G

F                                                                                                                                             H

Gentiana – Søte – Gentianacea – Søterotfamilien
Navnet Gentiana er etter kong Gentius I Illyria ved Adriaterhavet. Dette er en stor slekt med over 400 arter av ett og flerårige planter, Og det skjer fremdeles at nye arter blir oppdaget. Størrelsen varierer fra små lave planter til planter som kan bli godt over meteren høy. Innen de forskjellige artene er der noen som blomstrer tidlig på våren, noen på sommeren og noen sent på høsten. De lave artene er flotte planter i fjellhagen og som underplantning i Surjordsbed og de større plantene er fine i bed og rabatter. Gentiana trives best i litt sur, fuktig og humusrik jord. Den liker seg best i sol, men tåler også litt skygge. Gentiana er en forholdsvis enkel plante å dyrke, den behøver sjelden å deles, og kan stå i ro i flere år. Formeres enklest med frø, deling går også fra for de fleste artene, men noen danner kjøttfulle røtter som kan være litt vanskelig å dele, men med en skarp kniv går det som oftest bra.

Gentiana asiatic hybr.
Denne ligner mye på Gentiana sino-ornata – Kinasøte. Den har blå blomster og blir ca. 5 cm høy og blomstrer i oktober. Kan plantes i sol/halvskygge og skygge i mager jord. H-5
Kr. 50,-

Gentiana gelida
Nevnet gelida betyr: son vokser i kalde strøk. Opprinnelse: Iran;tyrkia,Armenia, Azerbajan. Farge:kremfarget, høyde: 6-20 cm,bl.: juli/august. Plantested: sol/halvskygge, god drenert jord, liker ikke kalk, fjellhage/staudebed. Herdighet H4
Kr.50,-

Gentiana robusta
Navnet robusta: betyr:robust/sterk. Opprinnelse: Himalaya, fra Nepal til Kina.Farge hvit med litt mørkere flekker, Høyde 20-60 cm, Bl.: aug/sept. Plantested: Halvskygge, god jord. H-5
Kr. 50,-

Gentiana sino-ornata Blue Silk
Navnet sino-ornata: betyr sino fra Kina og ornata betyr prangende, flott, vakker(Kinaspryd). Opprinnelse Kina, men dette er en fremkrysset sort. Farge blå, høyde ca. 10 cm, bl. aug./oktober. Sol/halvskygge, sur jord. Herdighet H-5
Kr.50,-

 

Gentiana straminea
Denne kommer fra vest i Kina og vil ha sol og en god veldrenert jord. Passer fint i fjellhagen. Den kan ha snøhvite blomster eller svakt gule og blir ca. 20-35 cm og blomstrer i 7/9, H-7
Kr. 50,-

 Geranium Storkenebb Geraniacea Storkenebbfamilien Geranium betyr trane. Det finnes ca. 300 arter av ettårige, toårige og stauder av Geranium, og de vokser over hele verden. De lave artene er flotte planter i fjellhagen, og de større er fine planter til staudebedet. De som brukes i fjellhage plantes i god drenert jord i sol, de andre liker seg godt i en litt mer gjødslet jord og i halvskygge. Formering med frø, deling eller stiklinger, som tas helt nede ved roten.

Geranium x cantabrigense „Biokovo“ – Storkenebb
Cantabrigense viser til byen Cambridge i England. Dette er en krysning mellom G. dalmaticum og G. macrorrhizum. Den er hvit på farge og blir ca. 25 cm høy og blomstrer i juni/juli. Kan brukes i fjellhage, staudebed og som bunndekker. H-6
Kr. 50,-

Geranium x cantabrigense „Cambridge“ – Storkenebb
Dette er også en krysning mellom G. dalmaticum og G. macrorrhizum. Denne er rosa og blir ca. 30 cm og blomstrer i juni/juli. Kan brukes i fjellhage, staudebed og som bunndekker. H-6
Kr. 50,-        

Geranium x cantabrigense «Karmina»
Samme som de ovenfor. Fargen er rosafiolett, ca. 30 cm og blomstrer i juni/juli. Kan brukes i fjellhage, staudebed og som bunn dekker. H-6
Kr. 50,-

Geranium endressii
Navnet endressii er etter plantesamleren Philipp Anton Christoph Endress. Oprinnelse: Spania og Frankrike. Farge: rosa, Høyde: 40-50 cm. Bl. lang blomstring fra vår til høst.Plantested: full sol/halvskygge, vanlig hagejord i bed og foran bed og i fjellhage. Herdighet: H5
Kr.50,-

Geranium Johnson Blue
Denne er blå og blir ca. 40 cm og blomstrer i mai/juni. Plantes i sol eller halvskygge. Passer både i staudebed og i fjellhage. H-7
Kr. 50,-

Geranium macrorrhizum – Rosestorkenebb
Macrorrhizum betyr stor rot. Denne vokser over store områder i mellom Europa. Den blir ca. 30-40 cm høy og danner store tepper. Blomstrer i juni/juli og er lysrosa på farge. Finnes flere navnesorter av den. Kan brukes i fjellhage, men trenger god plass. Fin til bunndekker mellom busker og trær. H-7
Kr. 50,-

Geranium ‘Philippe Vapelle’
Den blir ca. 30 cm høy og blomstrer ca. juni/juli med purpur blå blomster. Den vil ha sol og god jord. Den brukes både i fjellhage og bed.H-6
Kr. 50,-

Geranium pratense- Engstorkenebb
Pratense betyr som vokser i enger, vanlig i Europa, Asia og til Kina. Dette er en forholdsvis stor plante som kan bli inntil 80 cm litt avhengig av vokseplass, mager jord gir mindre planter. Fargen er blå og den blomstrer fra juni til september. Når den er avblomstret så klipp den helt ned og den kommer med nye blomster. Denne passer best i rabatt sammens med andre store stauder. H-7
kr. 50,

Geranium pratense Pink Ghost
Denne har rosa blomster og har mørkt bladverk. Blir ca. 60 cm og blomstrer i juni/juli/august. H-6
Kr. 50,-

Geranium pratense striatum
Blomsten har striper med litt mørkere farver. Den blir ca. 80 cm og blomstrer i juni/juli/august.H-6
Kr. 50,-

 Geranium pyrenaicum
Navnet pyrenaicum betyr at den kommer fra Pyrennene. Opprinellse: Pyrennene og Kaukasus. Farge:Blå, men den kan også forekomme i hvitt. Høyde: 20-30 cm, Bl.:vår, sommer, høst. Plantested: Sol/halvskygge i vanlig jord i bed og fjellhage. Markdekkende. Innsekt/dyr: Tiltrekker seg sommerfulgler og hjortedyr unngår den. Herdighet H4
Kr. 50,-

Geranium renardii
Renardii er etter Charles Claude Renard, Russland. Denne kommer opprinnelig fra Kaukasus. Den blir ca. 40 cm og har hvite blomster og blomstrer i juni/juli. Fin i fjellhagen. H-6
Kr. 50,-

Geranium sanguineum  Max Frei- Blodstorkenebb
Geranium sanguineum lav type

Sanguineum betyr blodrød. Vokser over mesteparten av Europa, Kaukasus og nord Tyrkia i åpne fjellparti og sand og krattskog. Dette er en lav type som danner lave puter med mørke rosa blomster, og blomstrer i juni/juli. Fin i fjellhagen. H-7
kr.50.-

Geranium sanguineum album – Blodstorkenebb
Samme som den ovenfor, men med hvite blomster. H-7
Kr. 50,-

Geranium sanguineum lancastriense

Denne får rosa blomster og blir ca. 10/15 cm og har lang blomstring.
Plantes i sol og trives godt i sand/grusbed eller vanlig fjellhage. H-6
Kr. 50,-

Geranium yoshinoi
Opprinnelse: Japan, Honshu, Farge: Rosa, Høyde: 10-15 cm., krypende B.: Fra mai til september, plantested: sol/halvskygge, bed/fjellhage, vanlig hagejord.Innsekter/dyr, den blir likt av bier og sommerfugler. Herdighet: H-2-H-3
Kr.50,-

Geum – Humleblomst – Rosaceae – Rosefamilien
Geum er det latinske navnet på humleblomst . Plantenavn hos Plinius. Det finnes ca. 65 arter i familien og de kommer både fra den nordlige og den tempererte sone og også fra arktiske strøk. De minste sortene kan brukes i fjellhagen, mens de andre passer best i rabatter. De trives best i lett, sur jord, som er næringsrik. De liker godt sol, men kan også plantes i litt halvskygge. De bør deles ganske ofte. Formeres ved deling eller frø.

Geum Beech House Apricot
Kryssning, sådd av frø. Farge: gul og aprikos farget. Høyde: ca. 20 cm, Bl.:mai/juni. Plantested: full sol/halvskygge, vanlig god hagejord, staudebed. Innsekt/dyr: Blir likt av bier og sommerfugler. Herdighet H7
Kr.50,-

Geum calthaefolium
Denne kommer fra Japan og har gule blomster og blir ca. 15-30 cm høy. Kan plantes i sol og halvskygge i mager jord, men vil ikke ha det for tørt. H-4    Kr. 50,-

Geum Mrs. J. Bradshaw
Kryssning, sådd av frø. Farge: rød, høyde 60-80 cm, Bl.:juni/september. Plantested: sol/halvskygge, vanlig hagejord, bed eller stor fjellhage.Innsekt/dyr: God bieplante. Herdighet H6
Kr.50,-

Geum Pink Frills
Kryssning, sådd av frø. Farge:rosa, høyde: ca. 30 cm, bl.:mai/juli. Plantested: sol/halvskygge i vanlig hagejord i bed eller fjellhage. Innsekt/dyr: Bieplante. Herdighet: H6
Kr.50,-

Geum rivale – Enghumleblomst
Rivale betyr som vokser ved bekker Vokser i Europa, Sibir, Canada og det nordlige USA. Den har røde eller grønnhvite blomster, og blir ca. 25-50 cm., og blomstrer i mai/juni. Kan brukes i rabatter og Kri fjellhage, men trenger god plass.H-8
Kr. 50,-

Geum rivale album
Samme som ovenfor, men med hvite blomster. H-8
Kr. 50,-

Geum rivale ssp. Islandicum
Islandicum betyr fra Island. Lik den foregående, men den er sådd av frø fra en underart fra Island. H-8
Kr. 50,-Gypsophila – Caryophyllaceae – Nellikfamilien
Gypsophila betyr gypsos=gips, kalk og philos=elske, og det betyr en kalkelskende plante.
Det finnes 125 arter i denne slekten og de kommer fra Middelhavsområdene, Afrika og Australia. I Tyrkia finnes det 35 arter som vokser bare der. Det er både ettårige og flerårige i denne slekten.

Gypsophila repens
Denne vokser på tørre skråninger i fjell i Sentral-og Sør Europa. Den har hvite blomster og blir ca. 10-15 cm høy og blomstrer i juli/august. Plantes tørt i full sol i grus eller sandjord. H-6
Kr.50,-

2 tanker om “G”

Legg igjen en kommentar