G

F                                                                                                                                             H

Gentiana – Søte – Gentianacea – Søterotfamilien
Navnet Gentiana er etter kong Gentius I Illyria ved Adriaterhavet. Dette er en stor slekt med over 400 arter av ett og flerårige planter, Og det skjer fremdeles at nye arter blir oppdaget. Størrelsen varierer fra små lave planter til planter som kan bli godt over meteren høy. Innen de forskjellige artene er der noen som blomstrer tidlig på våren, noen på sommeren og noen sent på høsten. De lave artene er flotte planter i fjellhagen og som underplantning i Surjordsbed og de større plantene er fine i bed og rabatter. Gentiana trives best i litt sur, fuktig og humusrik jord. Den liker seg best i sol, men tåler også litt skygge. Gentiana er en forholdsvis enkel plante å dyrke, den behøver sjelden å deles, og kan stå i ro i flere år. Formeres enklest med frø, deling går også fra for de fleste artene, men noen danner kjøttfulle røtter som kan være litt vanskelig å dele, men med en skarp kniv går det som oftest bra.

Gentiana aff. trichotoma
Denne kommer fra Kina, mellomblå, ca. 15-30 cm
Kr. 50,-

 Gentiana angustifolia
Angustifolia betyr smalbladet. Denne kommer opprinnelig fra Alpene og den er blå, blir ca. 12 cm og blomstrer i mai/juni. Plantes solrikt, fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Gentiana asclepiadea – Skogsøte
Asclepiadea betyr at den ligner Asclepias =silkeurt.
Denne vokser i sentral og øst Europa i fjellet og i litt åpent landskap.
Den er forholdsvis høy 60-90 cm med litt hengende greiner og har blå blomster. Den blomstrer fra juli og utover. Plantes i litt fuktig og god drenert jord. Plantes i sol eller halvskygge. Den tåler ned til -28 grader C.
Kr. 50,-

Gentiana asclepiadea alba
Samme som den over, men denne har hvite blomster.
Kr. 50,-

 

Gentiana clusii ssp. undulatifolia
Undulatifolia betyr med bølgete blad. Denne kommer fra Dolomittene og er blå og blir ca. 10 cm høy og blomstrer i juni/juli. Sol/halvskygge, fjellhage eller grusbed.
Kr. 50,-

Gentiana crassicaulis                                                                                                Kina. Ytterst på blomsten er den purpur og innerst er den lys gul eller hvit eller mørk grønn. Den blir ca. 25-40 cm og blomstrer i juni/nov. Den vil ikke ha en for tørr vokseplass.
Kr. 50,-


 Gentiana punctata
Puncata betyr flekket og det ser man på blomsten som er gul med røde prikker. Denne kommer fra fjellområde i sør og sentral Europa der den vokser i 1500 m høyde.  Den blomstrer i juni/juli og plantes i halvskygge/skygge i god jord. En flott plante.
Kr. 50,-

 

Gentiana straminea
Denne kommer fra vest i Kina og vil ha sol og en god veldrenert jord. Passer fint i fjellhagen. Den har snøhvite blomster og blir ca. 20-35 cm og blomstrer i 7/9
Kr. 50,-

Gentiana straminea yellow flw.
Samme opplysninger som den ovenfor, men denne skal ha gule blomster.
Kr. 50,-

 Geranium Storkenebb Geraniacea Storkenebbfamilien Geranium betyr trane. Det finnes ca. 300 arter av ettårige, toårige og stauder av Geranium, og de vokser over hele verden. De lave artene er flotte planter i fjellhagen, og de større er fine planter til staudebedet. De som brukes i fjellhage plantes i god drenert jord i sol, de andre liker seg godt i en litt mer gjødslet jord og i halvskygge. Formering med frø, deling eller stiklinger, som tas helt nede ved roten.

Geranium x cantabrigense „Biokovo“ – Storkenebb
Cantabrigense viser til byen Cambridge i England. Dette er en krysning mellom G. dalmaticum og G. macrorrhizum. Den er hvit på farge og blir ca. 25 cm høy og blomstrer i juni/juli. Kan brukes i fjellhage, staudebed og som bunndekker.
Kr. 50,-

Geranium x cantabrigense „Cambridge“ – Storkenebb
Dette er også en krysning mellom G. dalmaticum og G. macrorrhizum. Denne er rosa og blir ca. 30 cm og blomstrer i juni/juli. Kan brukes i fjellhage, staudebed og som bunndekker.
Kr. 50,-        

Geranium x cantabrigense «Karmina»
Samme som de ovenfor. Fargen er rosafiolett, ca. 30 cm og blomstrer i juni/juli. Kan brukes i fjellhage, staudebed og som bunn dekker.
Kr. 50,-

Geranium Johnson Blue
Denne er blå og blir ca. 40 cm og blomstrer i mai/juni. Plantes i sol eller halvskygge. Passer både i staudebed og i fjellhage.
Den tåler ned til -39 grader C.
Kr. 50,-

Geranium macrorrhizum – Rosestorkenebb
Macrorrhizum betyr stor rot. Denne vokser over store områder i mellom Europa. Den blir ca. 30-40 cm høy og danner store tepper. Blomstrer i juni/juli og er lysrosa på farge. Finnes flere navnesorter av den. Kan brukes i fjellhage, men trenger god plass. Fin til bunndekker mellom busker og trær.
Kr. 50,-

Geranium orientale tibeticum
Denne er det vanskelig å finne noen opplysninger om. Den er mørk rosa og blir ca. 20-30 cm høy og lang blomstring. Dette er en fin bunndekker. Den vokser fort.
Kr. 50,-

Geranium ‘Philippe Vapelle’
Den blir ca. 30 cm høy og blomstrer ca. juni/juli med purpur blå blomster. Den vil ha sol og god jord. Den brukes både i fjellhage og bed.
Kr. 50,-

Geranium pratense- Engstorkenebb
Pratense betyr som vokser i enger, vanlig i Europa, Asia og til Kina. Dette er en forholdsvis stor plante som kan bli inntil 80 cm litt avhengig av vokseplass, mager jord gir mindre planter. Fargen er blå og den blomstrer fra juni til september. Når den er avblomstret så klipp den helt ned og den kommer med nye blomster. Denne passer best i rabatt sammens med andre store stauder.
kr. 50,

Geranium pratense albiflorum – Engstorkenebb
Samme som pratense, men ikke fult så høy.
Kr. 50,-

Geranium pratense plenum violaceum – Engstorkenebb
Blåfiolette blomster,  60-90 cm, blomstrer juni/juli. Plantes i bed/rabatter i sol eller halvskygge i god drenert jord. Klarer temperaturer ned til -34 grader C.
Kr. 50,-

Geranium pratense „Silver Queen“
Navnesort og forøvrig samme opplysninger som de over, men har en annen blånyanse.
Kr. 50,-

Geranium renardii
Renardii er etter Charles Claude Renard, Russland. Denne kommer opprinnelig fra Kaukasus. Den blir ca. 40 cm og har hvite blomster og blomstrer i juni/juli. Fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Geranium sanguineum  Max Frei- Blodstorkenebb
Geranium sanguineum lav type

Sanguineum betyr blodrød. Vokser over mesteparten av Europa, Kaukasus og nord Tyrkia i åpne fjellparti og sand og krattskog. Dette er en lav type som danner lave puter med mørke rosa blomster, og blomstrer i juni/juli. Fin i fjellhagen.
kr.50.-

 

Geranium sanguineum album – Blodstorkenebb
Samme som den ovenfor, men med hvite blomster.
Kr. 50,-

Geranium sanguineum lancastriense
Denne får rosa blomster og blir ca. 10/15 cm og har lang blomstring.
Plantes i sol og trives godt i sand/grusbed eller vanlig fjellhage.
Kr. 50,-

 

Geum – Humleblomst – Rosaceae – Rosefamilien
Geum er det latinske navnet på humleblomst . Plantenavn hos Plinius. Det finnes ca. 65 arter i familien og de kommer både fra den nordlige og den tempererte sone og også fra arktiske strøk. De minste sortene kan brukes i fjellhagen, mens de andre passer best i rabatter. De trives best i lett, sur jord, som er næringsrik. De liker godt sol, men kan også plantes i litt halvskygge. De bør deles ganske ofte. Formeres ved deling eller frø.

Geum calthaefolium
Denne kommer fra Japan og har gule blomster og blir ca. 15-30 cm høy. Kan plantes i sol og halvskygge i mager jord, men vil ikke ha det for tørt.
Kr. 50,-

Geum coccineum – Prakthumleblomst

Coccineum betyr purpurrød. Kommer fra Balkan og blir ca. 30 cm høy. Blomstrer i juni/juli m/orange blomster. Rabatter eller villplantinger.
Kr. 50,-

 

Geum rivale – Enghumleblomst
Rivale betyr som vokser ved bekker Vokser i Europa, Sibir, Canada og det nordlige USA. Den har røde eller grønnhvite blomster, og blir ca. 25-50 cm., og blomstrer i mai/juni. Kan brukes i rabatter og Kri fjellhage, men trenger god plass.
Kr. 50,-

Geum rivale ssp. Islandicum
Islandicum betyr fra Island. Lik den foregående, men den er sådd av frø fra en underart fra Island.
Kr. 50,-


Gladiolus – Iridaceae – Irisfamilien
Det finnes ca. 180 arter i denne familien og de fleste kommer fra Sør-Afrika, tropiske afrikanske fjell, middelhavslandene og sentral Asia. De fleste er ikke herdige hos oss, noen kan plantes ut på sommeren og tas inn til høsten, eller dyrke de i veksthus, med unntak av noen få arter. De som jeg legger ut for salg har hatt minst to vintrer.

Gladiolus caucasica
Denne kommer fra Kaukasus og er purpurrosa på farge og blir ca. 45-60 cm høy. Blomstrer i juni/juli og plantes i god veldrenert jord, men ikke for tørt. Plantes i sol. Denne kan klare ned til -28 grader C
Kr. 50,-

Gladiolus imbricatus                                                                                              Denne kommer fra Sørøst i Europa og Tyrkia, og den er rød på farge og blir ca. 40-50 cm og blomstrer i mai/juli. Plantes i full sol og veldrenert, men ikke for tørr jord.
Kr. 50,-

Gypsophila – Caryophyllaceae – Nellikfamilien
Gypsophila betyr gypsos=gips, kalk og philos=elske, og det betyr en kalkelskende plante.
Det finnes 125 arter i denne slekten og de kommer fra Middelhavsområdene, Afrika og Australia. I Tyrkia finnes det 35 arter som vokser bare der. Det er både ettårige og flerårige i denne slekten.

Gypsophila tenuifolia
Tenuifolia betyr med tynne spinkle blad. Denne kommer fra Kaukasus og danner matter med hvite eller rosa blomster. Den blir ca. 10 cm høy. Blomstrer fra juni og utover. Plantes i full sol og i grusholdig bed. Den liker kalk. Den kan klare temperaturer ned til -28 grader C.
Kr. 50,-

2 tanker om “G”

Legg igjen en kommentar