E

D

Echinacea – Solhatt-Compositae – Korgblomstfamilien
Echinacea kommer av det greske ordet chinos-pinnsvin eller sjøpinnsvin og viser til de piggete tørre frøhodene. Det finnes 9 arter i denne slekten og alle kommer fra Nord-Amerika og Kanada. De liker er solrik og varm vokseplass og god kraftig hagejord.

Echinacea pallida
USA, denne er rosa og blir 90-120 cm, blomstrer i juni/juli. Plantes i sol. Den kan klare temperaturer ned til -39 grader C.
Kr. 50,-

Echinacea paradoxa
USA. Gule blomster og den blir ca. 60-90 cm og blomstrer i tiden juni/september. Plantes i full sol g den vil ha det tørt. Den tåler ned til – 29 grader C.
Kr. 50,-

Echinacea purpurea
USA, denne er rød og blir ca. 80-100 cm. Blomstrer i juli/september og plantes i sol. Den kan tåle temperaturer ned til -34 grader C.
Kr.50,-

Echinacea tennesseensis                                                                                Tennesseensis betyr at planten kommer fra staten Tennessee. Den blir 30-45 cm høy og rosa blomster og blomstrer i tiden 7/9. Den kan klare temperaturer ned til – 39 grader C.
Kr. 50,-

Edraianthus – Campanulaceae – Klokkefamilien
Edraianthus kommer fra det greske ordet hedraios=sittende og anthos=blomst, og viser til de stilkløse blomstene som sitter på toppen av blomsterstilken. Det finnes mellom 10 og 24 arter i slekten og de kommer fra sydøst i Europa, spesielt  fra Balkan og til Kaukasus. De er spesielt egnet til fjellhage og grus/sandbed. De bør plantes i sol. De formeres med frø eller stiklinger

Edraianthus dalmaticus
Dalmaticus betyr at den kommer fra Dalmati i Jugoslavia. Den blir 10-15 cm høy og har blåfiolette blomster. Den blomstrer i juni/juli. Bør plantes i full sol i fjellhage eller grus/sandbed. Den kan klare ned til -23 grader C.
Kr. 50,-

Edraianthus serpyllifolius
Mørk fiolett, ca. 6 cm høy, bl. juni/juli. Plantes i full sol i stein/grus eller fjellhage. 
Kr. 50,-

Eremogone – Caryophyllaceae – Nellikfamilien
Det finnes ca. 218 arter i denne slekten og de finnes i Nord Amerika, fjell i Eurasia og Asia.  89 arter er navnsatt. Ser ut som de lager matter.

Eremogone drypidea
Denne kommer fra vest i Asia og Tyrkia, hvite blomster og den danner matter/tuer.
Kr. 50,-

Eremogone graminea
Graminea betyr gresslignende blad. Denne kommer fra Kaukasus og blir 30-60 cm med hvite blomster.
Kr. 50,-

Erigeron – Bakkestjerne – Compositae – Korgplantefamilien. Erigeron kommer av det greske ordet eri=tidlig og geron=gubbe. Det finnes ca. 200 arter i denne slekten av ettårige og flerårige planter. De finnes på de fleste kontinenter, men flesteparten kommer fra Nord-Amerika. De fleste danner tuer/matter og blomstene ligner Aster. Fine planter til fjellhagen/grusbed. De høyeste artene er fine i staudebed.

Erigeron alpinus – Bakkestjerne
Denne kommer fra Pyreneenne, og er purpur/rødfiolett på farge. Den blir ca. 15-20 cm. Fjellhage.
Kr. 50,-

Erigeron leiomerus
Navnet leiomerus kommer fra det greske ordet leios=glatt og merus=deler, som sannynligvis viser til stilk og blad. Planten kommer fra USA, der den vokser i 2600-3800 m.o.h. i alpin tundra. Fargen kan variere fra lavendel, lys fiolett og hvit. Den danner tuer og blir ca. 10 cm og blomstrer på vårparten og tidlig sommer. Plantes i sol til halvskygge i fjellhage, grusbed og mellom steinar. Den kan tåle ned til – 37 grader C.
Kr. 50,-

Erigeron lonchophyllus – Bakkestjerne
Denne kommer fra USA, lys rosa eller hvit, ca. 20-60 cm, blomstrer juli/august. Fjellhage eller rabatt.
Kr. 50,-

Erigeron multiradiatus

Multiradiatus betyr med mange stråler Denne kommer fra Kina. Den blir ca. 40-60 cm. Blomstrer i juni/august og er purpurfarget. Kan brukes både i rabatter og i fjellhage.
Kr. 50,-

Erigeron nanus – Bakkestjerne
USA, lavendelfarvet og danner tuer.
Kr. 50,-

 Eriophyllum – Composiate – Korgblomsfamilien.
Eriophyllum betyr ullaktige blad. Det finnes ca. 10-11 arter av ettårige og flerårige i denne slekten og de kommer fra vest i Nord Amerika. De trives i litt dårlig gjødslet tørr jord og i full sol. Gjerne i ett litt beskyttet område. Formering ved frø og deling.

Eriophyllum lanatum
Eriophyllum lanatum

Lanatum betyr ullaktig og det viser til bladene på planten. De vokser opprinnelig i Britisk Columbia, Montana, California og Rocky Mountain. Hos meg ser dette ut til å være en hardfør plante. Fargen er gul og den blir ca 30-50 cm høy, den begynner å blomstre i juni/juli og har en forholdsvis lang blomstringsperiode. Kan brukes i ett større parti i fjellhage, men også i bed.
Kr. 50,-

Eryngium – Umbelliferaea (Apiaceae) – Skjermplantefamilien
Det finnes ca 250 arter i denne familien. De har ett stort vekseområde,  over store deler av verden, men ett stort antall vokser i Syd-Amerika. Det finnes både ettårige of flerårige vekster.

Eryngium bourgatii
Denne vokser rundt landene i Middelhavet. Den er blå og blir ca. 40 cm og blomstrer i juli/august. Plantes i full sol og tørt.
Kr. 50,-

Erysimum – Brassiacaceae – Korsblomstfamilien
Det finnes ca. 180 arter i denne slekten av ettårige, toårige og flerårige planter. De vokser på den nordlige halvkulen i alle verdensdeler.  Fine planter til fjellhagen

Erysimum amoenum                                                                                              Denne vokser i Rocky Mountain i USA. Den er rosa og  blir ca. 12 cm og den passer i fjellhage og i grusbed. Plantes i sol.
Kr. 50,-

Erythronium – Hundetann – Liliaceae – Liljefamilien
Erythronium betyr rød, men det norske navnet hundetann er fordi roten/løken ligner på en hundetann. Det finnes ca. 20 arter innen denne slekten av løklignende planter fra den nordlige tempererte sone, men flesteparten kommer fra nord Amerika. Dette er fine planter som passer godt til fjellhagen eller foran i staudebedet. Plantene trives i humusrik lett sandholdig jord. Kan plantes både i sol og halvskygge. Formeres med sideløk eller med frø. Med frøformering tar det ca. 2 eller tre år før de blomstrer.

Erythronium dens-canis
Dens-canis betyr hundetann. Den kommer fra sør Europa og blir ca. 10-15 cm høy, blomstrer i mai/juni med fiolettrosa blomster. Den har flekkete blad. Kan plantes både i bed og i fjellhage.
Kr. 50,-

Euphorbia – Vortemelk – Euphorbiaceae – Vortemelkfamilien Navnet euphorbia kommer av en slags vortemelk som kong Juba II i Marokko (ca år 50 e. kr.) hadde funnet i Atlasfjellene og gitt navn etter livlegen sin Euforbus. Det greske ordet euforbus betyr egentlig den velfødde. Det finnes ca. 1600 arter i denne slekten av ettårige, stauder, busker og sukkulenter som vokser over hele verden, men flesteparten kommer fra tropene og fra varmere strøk. Det er ikke så mange av de som vi kan bruke i våre hager, men noen finnes. En del kan brukes i fjellhagen og noen i staudebedet. De liker å stå i en vanlig god drenert hagejord og i sol, men noen tåler også litt skygge. Formering ved frø, deling og stiklinger.

Euphorbia dulcis
Gulgrønne blomster, ca. 30-45 cm bl. 5/7. Kan plantes i sol og i halvskygge. Den er tørketålende og kan klare temperaturer ned til – 28 grader C. Anbefales å ta bort frøstandene før de sår seg. Planten dyrkes mest for bladverket som er burgunderfarvet.
Kr. 50,-

2 tanker om “E”

Legg igjen en kommentar