F

E                                                                                                                                                G

Filipendula – Rosaceae – Rosefamilien
Det finnes en god del arter i denne slekten og de vokser på den nordlige tempererte halvkule.

Filipendula rubra
Rosa blomster, kan bli fra ca 1 til 2 meter høy, bl. i juni/august. Kan vokse i sol eller halvskygge og kan plantes i god kraftig jord. Bie og sommerfugle vennlig. H-6
Kr.60,-

Fritillaria – Krone – Liliacea – Liljefamilien
Fritillaria kommer av ordet fritillus som betyr oppdelt boks, og det viser til markeringene på noen av blomstene innen arten, for eksempel F. meleagris (rutelilje). Det finnes ca. 100 arter av løklignende stauder fra Europa, Nord-Afrika, Asia og vest i Nord-Amerika innen denne slekten. Veldig mange er fine planter til fjellhagen og de største gjør seg godt i staudebedet. De vil ha dyp, varm og god drenert jord, på ett solrikt og lunt sted. Noen arter kan også stå i skygge. Formering ved deling eller frø, både med deling og frø vil det ta noen år før de blomstrer.

Fritillaria camschatcensis – Svartkrone
Denne kommer fra nordøstlige Asia og Nordvest i nord Amerika. Den Blir ca. 50 cm høy og har nesten sorte blomster. Plantes i sol eller halvskygge i god drenert jord. H-6
Kr. 75,-

Fritillaria meleagris – Vibeegg, Kongekrone, Rutelilje

Meleagris betyr at den har flekker som en perlehøne. F. meleagris vokser i Europa, i England der den har forvillet seg, til nordre Jugoslavia og til vest Russland. Planten liker godt fuktighet og den liker seg best i halvskygge. Fargen er rødlilla, rosa og hvit med tegninger. Den blir ca. 10-20 cm og blomstrer i mai/juni. H-7
Kr. 60,-

2 tanker om “F”

Legg igjen en kommentar