F

E                                                                                                                                                G

Fritillaria – Krone – Liliacea – Liljefamilien
Fritillaria kommer av ordet fritillus som betyr oppdelt boks, og det viser til markeringene på noen av blomstene innen arten, for eksempel F. meleagris (rutelilje). Det finnes ca. 100 arter av løklignende stauder fra Europa, Nord-Afrika, Asia og vest i Nord-Amerika innen denne slekten. Veldig mange er fine planter til fjellhagen og de største gjør seg godt i staudebedet. De vil ha dyp, varm og god drenert jord, på ett solrikt og lunt sted. Noen arter kan også stå i skygge. Formering ved deling eller frø, både med deling og frø vil det ta noen år før de blomstrer.

Fritillaria camchatcensis – Svartkrone
Navnet camchatcensis er oppkalt etter den store halvøya Kamschatka øst i Sibir.  Den vokser i de nordlige områdene nordøst i Asia, nordvest i Nord Amerika, Alaska, nord i Japan og øst i Russland. Fargen kan være fra mørk purpur til nesten svart og noen ganger kan den også ha litt i slett av grønt. Den kan bli opptil 30-45 cm og noen ganger lavere. Blomstrer tidlig sommer. Plantes i halvskygge/skygge i god humusrik jord, den må ikke stå for tørt.
Kr. 50,-

Fritillaria meleagris – Vibeegg, Kongekrone, Rutelilje
Meleagris betyr at den har flekker som en perlehøne. F. meleagris vokser i Europa, i England der den har forvillet seg, til nordre Jugoslavia og til vest Russland. Planten liker godt fuktighet og den liker seg best i halvskygge. Fargen er rødlilla, rosa og hvit med tegninger. Den blir ca. 10-20 cm og blomstrer i mai/juni.
Kr. 50,-

Fritillaria pallidiflora
Navnet pallidiflora betyr med bleke blomster.
Den vokser i naturen i sentrale deler av Asia og nordøstover  inn i Sibir. Den har blekgule blomster og blir ca. 45-50 cm og blomster i april/mai. Plantes i sol/halvskygge i god litt fuktig jord.
Kr. 50,-

Fritillaria pyrenaica
Denne kommer fra Pyreneenne i Spania og Frankrike. Den er rødbrun på utsiden og gulgrønn på innsiden. Den blir mellom 15-30 cm og blomstrer på forsommeren. Plantes i sol/halvskygge i god jord.
Kr. 50,-

Fritillaria stribrnyi
Bulgaria, 10-30 cm, bl. april/mai
Kr. 50,-

 

2 tanker om “F”

Legg igjen en kommentar