tempererte strøk av Asia. De trives i sol og i vanlig hagejord. Mange av dem kan brukes i fjellhage, og de større artene kan brukes i rabatter og bed. Formeres ved deling, stiklinger eller frø.

 Potentilla arnavatensis
Denne kommer fra Pakistan, den har gule blomster og blir ca. 20-30 cm og blomstrer i juni/august. Plantes i sol og i god jord.
Kr. 50,-

Potentilla atrosanguinea – Blodmure
Atrosanguinea betyr mørk blodrød. Denne kommer fra Himalaya, den blir ca. 60-90 cm høy med mørkerøde blomster og blomstrer i juni/september. Den har ett flott bladverk med silkehåret underside og mørkegrønn overside. Det finnes mange flotte og praktfulle kultivarer som ofte oppføres under P. x hybrida, hagemure. De kan plantes i rabatter og i større fjellhagepartier.
Kr. 50,-

Potentilla atrosanguinea Chadwells tibetan
Mørk burgunder, ca. 40 cm, blomstrer i juni.
Kr.50,-

Potentilla crantzii
Vokser på Svalbard og flere steder i Norge. Den er gul og blir ca. 5-30 cm høy, og blomstrer i mai/juni.
Kr.50,-

Potentilla delavayi
Navnet delavayi er etter den franske jesuitt misjonæren Abbed Jean Marie Delavay 1838-1895. Veldig mange planter fra Kina er oppkalt eller han. P. delavay kommer fra provinsen Yunnan i Kina, den blir ca. 15-35 cm høy med store gule blomster og blomstrer i juli/september. Fin i fjellhagen eller i rabatter.
Kr. 50,-

Potentilla detommasii
Har ikke funnet ut hva detommasii kommer av. Planten vokser i Italia, Sicilia, Balkan og vest Tyrkia. Den kan bli opptil 30 cm høy og blomstrer på forsommeren til midtsommer. Store gule blomster som kan bli ca. 3 cm i diameter. Passer i rabatter og fjellhage.
Kr. 50,-

Potentilla grandiflora
Grandiflora betyr storblomstret. Denne kommer fra de sentrale og østre delene av Pyreneene og Alpene. Den vokser både på steinete steder og på gressenger. Den har store gule blomster og blir ca. 15-40 cm høy og blomstrer i juni/juli. Rabatter og fjellhage.
Kr. 50,-

Potentilla gurea
Jeg kan ikke finne noen opplysninger om denne. Muligens er navnet fra der jeg fikk frøene fra feilskrevet. Men navnet kan også komme fra en region i Georgia som heter Gurea.
Kr. 50,-

Potentilla japonica
Denne har jeg ikke så mange opplysninger om, men den er gul og blir ca. 40-60 cm, blomstrer på sommeren og er helt hardfør.
Kr. 50,-

Potentilla nivea
Vokser i høyfjellsområder i Uralfjellene, Alpene, Apeninnene og på Spitsbergen. Gul, ca. 15 cm og blomstrer ca. juni/august
Kr. 50,-

Potentilla pulvinaris
Denne kommer fra Tyrkia og er en liten og lav Potentilla. Den har gule blomster med litt lodne blad som kan ha en hvit kant. Den blir ca. 10-15 cm høy og bør plantes i sol og i mager jord. Passer best i fjellhage og i grusbed.
Kr.50,-

Potentilla rupestris nytt navn Drymocallis rupestris
Hvit, ca. 30-45 cm, bl. juli/august. Plantes i sol med god drenering. Kan tåle ned til -23 grader C.
Kr. 50,-

Potentilla sp. mix
Potentilla sp.

Gule forskjellige sorter uten navn.
Kr. 50,-

Primula – Nøkleblom – Primulaceae – Nøkleblomstfamilien Primula kommer av primus som betyr den første. Det finnes mellom 400 og 500 arter i familien pluss en mengde navnesorter. De vokser hovedsakelig på den nordlige halvkule, men det finnes noen arter i Afrika, Java og Ny Guniea, samt noen få i syd Amerika. Det finnes arter til bruk i alle sammenhenger. Noen passer fint i surjordsplantinger, andre kan brukes som kanteplanter og noen i fjellhagen og i rabatter. De har ett fargespekter fra hvitt til mørk blå eller mørk burgunder, i alle regnbuens farger. Med mange forskjellige arter av Primula i hagen så kan man ha blomstring nesten året rundt. De trives best i skygge, men de tåler også sol. De har ofte en lengre blomstringsperiode dersom de står i skygge eller halvskygge. De vil ikke ha det for tørt, men heller ikke for fuktig. Formering med deling eller frø. Vil man ha nye planter som er lik morplanten så må man dele. Primula krysser seg lett med andre arter i familien slik at det kan oppstå nye krysninger. Primula bør deles ofte, helst ikke mer enn 2-3 år mellom hver gang.

Primula “John Mo”
Pr. John Moe

Primula John Mo er en x pruhonicana.Den er gul på farge og blomstrer i mai/juni, men dersom det er tidlig vår så kan den begynne å blomstre i april. Den kan bli inntil 10 cm høy og er veldig blomsterrik.
Kr. 50,-

Primula aff. handeliana
Det samme gjelder denne som er sådd som P. aff. handeliana.  Jeg beskriver sorten og den kommer fra Kina, Tibet og blir 10-15cm høy og er lys gul. Halvskygge og i god fuktig jord. Den kan tåle ned til ca. -30 grader C.
Kr. 50,-

Primula algida
Denne vokser vill i Kaukasus, nord i Iran, Altai, nord i Mongolia, Papir Alai og Afganistan. Fargen kan variere fra blåfiolett til rosafiolett. Den blir ca. 15 cm høy og blomstrer i juni. Kan plantes i sol og halvskygge i god litt fuktig jord. Den kan tåle ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Primula alpicola
Denne kommer fra Sikkim og er en nydelig Primula med en vakker duft. Den blir ca. 30-60 cm og kan plantes i sol/halvskygge og litt fuktig. Den kan klare temperaturer ned til – 28 grader C. Er ikke sikker på fargen, men den kan være hvit, gul eller fiolett.
Kr. 50,-

Primula alpicola alba
Primula alpicola alba
Samme opplysninger som ovenfor, men denne er hvit.
Kr. 50.-

Primula alpicola luna
Samme som ovenfor, men denne går i litt gule sjatteringer.
Kr. 50,-

Primula alpicola violacea
Samme opplysninger som ovenfor, men denne er fiolett eller fiolett rosa.
Kr. 50,-

Primula aurantiaca x pulverulenta
Kryssning
Kr.50,-

Primula auricula Appie Cross
Stor rød kant m/gult i midten
Kr. 50,-

Primula auricula

Vokser vill i de franske alper til Slovakia og Jugoslavia. Gul, ca. 10 cm og blomstrer i mai/juni
Kr. 50,-  

Primula auricula var. Bauhini
Gul, ca. 10-15 cm og blomstrer i mai/juni
Kr.50,-

Primula auricula Beumistii

Kr. 50,-     

Primula beesiana – candelaber hybr.
Fiolette blomster, men kan variere litt i fargene. Den blir ca. 60-90 cm høy og blomstrer 5/7, Plantes i sol/halvskygge og i god litt fuktig jord. -20 grader C
Kr. 50,-                                                                             

Primula bulleyana
Denne kommer fra Kina og blir 45-60 cm høy og har oransjegule blomster og blomstrer i mai/juli. Denne kommer inn under den gruppen i Norge som vi kaller etasjeprimula. Den liker seg best i halvskygge til full skygge i god litt fuktig jord. Den tåler ned til – 34 grader C.
Kr. 50,-

Primula candelabra hybr.
Dette er en blanding av forskjellige etasjeprimulaer og som kan ha forskjellige farger. De kan bli mellom 30-60 cm høye og blomstrer i mai/juni. De kan plantes i sol og skygge i god litt fuktig jord. Passer godt rundt dammer.
Kr. 50,-

Primula candelabra Oriental sunrise
Fargemix, 60-90 cm, sol til halvskygge. God litt fuktig jord, bl. juni/juli.
Kr.50,-

Primula capitata ssp. mooreana
Dette er en nydelig Primula som kommer fra Nepal og Tibet. Den har mørke blåfiolette  blomsterhoder og blir ca. 30-45 cm høy og blomstrer på ettersommeren fra juli og i august/september. Den plantes i skygge eller halvskygge og sol går også bra, men da må den vannes i tørkeperioder. Passer godt i woodland. Den tåler ned til – 34 grader
Kr. 50,-

 Primula clusiana
Det latinske navnet clusiana er etter botanisten Carolus Clusius (1526-1609). Denne vokser i Østerrike i de nordøstre Alper og litt i Tyskland. Denne har rosa blomster og blir ca. 5-10 cm høy. Blomstrer i april/juni. Passer best i fjellhagen.
Kr. 50,-

Primula cockburniana ‘Kevock Sunshine’
Primula cockburniana kommer fra Kina, og den er mer rødoransje på farge. Denne som jeg tilbyr nå er en som er gul. Den blir mellom 15-30 cm høy og blomstrer i mai/juni. Plantes i god litt fuktig jord og kan plantes både i sol og halvskygge. Den tåler temperaturer ned til – 17 grader C.
Kr. 50,-

Primula cortusoides
Cortusoides betyr at den ligner på Cortusa. Den kommer fra Vest-Sibir og blir ca. 20 cm høy og blomstrer i mai/juli. Passer godt i rabatter og i fjellhage..Vokser fra Ural til Kina, liker seg helst i skygge i god drenert jord.
Kr. 50,-

Primula daonensis
Denne vokser i Alpene i 1500 til 3000 m høyde på beitemarker og i steinpartier. Den blir ca. 10 cm og kan bli rødrosa eller fiolett på farge. Blomstrer i april/mai. Den er fin i fjellhagen og i grus og steinbed.
Kr. 50,-

Primula denticulata – Kuleprimula

Denticulata betyr svakt tannet og det viser til bladene på planten. Denne vokser vill fra Afghanistan til Kina. Den kan være i fargene fiolett, purpur, rød og hvit. Denne krysser seg lett med andre P. denticulata, så med en del planter i hagen så kan man fort få en mengde med fargenyanser. Den blir ca. 30-50 cm og blomstrer i april/juni. Passer best i rabatter og surjordsbed.
Kr. 50,-

Primula elatior – Hagenøkleblom
Denne vokser vilt over store deler av Europa. Den er ikke så ulik Primula veris – Maria nøkleblom, men blomsten er litt større. Gule blomster og den blir omtrent 30 cm høy og blomstrer på våren april/juni. Plantes i vanlig hagejord og den kan godt stå solrikt. Kr. 50,- 

Primula elatior meyeri
Elatior betyr høyere og meyeri er etter den amerikanske-nederlandske plantesamleren Frank Meyer (1875-1918. Planten kommer opprinnelig fra Kaukasus.  Blomsten er mørk fiolettrosa og den blir 15-20 cm og blomstrer i april/mai. Fjellhage med litt god jord.
Kr. 50,-

Primula elatior ssp. intricata
Intricata betyr sammenfiltret.  Denne kommer fra Europeiske alpeområder. Fargen er i gule fargetoner men litt lysere enn Primula elatior. Den blir 15/20 cm høy og blomstrer i april/mai.
Kr. 50,-

Primula exigua
Muligens en underart av Primula farinosa. Den er rosa på farge og en liten miniprimula:
Kr.50,-

Primula farinifolia
Denne kommer fra Kaukasus og den er rosa og blir ca. 5-15 cm høy. Plantes litt svalt og i sol eller halvskygge, der det ikke blir for tørt. Fjellhage eller grusbed.
Kr.50,-

Primula florindae – Augustnøkleblom
Navnet florindae er etter botanikeren Kingdom-Wards første kone Florinda. Planten kommer fra Tibet og kan bli ca, 60-90 cm og blomstrer i juni-august. Passer i surjordsbed, rabatter og ved dammer. Dette er den originale arten og fargen på den er gul.
Kr. 50,-

Primula florindae mix

Dette er en fargeblanding av P. florindae. Fargene kan variere fra oransje til forskjellige nyanser av rødt.
Kr. 50,-

 Primula glaucescens
Denne kommer fra Italia, der den vokser i 1500 m høyde i kalksprekker. Den har rosa blomster og blir ca. 10 cm høy og blomstrer i april/juni. Plantes i sol og i fjellhage/grusbed.
Kr. 50,-

Primula graminifolia
Denne kommer fra Sichuan (Kina). Den blir forholdsvis lav og blomstrer ca. juni/juli med purpur fargete blomster. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Primula grignensis
Denne vokser i Italia ved området rundt Grigne elven. Den er rosa og blir 3-7 cm høy. Plantes i fjellhage eller grusbed, den liker litt kalk.
Kr.50,-

 Primula hirsuta
Hirsuta betyr hårete. Denne kommer fra Pyreneene og Alpene, og den er rosa på farge og blir ca. 5-10 cm høy og blomstrer i mai-juni. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Primula involucrata
Involucrata betyr innover rullet bladkant, eller i dette tilfellet her hvor hver blomst er omhyllet av ett bånd. Planten vokser i store områder i Himalaya i fuktige enger og ved elveleier i ca. 4000-5000 moh. Den er hvit eller lys, lys rosa og kan bli ca. 30 cm høy og blomstrer i juli/august. Den har en nydelig duft.

Primula ioessa
Denne kommer fra områder i Tibet og Bhutan, der den vokser i 3600-4300 m.o.h. Fargen går i fiolette toner. Den blir ca. 15 cm og blomstrer i juni/august. Plantes i god jord og i litt kjølige omgivelser.
Kr.50,-

Primula japonica Apple Blossom
Denne kommer fra Japan og blir mellom 50-60 cm høy og er rosa på farge. Plantes i halvskygge og den vil ha god fuktig jord. Den kan klare temperaturer ned til – 20 grader C.
Kr. 50,-
 

Primula jesoana
Primula jesoana

Har ikke funnet ut hva ordet jesoana kommer av. Planten kommer fra fjellområder i Japan. Den har purpurrøde blomster og kan bli ca. 20-40 cm høy. Den blomstrer ca. mai/juli.
Kr. 50,-

Primula latifolia
Latifolia betyr brede blad. Denne kommer fra Alpene og Pyrenenne.
Fargen er rødfiolett og de blir ca. 15 cm og blomstrer i juni/juli. Fjellhage/stein og grusbed. Kan tåle ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

 

Primula marginata hybr.
Marginata betyr kantet og det vil si I dette tilfellet at bladene har en litt tannete kant. Arten vokser i fjellstrøk i Frankrike og Italia og den kan variere i farge fra lavendelblå til rosa og fiolett. Denne som jeg har for salg kommer i div. farger, men de fleste er lavendelblå. Mulig det kan være kryssninger med Primula x pubescens.
Den blir ca. 5-10 cm høy og blomstrer i mai-juni. Fjellhage.
Kr. 50,-

Primula pamirica
Denne kommer fra Pamir Alai, Tien Shan og nordvest i Himalaya, der den vokser på fuktige enger. Den er lys rosafiolett på farge og blir 10-30 cm høy og blomstrer mai/august. Plantes i god litt fuktig jord.
Kr. 50,-

Primula parryi
Denne kommer fra Rocky Mountain i USA, der den vokser på fuktige områder. Den kan bli mellom 18-20 cm og fargen er purpurrosa. Den kan plantes i full sol og i halvskygge i fuktig jord. Den kan klare temperaturer ned til – 37 grader C.
Kr. 50,-

Primula pedemontana
Denne vokser i de sydvestre alpene og nord i Spania. Den er purpurrosa på farge og blir ca. 15 cm og blomstrer i april/juni. Den kan plantes både i sol og halvskygge. Den kan klare ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Primula polyanthus Midnight
Mørk blå, 15-20 cm, bl. ca. 5/7. Plantes i halvskygge i fuktig god drenert jord. Temp. ned til – 20 grader C.
Kr.50,-

Primula polyanthus muted Victorians
Mellom blå, 15-20 cm, bl. 5/7. Plantes i halvskygge i fuktig god drenert jord. Temp. ned til – 20 grader C.
Kr.50,-

Primula polyneura
Kommer fra Kina, der den vokser i 2000- 4000 meters høyde og vokser i skogsområder og langs elveskråninger. Den er rosa på farge og blir 15-30 cm høy og blomstrer i april/juni. Den kan plantes i sol og halvskygge i god litt fuktig jord. Kan tåle temperaturer ned til -34 grader C.
Kr. 50,-

Primula sieboldii Dancing Ladies
Sieboldii er etter botanikeren Franz Phililipp von Siebold, men Primula sieboldii skal nå hete Sakurasoo, som er det Japanske navnet. Planten kommer fra Japan, men den vokser også i Sibir, der den holder til i fuktige områder Den opprinnelige arten er i fargene hvit til rosa og rosarøde. Da de krysser seg mye med hverandre så oppstår det stadig nye sorter, og det kan være både i fargevarianter og varianter av utseendet av blomstene. Fargen på P. sieboldii «Dancing Ladies» er i rosa og både utseendet på blomsten og fargen kan variere litt.De blir ca. 15-30 cm  høye og blomstrer i mai/juni.
Kr. 50,-

Primula sikkimensis
Denne kommer fra ett vidt område i Himalaya. Den har gule hengende klokkelignende blomster og blomstrer i juni/juli og blir 60-90 cm høy. Den kan plantes i sol og halvskygge i god litt fuktig jord. Den kan tåle ned til – 28 grader C.
Kr. 50,-

Primula sp.

Rosa, gammel sort her i Norge, ca. 10 cm., muligens en P. acaulis, fin til bunndekker.
Kr. 50,-

Primula suffrutescens
Denne kommer fra USA, fra fjellområder i Colorado og Calofornia. Den er rosa og blir ca. 12 cm og blomstrer i juli/august. Plantes i sol i fjellhage eller grusbed. Den kan klare ned til ca. -30 grader C.
Kr. 50,-

Primula wulfeniana
Wulfeniana er etter den botaniske forfatter, lærer og abbed Franz Zavier von Wulfen. Planten kommer fra øst Europa og blir ca. 15 cm høy og blomstrer på våren. Den er rosa på farge. Passer best i fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

 

Primula x pubescens – Hageaurikkel

Pubescens betyr dunet eller korthåret. P. x pubescens er en kryssning mellom forskjellige Aurikkeltyper. Det blir derfor mange forskjellige fargevarianter, og har man mange P. x pubescens i hagen, så kan man høste frø av dem og muligens få nye fargevarianter. Dette er en mix av forskjellige farger. De blomstrer i april/juni og blir ca. 10-20 cm høye, men høyden kan variere en del. Fin både til fjellhagen og i rabatter.
Kr. 50,-

Primula x pubescens ‘Amalie’ fl.pl.
Jeg har samlet og sådd en del Primula gjennom årene, og en god del av de har jeg nå gitt navn, og dette er en som jeg har sådd og delt opp. Den er lys lilla og har halvfylte/fylte blomster. Blomstrer i april/juni og blir ca. 10-20 cm høy.
Kr.  50,-

Primula x pubescens ‘Tommelise’
Små mørkerosa blomster.
Kr. 50,- 

Prunella – Blåkoll – Labiate (Lamiaceae) – Leppeblomstfamilien Dette er en liten slekt med bare 7 arter. Lette planter å få til. De trives i all slags jord men liker litt kalk og litt fuktig jord.  Formeres med deling eller med frø.

Prunella grandiflora – Blåkoll
Grandiflora betyr med store blomster. Vokser nesten over hele Europa.Den blir ca. 15-30 cm høy og har purpurfiolett blomster og blomstrer i juli/september. Fjellhage og rabatter.
Kr. 50,-

Pulsatilla – Kubjelle – Ranunculaceae – Soleifamilien
Pulsatilla betyr slå eller støte eller vaier i vinden. De vokser i den tempererte sone og i fjellregioner i Nord Amerika, Europa og Asia. De trives stort sett i all slags jord, men trives best i tørr sandhold moldjord på ett solrikt og lunt sted. Formeres helst med frø, men deling av store planter går også bra. Hybrider og navnesorter bør helst deles.

Pulsatilla albana sulphurea
Denne blir lys gul og ca. 10 cm og blomstrer i april/mai.
Kr.50,-

Pulsatilla subslavica

Slovakia, 800m, fjellenger, 15-25cm, store lilla blomster. En av de første som blomstrer her hos meg.
Kr. 50,-

Pulsatilla vulgaris – stor Kubjelle

Vokser i øst og mellom Europa og nord til Danmark og sør Sverige og i vestlige Asia. Blomstrer tidlig på våren. Den blir mellom 10-30 cm høy og fargen er mørkfiolett. Plantes i full sol eller halvskygge i god veldrenert jord.
Kr. 50,-

Pulsatilla vulgaris Papageno
                                                              Europa, forskjellige farger, litt frynsete blomster, ca. 30 cm, bl. 6/8
full sol, tørt, fjellhage, – 28 grader C
Kr. 50,-

2 tanker om “P”

Legg igjen en kommentar