O

N                                                                                                                                        P

Oenothera – Nattlys – Onagraceae
Det finnes ca. 80 arter i denne slekten fra nord Amerika og Sør Amerika.  De fleste artene passer i fjellhage i en god drenert jord i sol og halvskygge. Formeres med frø, deling eller stiklinger.

Oenothera fruticosa
Kommer fra øst i  nord Amerika. Den er gul og blir ca. 30-45 cm høy og blomstrer i juni/juli. Kan plantes både i sol og halvskygge i bed, fjellhage og stein og grusbed. Den klarer temperaturer ned til -39 grader C.
Kr. 50,-

Oenothera minima
Denne kommer fr USA, den er gul og blir mellom 15-30 cm med utover liggende grener. Blomstrer juni/August. Fin i fjellhagen og grus og steinbed. Den kan plantes i sol eller halvskygge. Rådyr og hjort liker ikke denne planten. Den tåler temeratur ned til – 39 grader C.
Kr. 50,-

Oenothera perennis.
Denne kommer fra USA, og er en liten plante som passergodt i fjellhagen. Gul, kan bli ca. 30 cm med utoverliggende grener, blomstrer i juni/august. Både Oenothera minima og O. perennis er så lik hverandre at det ser ut til å være samme plante.
Kr. 50,-

Origanum – Lamiaceae – Leppeblomstfamilien.
Det finnes ca. 35 arter i denne slekten, og de kommer fra Europa, nord-Afrika og i Asia. De brukes som oftes som krydderplanter, men mange er fine planter i hagen. De trives best i sol og mager jord. Innsektene elsker de.

Origanum acutidens.
Denne kommer fra Tyrkia og den blir 15-30 cm og plantes helst i full sol, men kan også plantes i halvskygge og tørt. Fargen er lys grønn og planten er meget dekorativ. Blomstrer ca. i juli/august. Den skal kunne klare ned til ca. -23 grader C. Det er ikke mye å finne om denne planten på nettet. Har hatt den selv en gang før og den overvintret bra, men så mistet jeg den. Så håper nå at den kommer igjen til våren.
Kr.50,-

Oxalis – Oxalidaceae – Gjøksyrefamilien
Oxalis kommer av det greske ordet oxys som betyr sur eller skarp og refererer til den sure smaken på blad og røtter. Det finnes ca. 500 arter innen denne familien av ettårige, stauder og busker og de vokser over hele verden. De fleste vil ha en vanlig god drenert hagejord og en solrik plass. Men de som kommer fra skogsområder vil ha en mer godt gjødslet jord og litt skygge. De laveste sortene passe best i fjellhagen, men de større kan brukes i staudebedet. Formering med frø, deling, stiklinger og deling av rotknoller.

Oxalis enneaphylla alba
Kommer fra Sør-Amerika. Den har hvite blomster, og blir ca. 5-8 cm og blomstrer i juni/juli. Plantes solrikt. Passer godt i fjellhagen eller grusbed.
Kr. 50,-

Oxalis ”Ione Hecker” – Gjøksyre.
Dette er en navne sort av enten O. adenophylla eller O. enneaphylla. (Begge artene kommer fra Sør-Amerika) Den blir ca. 5-8 cm høy og blomstrer i juni/juli med store rosa blomster som åpner seg i sol. Denne bør stå solrikt og i vanlig god drenert jord. En nydelig liten plante som er fin i fjellhagen.
kr. 50,-

Oxalis minima
Sør Amerika. Hvit m/ett svakt skjær av rosa.
Ca. 5 cm bl. i juni/juli. Plantes solrikt og i god drenert jord.
Kr. 50,-

Oxalis sp.
Rosa, lav passer i fjellhage, grushage
Kr. 50,-

2 tanker om “O”

Legg igjen en kommentar