I

H                                                                                                                                   J

Iberis – Sløyfe – Cruciferae – Korssblomstfamilien
Navnet Iberis kommer av Iberia som var ett gresk navn på Spania. Dette er en slekt med 30 arter av hardføre og middels hardføre ettårige og vintergrønne buskaktige stauder. De tåler godt tørke og passer i fjellhage og til å plante foran på murer.

Iberis saxatilis – Lodnesløyfe
Saxatilis betyr berg/stein og som viser til hvor de vokser i vill tilstand. Denne kommer fra sør Europa og blir 8-10 cm og har hvite blomster. Den har lang blomstring. Den plantes i sol, men kan også vokse i halvskygge. Fin i fjellhagen, og i grus og steinhage og på murkanter. Den kan tåle temperatur ned til -34 grader C.
Kr. 50,- 

Incarvillea – Bignoniaceae – Trompetfamilien
Navnet Incarvillea er etter den franske jesuittpresten og plantesamleren Pierre d’Incarville i Kina. I Kina ble han direktør for de keiserlige hager. 1706-1757. I denne slekten finnes det 16 arter fra Himalaya og Tibet.

Incarvillea delavayi Bees Pink
Navnet er etter plantesamleren og misjonæren franske Father Jean Marie Delavayi. Opprinnelse: Kina, farge:rosa, høyde: 30-45 cm., bl. juni/august. Plantested:sol/halvskygge, god drenert jord, fjellhage. Herdighet H2
Kr.50,-

Incarvillea mairei
Navnet meirei er etter misjonæren og plantesamleren Edouard Ernest Mairei i Yunnan/Kina, 1848-1932. Opprinnelse Kina/Nepal, Farge: rosa, Høyde: 40 cm, Bl.:mai/juni. Plantested: sol/halvskygge, god drenert jord, passer fint i fjellhage. Herdighet: H4
Kr. 50,-

Inula – Alant – Compositae – Korgblomstfamilien
Navnet Inula er ett gammelt latinsk navn for planten Inula helenium. Det finnes ca. 100 arter av Inula. Flesteparten er stauder, men det finnes også noen ettårige og toårige arter. Det finnes både lave og høye til bruk i fjellhage og staudebedet. De er lette å dyrke og trives i all slags jord, men foretrekker helst en litt fuktig vokseplass. Blir det for tørt har de en tendens til å få meldugg. De liker en solrik vokseplass. Noen av artene er fine til snitt. Formering ved deling eller frø*

Inula ensifolia
Navnet ensifolia betyr med sverdlignende blad. Opprinnelse: Europa/Kaukasus. Farge:gul, høyde ca. 25 cm., bl.:luni/august. Plantested: full sol/halvskygge, god drenert jord, fjellhage eller bed. Herdighet H4
Kr. 50,-

Inula helenium
Navnet er etter Helene av Troya. Opprinnelse: Europa, farge: gul, høyde ca. 200 cm, planten blir stor og trenger bra med plass. Bl. juli/sept. Plantested: sol/halvskygge, god jord. Innsekt, sommer fugler og bier. Herdighet H4
Kr. 50,-

Inula sp. – muligens Inula orientalis
Denne vet jeg ikke hvilken art det er. Den har bare blomstret i potte, ca. 60 cm, det er store gule blomster på den.
Kr. 50,-

Iris – Iridaceae – Irisfamilien
Iris er en stor slekt med over 300 arter, pluss mange hybrider og kryssninger og det blir stadig flere av de. Siden Iris er en så stor slekt, så er den inndelt i 13 seksjoner med underarter. Iris vokser på den nordlige halvkule, så vi skal ha gode muligheter til å kunne dyrke de fleste her i Norge. De finnes i mange størrelser, fra lave til høye. De laveste kan dyrkes i fjellhage og de største i rabatter. Jotrdtype og vokseplass kan være forskjellig fra den ene arten til den andre. Noen vil ha mager jord, og en tørr og solrik vokseplass, andre vil ha en fuktig vokseplass. Iris er fin til snitt. Formering ved deling eller frø.

Iris bulleyana
Bulleyana er etter plantesamleren Arthur Bulley. Denne Irisen kommer fra sørvest i Kina og kan bli ca. 10-40 cm høy og muligens noe høyere. Fargen er blå/blåfiolett og den blomstrer i juni/juli.
Fin i rabatt eller fjellhage.
Kr. 50,-

Iris chrysographes – Stråleiris

Chrysographes betyr gull årer, det viser til de gullaktige markeringene i blomsten Denne kommer fra Kina og den blir ca. 45-60 cm høy. Blomstrer fra juli måned. Fargen er mørk fiolett, men den kan variere litt i fargenyansen. Meget vakker plante. Større fjellhage parti eller i bed.
Kr. 50,-

Iris clarkei
Denne vokser i flere områder i Himalaya. Den blir ca. 45-90 cm høy og har blåfiolette blomster. Den blomstrer ca. juni/september. Større fjellhagepartier eller i staudebed.
Kr 50,-

Iris collina
Collina betyr tilhører åssidene. Denne kommer fra Italia og har blå blomster. Blomstrer mai/juni.
Kr. 50,-

Iris cristata
Denne vokser bare i de østlige delene av USA. Den har lyse lavendelblå blomster med hvite og oransje eller gule tegninger i midten av blomsten. Plantes i full sol eller halvskygge i vanlig hagejord. Den blir ca. 15 cm og blomstrer i april/mai.
Kr.50,-

 Iris delavayi

Delavayi er etter plantesamleren Father IM DelavayKommer fra sydvest i Kina. Blir ca. 50-100 cm og den kommer i flere farger. Fin i rabatter og ved dammer.
Kr. 50,-

Iris douglasiana USA, fargen kan variere fra lys blå til lys fiolett. Den blir ca.30-60 cm høy og blomstrer juli/august. Sol/halvskygge.
Kr. 50,-

Iris falcifolia
Denne kommer fra sentral Asia. Den blir ca. 10-20 cm høy og er lys blåfiolett på farge.
Kr. 50,-

Iris forrestii
Denne kommer fra Kina. Den har gule blomster og blir ca. 30-45 cm høy og blomstrer i juni/juli. Plantes i sol eller halvskygge, fin til bed, rabatter eller naturhage. Den kan tåle ned til -23 grader C.
Kr. 50,-

Iris germanica mellomblå
Ca. 50 cm bl. 6/7 og vil ha sol. En meget vakker Iris
Kr.50,-

Iris graminea
Graminea betyr gress lignende. Denne kommer fra de sentrale strøk i sør Europa, fra Spania til vest Russland og Kaukasus. Den blir ca. 20-40 cm og blomstrer i mai/august. Purpurfarget.
Kr. 50,-

Iris hookeri
Denne kommer fra USA og er blå. Den blir ca. 15-25 cm og blomstrer i juli. Kan plantes både i bed, fjellhage og grus/sandbed.
Kr. 50,-

Iris humilis ”Georgii”
Humilis betyr lavest. Denne blir ca. 30-50 cm, men kan også bli lavere. Den har store blå blomster og fin i fjellhagen.
Kr. 50,-

Iris innominata

Innominata betyr navnløs. Denne kommer fra Oregon i USA og har gule eller blå blomster. Den blir ca. 25-50 cm høy Avhengig av hvor god jorden er. Den kan brukes både i rabatter og i større fjellhage parti. Kr. 50,-

Iris kaemferi
Denne blir ca. 60/90 cm høy og kan variere i blomsterfargen fra purpur, rosa, hvit eller blå. Blomstrer ca. mai/juli. Den vil gjerne ha litt fuktig jord, og den kan plantes både i rabatter, ved dammer og langs bekker. Den kan også plantes i potte og settes rett i en hagedam.
Kr. 50,-

Iris koreana
Iris koreana kommer fra Korea, den er gul og blir ca. 15-30 cm høy og blomstrer tidlig på våren. Den kan plantes i sol, halvskygge og skygge. Den vil ha det litt fuktig. Temp. ned til – 34 grader C.
Kr. 50,-

Iris longipetala
Longipetala betyr lange kronblad. Denne kommer fra vestkysten i USA. Den blir ca. 30-60 cm høy. Har hvite blomster med fiolette striper.
Kr. 50,-

Iris Meadow Court
Iris Meadow Court (2)
Gule blomster med brune tegninger. Den blir ca. 30-45 cm høy og blomstrer i juni/juli. Plantes i full sol. Den kan klare temperaturer ned til – 39 grader C.
Kr. 50,-

Iris pallida
Pallida betyr blek. Denne Irisen kommer fra Kroatia. Den blir fra 50-80 cm og blomstrer i mai/juni og har lys purpur blomster, av og til hvite. Plantes i full sol. Den tåler temperaturer ned til – 39 grader C. Kr. 50,-

Iris prismatica
Prismatica betyr ligner en prisme/kube, og det er frøene som er formet slik. Denne kommer fra østkysten av USA, fra Nova Scotica til Caroliana. Fargen er lys lavendelblå. Den blir ca. 40-60 cm og blomstrer i juni måned.
kr. 50,-

Iris prismatica alba
Prismatica betyr ligner en prisme/kube og det er frøene som er formet slik. Alba betyr hvit. Denne kommer fra østkysten av USA, fra Nova Scotica til Carolina. Fargen er hvit og den blir ca, 40-60 cm. Blomstrer i juni måned.
Kr. 50,-

Iris pseudacorus – Sverdlilje

Pseudacorus betyr falsk Acorus (Kalmus)Denne har ett vidt vokseområde og den er viltvoksende i Norge. Den er gul på farge og blir ca. 80-100 cm høy. Den blomstrer i juni måned. Plantes i og ved vann og i fuktige områder.
Kr. 50,-

Iris sanguinea
Sanguinea betyr blodrød. I.sanguinea kommer fra Japan der den vokser i fuktige områder. Kan plantes ved dammer, bekker og På fuktige steder. Den blir ca. 30-75 cm høy og er blå med hvite tegninger.
Kr. 50,-

Iris sanguinea ‘Hornem’
Samme opplysninger som I. sanguinea, men den er litt mørkere i fargen.
Kr. 50,-

Iris setosa – Alaskairis
Blå, ca. 40 cm, bl. 6/7
Kr. 50,-

Iris setosa ”Tricuspis” – Alaskairis
Setosa betyr stivt hår eller bustete. Kommer fra nordøst Asia og Alaska. Dette er en navnesort og den er blå-blåfiolett på farge. Blomstrer i juni og kan bli ca. 40cm høy. Kan brukes både i rabatter og i større fjellhageparti. Den liker å ha det litt fuktig.
Kr. 50,-

Iris sibirica – Sibiriris
Sibirica betyr at planten kommer fra Sibir. Den vokser vill i Italia. Øst Europa, Baikal sjøen, Tyrkia og Kaukasus. Fargen er blå og den blir ca 60-100 cm høy, Blomstrer i juni/juli. Kan brukes i rabatter og i større fjellhageparti.
Kr. 50,-

 

Iris sibirica Caesar’s Brother
Blå blomster blir ca. 45-60 cm og plantes  i full sol og til halvskygge i god drenert jord. Blomstrer ca. juni/juli.
Kr. 50,-

Iris sibirica ”Cambridge” – Sibiriris
Navnesort. Blå m/store hvite tegninger. Blomstrer i ca. juni/Juli og blir ca. 90 cm. Rabatt og ved dammer og bekker.
Kr. 50,-

Iris sibirica ‘Emperor’
Navnesort. Blåfiolett. Blomstrer ca. juni/juli og blir ca. 90 cm. Rabatt og ved dammer og bekker.
Kr. 50,-

Iris sibirica ssp. errirhiza
Kan ikke finne noen opplysninger om denne.
kr. 50,-

Iris sibirica ”Grand Junction”
Navnesort av I. sibirica . Lys blåfiolett, bl. ca. juni/juli og blir ca. 60-100 cm høy.
Kr. 50,-

Iris sibirica ‘Limeheart’ – Sibiriris

Hvit. Ca. 60-100 cm høy. Blomstrer i juni/juli. Rabatt og ved dammer og bekker.
Kr. 50,-

Iris sibirica ”Mabel Coday”

Navnesort.Skarp blå med hvite tegninger
Kr. 50,-

Iris sibirica Mrs. Rowe

Hvit m/ett svakt skjær av fiolett på blomsten. Blomstrer i mai/juni og blir ca. 60-100 cm. passer godt i rabatt.
Kr. 50,-

Iris sibirica “Phosphor Flame”

Navnesort. Har ingen opplysninger. Sådd fra frø mottatt fra Dansk Iris og Liljeklubb.
Kr. 50,-

Iris sibirica Ruffled Velvet

Blå, ca. 60-90 cm, bl. 5/7. Plantes i sol eller halvskygge i god jord.
Kr. 50,-

Iris sibirica “Silver Edge”
Navnesort. Mellomblå m/gullfargede tegninger
Kr. 50,-

Iris sibirica ‘Tricolor’

Navnesort. Har sådd den fra frø mottatt fra Dansk Iris og Liljeklubb.
Kr. 50,-

Iris sibirica ‘Tropic Night’
Mellomblå, fløyelsaktig. Ca. 90 cm høy
Kr. 50,-

Iris sibirica «Tunkhannock»
Hvit og den blir ca. 50-100 cm og blomstrer i juni/juli. Plantes i god litt fuktig jord og i sol.
Kr. 50,-

Iris sp. Mix.
Dette er Iris frø som ikke spirte når de skulle og ble tømt oppi en og same kasse. Her er mye rart. Også noen Iris som jeg mistet navnet på. Dette er store planter som kan deles i flere.
Kr. 50,-

Iris sp. Jurasek
Denne er sådd av frø fra Josef Jurasek. Har ingen opplysninger om denne.
Kr. 50,-

Iris spuria ssp. klattii – Dansk Iris
Blå, 75-100 cm, juni
Kr. 50,-

Iris spuria subsp. halophila
Opprinnelse Europa/Asia. Farge: hvit/gulhvit/fiolett. Høyde:90-150 cm. Blomstring: mai/juni. Plantested: sol i vanlig god hagejord. Herdighet H4
Kr. 50,-

Iris tenax v. gormanii
Tenax betyr sterk, robust. Gormanii er etter den kanadisk botanikeren Martin Woodlock Gorman. Planten kommer fra USA, nærmere bestemt fra statene Washington og Oregon og vokser i åpne fjellsider og i skogsområder. Den blir ca. 15-20 cm og varierer i fargene.
Kr. 50,-

Iris unguicularis syn. cretensis
Ca. 45 cm høy. Dyb fiolette blomster.
Kr. 50,-

Irisa variegata
Gul eller blå, den blir ca. 60-90 cm og kan plantes i full sol.
Kr. 50,-

Iris versicolor
Versicolor betyr forskjellige farger Vokser i de nordøstre deler av USA og i Canada. Blåfiolett på farge (kan variere litt) og den blir ca. 80 cm. Blomstrer i juni/juli.
Kr. 50,-

Iris versicolor Faded Jeans

Rødfiolett. Ca. 30-40 cm og plantes i sol/halvskygge.
Kr. 50.-

Iris versicolor Mint Fresh
Rosa, ca. 60 cm, bl. mai/juli. Plantes i sol eller halvskygge i vanlig hagejord. Den kan klare ned til – 42 grader C.
Kr. 50,-

Iris versicolor kermesina
Purpurfarget og ca. 60 cm høy og bl. i juni/juli.
Kr. 50,-

Iris versicolor var. rosea
Ca. 60 cm og blomstrer i juni/juli.
Kr. 50,-

Iris virginiana
Lys blåfiolett, ca. 45-60 cm, bl. 6/7
Kr. 50,-

Iris wilsonii
Gul, ca. 60-75 cm, blomstrer sommer.
Kr. 50,-

2 tanker om “I”

Legg igjen en kommentar