L

 

K                                                                                                                                       M

Lancea – Mazaceae – (tidligere hørte den innunder Schrophulariacea -Maskeblomstfamilien)
Det er bare to arter i denne slekten og de kommer fra Tibet og Kina.

Lancea tibetica
Dette er en nydelig liten plante som er ca. 5 cm høy og får blå til purpurblå blomster. Den blomstrer i juni/juli. Den vokser i skogsområder og i buskas, på gressenger og langs elvebredder fra 2000 til 4100 m.o.h. Har bare noen få planter av denne, men håper at de skal komme igjen nå i vår.
Kr. 50,-

Leiospora – Brassicacae
Det finnes 6 arter i denne slekten og de vokser i Kasakhsta, Kirgisistan, Mongolia, Russland, Tadsjikistan.

Leiospora eriocalyx
Denne har rosafiolette blomster og blir ca. 2-10 cm og blomstrer i juli/september. De bør plantes i sol og i mager jord. Fjellhage/grusbed. De vokser i 3700-4400 m.o.h. Har få planter og håper at den kommer igjen nå i vår.
Kr. 50,-

Leontopodium – Compositae – Kurvblomstfamilien.
Det finnes ca. 35 arter i Edelveisslekten av små stauder som kommer fra Asia og Europa. De fleste vokser i fjellstrøk. Blomsten er mer eller mindre like på alle artene. Den er gråhvit og ullaktig. Det som skiller de er voksemåten.

Leontopodium stracheyi syn L. alpinum var. stracheyi – Edelveiss
Denne vokser fra Uttar Pradesh til sørvest i Kina. Den danner en tue og blomsten blir 30-40 cm høy. Kan plantes i sol og halvskygge går også. Fin til fjellhagen og i grus og steinhagen, men den vil ikke ha det for tørt.
Kr. 50,-

Leucanthemopsis – Compositae
Det finnes ca. 8 arter i denne slekten og de kommer fra syd Europa og nord Afrika.

Leucanthemopsis alpina                                                                                       Hvite blomster, ca. 10-15 cm og blomstrer i juni/juli. Fin plante til fjellhagen/grusbed.
Kr. 50,-

 

Lewisia – Portulacaceae – Portulakfamilien
Det finnes ca. 20 arter i denne slekten, som kommer fra nordvest i Nord-Amerika. Alle er typiske fjellhagestauder, der de vil ha nøytral og sand/steinfull jord, god drenering og sol.

Lewisia brachycalyx
USA, California. Hvit eller lys rosa, ca. 10 cm og blomstrer juni/juli. Plantes i sol og god drenering. Fjellhage/grusbed.
Kr. 50,-

Lewisia columbiana
Denne kommer fra høyfjellstrøk i California og noen andre steder og alle på vestkysten. Fargen er hvit m/mørke striper og den blir ca. 15 cm høy. Plantes i fjellhage eller grus og steinbed med god drenering og i sol.
Kr. 50,-

Lewisia cotyledon – Kalifornialewisia
Fargemix, ca. 10-20 cm, blomstring mai/juli. Sukkulent. Den trives best i sol og må ha god drenering.
Kr. 50,-

Lewisia longipetala
Denne vokser i California og fargene kan variere. Den blir ca. 5-10 cm og blomstrer i juni/juli. Plantes i sol, med god drenert jord. Passer fint i fjellhage/grusbed.
Kr. 50,-

Lewisia nevadensis – Snølewisia
Denne kommer også fra høyfjell i USA. Den blir 8/10 cm høy og har hvite blomster. Den blomstrer i april/juni. Plantes i sol eller halvskygge på ett godt drenert sted. Fjellhage eller grus og steinbed.  Den klarer temperaturer ned til – 34 grader C.
Kr. 50,-

Lewisia pygmaea
Lewisia pygmaea
Dette er en lav liten sak som blir ca. 5 cm høy og blomstrer i juni/juli og fagen kan variere fra hvit til forskjellige nyanser i rosa. Fjellhage Kr. 50,-


Liatris – Søyleblomst – Compositae – Korgblomstfamilien
I denne slekten finnes det 40 arter som for det meste vokser på prærien i USA. Harde og nøysomme planter. Fine i staudbedet.

Liatris spicata «Kobold»
Spicata betyr aks, spore. En vakker staude som blir 45-60 cm høy, blomstrer fra juni og utover. Fargen er mørk fiolettrosa. Plantes i sol eller halvskygge i god jord. Den tåler temperaturer ned til – 39 grader C.
Kr. 50,-

Ligularia – Nøkketunge – Compositae – Korgblomstfamilien Ligularia betyr liten stropp,reim, spenne og som viser til kronbladene på planten. En meget stor slekt som ofte blir oppført under slekten Senecio. Ligularia er en plante som trenger kraft god jord og rikelig med næring og fuktighet. Den vil gjerne ha ett solrikt og varmt voksested. Ligularia er så stor og kraftig at den kan brukes som solitærplante (dvs. stå helt alene). Den er fin til å plante ved siden av bekker og dammer. Formering ved frø eller deling.

Ligularia dentata “Desdemona– Nøkketunge
Dentata betyr tannet. Kommer fra Kina og Japan. Denne blir ca. 100-150 cm og blomstrer i juli/september. Fargen er gul. Passer godt som solitærplante eller sammen med andre store stauder.
Kr. 50,-

Ligularia fischerii
Denne kommer fra Japan og blir ca. 2 meter høy med gule blomster. Kan plantes i sol eller halvskygge. Passer best i studebed eller som solitærplante.
Kr. 50,-

 

Ligularia wilsoniane – Nøkketunge
Navnet wilsoniane er mest sannsynlig etter Ernest Henry Wilson (1876-1930). Gul på farge og denne kan også bli ca. 100-180 cm. Blomstrer i juli/september. Solitærplante eller sammen med andre store stauder.
Kr. 50,-

Lilium – Lilje – Liliaceae – Liljefamilien
Lilium kommer av det latinske navnet akin og det greske leirion som begge betyr lilje. Det finnes ca. 100 arter av liljer pluss flere tusen navnesorter.Liljene vokser fra den nordlige temperete sone og til Fillipinnene. Liljer er noen av våre vakreste hageplanter og har vært kjent langt tilbake i vår historie. Liljer vil ha en veldrenert, sandholdig og godt gjødslet jord(fersk husdyrgjødsel bør unngås), de bør plantes solrikt og lunt. Formering ved frø, småløk, sideløk, yngleknopper og med løkskjell.

Lilium Apeldorn x Frankonia
L. Apeldorn x Frankonia

Dette er en krysning mellom L. Apeldorn og L. Frankonia
Kr. 50,-

Lilium callosum
Denne kommer fra Japan og er oransje eller rød.
Den bli ca. 80-100 cm
Kr. 50,-

 

Lilium cervena Karkula x Masuv Bronze
Kryssning
Kr. 50,-

Lilium columbianum
Denne kommer fra Nord Amerika og blir mellom 60 og 120 cm, den er oransje på farge og blomstrer på sommeren. Den kan plantes i skygge/halvskygge og vil ha en god godt drenert jord.
Kr. 50,-

 

Lilium ”Dream Away x. o.p.
Dette er en kryssning, Dream Away er mørk rosa m/lysere senter og krysset med ukjent.
Kr. 50,-

Lilium Encounter x fersken tetraploid
L.Encounter x fersken tetraploid (2)
Har ingen opplysninger om denne.
Kr. 50,-

Lilium “Grand Paradiso” x “Bold Knight”
Dette er en krysning mellom Grand Paradiso og Bold Knight
Kr. 50,-

Lilium lancifolium – Tigerlilje
Kommer fra Kina, oransje på farge og blir ca. 100 cm
Kr. 50,-

Lilium «Latvia»
Denne blir gul med mørkerødt senter, den kan bli mellom 90 og 120 cm. Kan plantes i full sol eller halskygge. Dette er en hardfør lilje som kan tåle ned til -39 grader C.
Kr. 50,-

Lilium martagon – Kranslilje eller Martagonlilje

Når det gjelder navnet martagon så har jeg funnet litt forkjellige betydninger av det navnet. Det ene er barn av krigsguden Mars eller etter krigsguden Mars, det kan også være fra ett tyrkisk navn på turban, og av helt ukjent opprinnelse, men kan muligens komme fra alkymien. Vokser vill i Europa. Denne er rødfiolett og blir ca. 90-120 cm. Blomstrer i juni/juli. Dette er en gammel sort. Martagonliljer er meget hardføre.
Kr. 50,-

 

Lilium martagon sibirsk form
Denne er litt lysere i fargen enn den vanlige røde martagon liljen.
Kr. 50,-

 

Lilium pensylvanicum – Sibirlilje – syn. dahuricum og dauricum
Denne kommer fra Øst Europa (Russland), Sibir, Kamshatka, Kina, Japan og Korea. Har tidligere solgt denne med feil navn, navnene har vært L. dahuricum og L. dauricum, men det korrekte navnet er L. pensylvanicum. Den blir ca. 30-70 cm, og har gule blomster med litt oransj og rødt i. Den blomstrer i juni/juli.
Kr. 50,-

Lilium pyrenaicum – Pyreneerlilje.
Gul, ca. 50-100 cm, blomstrer juni/juli
Kr. 50,-

Lilium ‘Rosita’ x ‘White Tiger’
L. Rosita x White Tiger
Kryssning. Hvite og forskjellige nyanser i rosa.
Kr. 50,-

Lilium «Saule»
L. Saule

Klar gul med oransje spetter i sentrum
Kr. 50,-

Lilium “Sirdisdama”

Gul m/klare mørkerøde tegninger i sentrum
Kr. 50,-

 

Linaria – Torskemunn – Scrophulariaceae – Maskeblomstfamilien Linaria betyr ligner lin. Det finnes ca. 100 arter av ettårige og stauder i denne slekten. De vokser i den nordlige tempererte sone og flesteparten i middelhavsområdene.  De vil ha en solrik og god drenert jord, og de liker kalk. Formering med frø, deling eller basis stiklinger.

Linaria purpurea – Torskemunn
Purpurea betyr purpur. Denne kommer fra Middelhavslandene. Den er purpurblå på farge og blir ca. 70-80 cm høy. Blomstrer i juli/september. L.purpurea «Canon Went» har lyserøde blomster og det finnes også en som er hvit.
Kr. 40,- 

Lychnis – Tjæreblomst – Caryophyllaceae – Nellikfamilien
Navnet Lychnis kommer av det greske ordet lychnos som betyr lampe. Innen denne slekten finnes det ca. 35 arter av ettårige og stauder,de kommer fra den nordlige tempererte sone og fra arktiske områder i Europa og Asia. De vil gjerne ha en vanlig drenert god jord og en solfyllt vokseplass. Formering med frø, deling eller med basis stiklinger.

Lychnis chalcedonica – Brennende kjærlighet
Navnet chalcedonica betyr at planten kommer fra Chalcedon (Kadkoy i Tyrkia) Denne kommer fra Russland. Den blir ca. 60-100 cm bl. juli/august og fargen er rød.
kr. 50,-

Lychnis chalcedonica alba
Samme opplysninger som ovenfor, men denne blir hvit.
Kr. 50,-

Lychnis viscaria splendens
Lychnis viscaria -tjæreblom
Viscaria betyr klissete og det betyr at stilken er klissete, klebrig. Splendens betyr praktfull. Vokser i Europa, Purpurrosa på farge, ca. 40-60 cm, og blomstrer mai/juli.
Kr. 50,-

Lychnis wilfordii
Denne kommer fra Japan, ikke så ulik Lychnis chalcedonica, men er litt mer mørk oransjerød. Blomstrer juni/juli og blir 50/60 cm. Plantes i sol/halvskygge.
Kr. 50,-

Lythrum –Kattehale – Lythraceae – Kattehalefamilien
Lythrum kommer av gresk lythron eller lythros som betyr blodfattig. Det finnes ca. 35 arter innen slekten og de fleste er flerårige og noen få ettårige. De kan brukes i bed og rabatter nesten overalt og de trives både i sol og skygge. De kan plantes både på tørre steder og på fuktige steder og de tåler godt vind. De kan deles og formeres med stiklinger og med frøformering.  

Lythrum salicaria ”Rote Hybriden” – Strandkattehale
Lythrum salicarica
Lythrum salicaria er viltvoksende i store deler av Norge. De har rødfiolett blomster og blir ca. 60-120 cm og blomstrer i juni/september. Plantes i rabatter og ved dammer.
Kr. 50,- 

 

2 tanker om “L”

Legg igjen en kommentar